Quantcast

Κομμένες σκηνές του Event Horizon βρέθηκαν σε αλατωρυχείο της Τρανσυλβανίας, πράγμα εξίσου αλλόκοτο και υπέροχο

Και ύποπτα ταιριαστό για ταινία τρόμου, παρεμπιπτόντως

THE NERDSTREAM

17 Σεπτεμβρίου 2019

Ας ξεκινήσουμε με δύο διευκρινήσεις. Πρώτον, αυτή εδώ η είδηση καβάτζωσε την πρωτιά της αγαπημένης μας για το 2019, ακόμα κι αν η πηγή της δεν είναι καινούρια. Δεύτερον, για να μην κατηγορηθούμε για clickbait, όχι, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται αλατωρυχεία για συντήρηση φιλμ. Θα το εξηγήσουμε παρακάτω, αλλά αυτό δεν μειώνει το πόσο υπέροχα wtf είναι αυτή η ιστορία.

Το πιάνουμε από την αρχή λοιπόν. Τον περασμένο μήνα, έσκασε η είδηση ότι έρχεται τηλεοπτικό reboot σε ένα από πιο αδικημένα cult sci-fi horror διαμάντια των 90s, το Event Horizon του Paul W.S. Anderson. Έπειτα απ’ αυτό, έπαιξε μια αναμενόμενη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την ταινία, κι έτσι το άγρυπνο μάτι των κακόφημων στενών των ίντερνετς έπεσε πάνω σε μια λεπτομέρεια για την ιστορία της ταινίας που αποκάλυψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης πριν από δύο χρόνια.

Τότε, πίσω το 1997, η Paramount πετσόκοψε αλύπητα την ταινία, καταλήγοντας σε μια μονταρισμένη εκδοχή μακριά από το όραμα των δημιουργών, αφού είχε κοπεί μεγάλο μέρος από το character development και το gore της ταινίας προκειμένου να γίνει πιο σύντομη κι εύπεπτη. Συνηθισμένα πράγματα, και δυστυχώς σε μια εποχή που τα director’s cuts δεν ακόμα τόσο συνηθισμένο φαινόμενο αφού ήταν πριν την τεράστια έκρηξη των DVD εκδόσεων.

Κι εδώ αρχίζει το καλό το σταφ. Η Paramount, λοιπόν, έστειλε τότε το φιλμ της ταινίας που περιείχε και τις κομμένες σκηνές σε ένα αλατωρυχείο της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Στα Καρπάθια. Στην πατρίδα του Δράκουλα. Στα χαρτιά αυτό μοιάζει ακραία παράξενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ιδιαίτερη ξηρή και δροσερή ατμόσφαιρα των αλατωρυχείων τα έχει κάνει συχνά χώρους που χρησιμοποιούνται για μακροχρόνια συντήρηση φιλμ.

Η λογική λέει ότι το στούντιο βέβαια διάλεξε την Τρανσυλβανία (αντί για ένα τέτοιο ορυχείο στις ΗΠΑ) για να γλιτώσει έξοδα, δίνοντας έτσι μια πολύ αλλόκοτη υφή στην όλη ιστορία. Χρόνια αργότερα, ο Anderson πήγε στην Τρανσυλβανία να βρει το φιλμ της ταινίας του, αλλά εκεί ανακάλυψε ότι ήταν πολύ κακοσυντηρημένο κι έτσι ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθεί. Με λίγα λόγια, αυτές οι κομμένες σκηνές δυστυχώς μάλλον χάθηκαν για πάντα. Αλλά έμεινε πίσω τους μια ωραία ιστορία. Κι ένα τηλεοπτικό reboot.

Best of internet