Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο Albert Uderzo, συνδημιουργός του Asterix, σε ηλικία 92 ετών

Ο ιστορικός δημιουργός κόμικ άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή

THE NERDSTREAM

24 Μαρτίου 2020

Ο κόσμος των κόμιξ δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα σήμερα, κι οι παιδικές μας αναμνήσεις το ίδιο. Ο λόγος είναι το ότι έφυγε από τη ζωή ο Albert Uderzo, ο κομίστας που συνδημιούργησε τον Asterix από κοινού με τον René Goscinny.

O 92χρονος δημιουργός πέθανε στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP έπειτα από επικοινωνία με την οικογένειά του. Ο Uderzo, Γάλλος υπήκοος και γιος Ιταλών μεταναστών, είχε αποσυρθεί από την δημιουργία κόμιξ από το 2011.

Το μεγάλο έργο του Uderzo, ο Asterix, ξεκίνησε το 1959 με την δημοσίευση της πρώτης ιστορίας που έφτιαξαν με τον Goscinny για το γαλλικό περιοδικό PIlote.  Δύο χρόνια αργότερα, το κόμικ άρχισε να εκδίδεται αυτοτελώς, έχοντας κερδίσει ήδη τις καρδιές του κόσμου. Έκτοτε, έχει πουλήσει πάνω από 380 εκ. τεύχη κι έχει μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες.

Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Asterix απέκτησε τεράστια δημοτικότητα (πρωτίστως στην Ευρώπη), αποκτώντας έτσι δικό του κινηματογραφικό franchise, τηλεοπτικές σειρές και θεματικό πάρκο, μεταξύ άλλων. Uderzo και Goscinny συνεργάστηκαν μέχρι τον θάνατο του δεύτερου το 1977, κι έκτοτε ο Uderzo ανέλαβε επίσης το γράψιμο των ιστοριών έως το 2009.

Στα ελληνικά, φυσικά, το γνωρίσαμε μέσα από τις θρυλικές εκδόσεις της Μαμούθ Κόμιξ των 80s και 90s, αν και ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν κυκλοφορίες του Asterix στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σπανός και το Anglo-Hellenic Agency, σε μεταφράσεις του ποιητή Αργύρη Χιόνη.

Rest in peace. <3

Best of internet