Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο Douglas Rain, η φωνή του HAL 9000 από την Οδύσσεια του Διαστήματος, σε ηλικία 90 χρονών

“If you’d like to hear it, I can sing it for you”

THE NERDSTREAM

12 Νοεμβρίου 2018

O Douglas Rain, λοιπόν, ο ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία ως η φωνή του υπολογιστή HAL 9000 από το 2001: A Space Odyssey (δηλαδή ίσως κι ο καλύτερος villain στην ιστορία του σινεμά), έφυγε από τη ζωή χτες, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών.

Φυσικά, είναι αδύνατον να αποσυνδέσεις τον Rain από την ανατριχιαστική φωνητική ερμηνεία του στο αριστούργημα του Stanley Kubrick, αλλά ο Καναδός ηθοποιός είχε μια τεράστια καλλιτεχνική πορεία στην υποκριτική. Όντας πρωτίστως σαιξπηρικός θεατρικός ηθοποιός, ο Rain ίδρυσε το Stratford Festival στο Οντάριο του Καναδά το 1952, όπου έδωσε παραστάσεις για 45 συναπτά έτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του φεστιβάλ.

Ενώ οι κινηματογραφικοί του ρόλοι ήταν λιγοστοί πριν την ταινία του Kubrick, ο ρόλος του HAL δεν πήγε κατευθείαν στον Rain. Για την ακρίβεια, άλλοι 4-5 ηθοποιοί (μεταξύ τους κι οι Martin Balsam και Nigel Davenport) δοκιμάστηκαν στον ρόλο, αλλά ο Kubrick δεν έμενε ικανοποιημένος, οπότε συνέχισε να ψάχνει για την κατάλληλη φωνή. Τελικά, ο Rain αποδείχθηκε μακράν ο καλύτερος, κι όλη η ερμηνεία του έγινε στο post-production, αφού είχαν ολοκληρωθεί όλα τα γυρίσματα της ταινίας.

Αποχαιρετούμε τον HAL, λοιπόν, με μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του σινεμά. Rest in peace, Douglas Rain.

Best of internet