Quantcast

O Bron του Game of Thrones καλεί τον κόσμο να πάψει να αγοράζει χάσκι επειδή μοιάζουν με direwolf

Για κάποιο λόγο πολύς κόσμος αποφάσισε να αγοράσει τον κατοικίδιο λύκο χωρίς να το σκεφτεί αρκετά πριν, προς έκπληξη κανενός

THE NERDSTREAM

12 Απριλίου 2019

Θυμάστε τότε που ήμασταν μικρά παιδιά στον Γουέστερος και ζηλεύαμε το κουτάβι direwolf που είχε το παιδί του Λόρδου δίπλα και μαζί αχώριστοι παντού, όταν έκαιγαν χωριά και λεηλατούσαν την ύπαιθρο; Οκ μπορεί η συγκεκριμένη φαντασίωση να μην ήταν ακριβώς μαζική (όσο γνωρίζουμε δηλαδή), όμως υπάρχει πολύς κόσμος που γοητεύτηκε από τους κατοικίδιους λύκους που λάνσαρε η οικογένεια Σταρκ στο Game of Thrones, και όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό.

Όπως καταλαβαίνετε, η πιο εύκολη λύση δεν ήταν να τρέξουν σε κάποιο δάσος της Σιβηρίας και να πάρουν αγκαλιά τον πιο μεγάλο λύκο που θα δουν, οπότε οι φανατικοί της σειράς βολεύτηκαν με την πιο κοντινή εξημερωμένη εκδοχή, τα γνωστά μας σκυλιά χάσκι. Τα χάσκι μοιάζουν πολύ με λύκους οπτικά αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι δε θα φάνε τόσο εύκολα το λαρύγγι του γείτονα, οπότε η δημοτικότητα της σειράς εκτόξευσε τις πωλήσεις χάσκι σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος που αγοράζει ένα σκυλί επειδή μοιάζει με κάτι που είδε σε μια σειρά με δράκους ίσως και να μην να μην είναι ο ιδανικός ιδιοκτήτης ενός ζωντανού πλάσματος, ειδικά όταν μιλάμε για τα χάσκι που χρειάζονται πάρα πολλή φυσική άσκηση για να στανιάρουν. Το αποτέλεσμα αυτού του mismatch είναι ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των χάσκι που εγκαταλείπονται ή δίνονται σε καταφύγια. Για την ακρίβεια, κάποια καταφύγια στη Βρετανία αναφέρουν 420% αύξηση στον πληθυσμό της συγκεκριμένης ράτσας, ενώ στο Λος Άντζελες ο αντίστοιχος αριθμός έχει τριπλασιαστεί από το 2013.

Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε ούτε τους ίδιους τους ηθοποιούς του Game of Thrones χωρίς να τους απασχολήσει: Ο Τζερόμ Φλιν, ο άνθρωπος που ενσαρκώνει τον Μπρον στη σειρά,  συμμετέχει στην νέα καμπάνια της PETA για το θέμα. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να σταματήσει να αγοράζει χάσκι επειδή μοιάζει με το pet του Τζον Σνόου, αν δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να το φροντίσει όπως πρέπει:

Όπως λέει ο μισθοφόρος της καρδιάς μας στο βίντεο:

«Καταφύγια ζώων σε όλο τον κόσμο αναφέρουν τεράστια αύξηση στον αριθμό εγκαταλελειμμένων χάσκι επειδή ο μέσος ιδιοκτήτης, εξετάζοντας μόνο την εμφάνιση του σκύλου, δεν αναλογίστηκε καθόλου τον χρόνο, την υπομονή ή τα χρήματα που χρειάζονται για να φροντίσεις σωστά αυτά τα ζώα.»

Δείτε το βίντεο του Τζερόμ Φλιν:

Από την άλλη, τουλάχιστον δεν ξαναζούμε εκείνη την εποχή που ο κόσμος αγόραζε μαζικά ιγκουάνα επειδή το είδε στο «Είσαι το ταίρι μου», αν και ίσως κάτι τέτοιο είναι η εξήγηση για την εξαφάνιση των δράκων του Κομόντο, ένα φοβερό γεγονός που αναλύεται στο τελευταίο επεισόδιο του 3 Μούτρα Late Night.

 

Best of internet