Quantcast

Το Studio Ghibli δίνει 400 εικόνες των ταινιών του για ελεύθερη χρήση, ό,τι πρέπει για νέα meme templates

Εντός των ορίων της κοινής λογικής σύμφωνα με τους ίδιους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό

THE NERDSTREAM

30 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν έχουμε κρύψει ποτέ την αγάπη μας για το σινεμά του Hayao Miyazaki και του Studio Ghibli. Το έχουμε εκθειάσει πολλάκις, κι η είσοδος των ταινιών τους στο Netflix ήταν μια καλή αφορμή για έναν μαραθώνιο επανάληψης. Ταυτόχρονα, πάντα εκτιμούσαμε το γεγονός ότι το στούντιο διατηρούσε συνειδητά ένα εντελώς μοναδικό ύφος και κρατούσε μια απόσταση από το κυρίαρχο mainstream κινηματογραφικό animation.

Τώρα λοιπόν το αγαπημένο στούντιο animation προχώρησε σε μία κάπως παράξενη κίνηση. Το Ghibli αποφάσισε να δώσει 400 εικόνες των ταινιών του για ελεύθερη χρήση μέσα από την ιστοσελίδα του. Προς το παρόν, οι εικόνες αυτές προέρχονται από 8 ταινίες: From Up On Poppy Hill, Ponyo, Spirited Away, The Tale of The Princess Kaguya, The Secret World of Arrietty, Tales From Earthsea, When Marnie Was There και The Wind Rises. Στη συνέχεια όμως σκοπεύουν να το κάνουν για όλες τις ταινίες του καταλόγου τους.

Σύμφωνα με την δική τους περιγραφή, η χρήση των εικόνων είναι ελεύθερη για κάθε χρήση, εντός των ορίων της κοινής λογικής (για να παραθέσουμε την ανακοίνωση). Προφανώς είναι όμορφο να σκρολάρεις και να χαζεύεις τόσο όμορφα screenshots, αλλά προς το παρόν δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε κάποια συγκεκριμένη πρακτική χρήση αυτού του “δώρου” πέρα από τη δημιουργία meme templates για τον λαό του ίντερνετ.

Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμούμε την συμβολική κίνηση χαρίσματος εκ μέρους ενός studio την ώρα που συνολικά στη μαζική κουλτούρα το κυνήγι για τα πνευματικά δικαιώματα τείνει να εξαφανίσει το παλιό καλό ιντερνετικό ελεύθερο μοίρασμα υλικού μεταξύ ανθρώπων στον κυβερνοχώρο. Thanks, Ghibli.

Best of internet