Quantcast

Το να δουλεύεις στο Netflix ακούγεται σαν μια hi-tech και new-age εταιρική ζούγκλα

Πρώην και νυν εργαζόμενοι μιλούν για την εργασιακή κουλτούρα της streaming πλατφόρμας

Γενικά, η κουλτούρα του Silicon Valley είναι ένα μυστήριο και σκοτεινό πράγμα. Είναι όλο αυτό το μείγμα tech εταιριών, start-ups, επιχειρήσεων που ξεκινάνε με σκοπό το disruption, nerdουλων που διαχειρίζονται εκατομμύρια, φουσκών που σκάνε και ξανάφουσκώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τελετουργικών μύησης, εξαντλητικών ωραρίων και ακραίου ανταγωνισμού. Κατά μία έννοια, η επιχειρηματική και εργασιακή κουλτούρα του ανεπτυγμένου tech τομέα στην Καλιφόρνια είναι από αυτά τα πράγματα που κουβαλάνε μαζί τους τις τόσο τις ανεπτυγμένες φαντασιώσεις του προηγούμενου αιώνα για την τεχνολογία, όσο και την κατάμαυρη απαισιοδοξία αυτού του αιώνα για το, άμεσο και μη, μέλλον.

Κι από την μία πλευρά βλέπεις αυτές τις καταστάσεις ή στοιχεία αυτής της κουλτούρας σε τηλεοπτικές σειρές σαν το Silicon Valley και το Halt and Catch Fire, ή σε ταινίες σαν το Office Space και το Social Network, αλλά πάντα η πραγματικότητα καταλήγει πιο εντυπωσιακή, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εφιαλτικές περιπτώσεις geek καπιταλιστών σαν τον Elon Musk ή τη βιομηχανία εφηβικής εργασίας στο επαγγελματικό gaming, για να μην αναφέρουμε την ζοφερή περίπτωση των εργοστασίων της Apple στην Κίνα, μεταξύ πολλών, πάρα πολλών άλλων. Και φυσικά, ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν αλλάξει περισσότερο το τοπίο της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας είναι βέβαια το Netflix, το οποίο έφερε μεγάλες ανακατατάξεις στο πως μοιάζει η ιδιωτική οικιακή ψυχαγωγία (αλλά κι η βιομηχανία του σινεμά και της τηλεόρασης) μέσα σ’ αυτήν την δεκαετία.

Ξεκινώντας ήδη σαν εταιρία από το 1997, η streaming πλατφόρμα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα επιτυχίας που ξεπήδησαν από την dot-com επιχειρηματικότητα των 90s, καταφέρνοντας την τελευταία 5ετία να αποτελέσουν έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς παίκτες στην βιομηχανία της διασκέδασης, κάνοντας το streaming παγκόσμιο και χτίζοντας σιγά σιγά την δική του κινηματογραφική βιομηχανία. Φυσικά, πίσω από κάθε προϊόν που καταναλώνεται, υπάρχει μια εργασία που είναι αναγκαία γι’ αυτό. Κι ενώ το Netflix έχει χωθεί παντού στην σύγχρονη ζωή, ελάχιστα πράγματα γνωρίζαμε για το πώς είναι η δουλειά σε έναν τέτοιο σύγχρονο κολοσσό.

Τις προηγούμενες μέρες, λοιπόν, το Wall Street Journal δημοσίευσε ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ για την εργασιακή κουλτούρα του Netflix, όπως αντίστοιχα έχει γίνει από διάφορα μέσα στο παρελθόν για την Google, την Amazon ή την Apple. Μιλώντας με πάνω από 70 πρώην και νυν εργαζόμενους στην εταιρία, το ρεπορτάζ αναδεικνύει μια εικόνα αρκετά αλλόκοτη πλην αρκούντως ζοφερή. Όχι, δυστυχώς δεν είμαστε συνδρομητές στο Wall Street Journal (…), οπότε διαβάσαμε δευτερογενώς τα στοιχεία και τις μαρτυρίες του ρεπορτάζ από μια σειρά άλλων μέσων (όπως εδώ, εδώ, εδώ ή εδώ) που αναδημοσίευσαν την έρευνα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το Netflix έχει μια ιδιαίτερη εταιρική κουλτούρα που αποτελείται από κλασική Silicon Valley νοοτροπία περί disruption, συνεχή ένταση και ανταγωνισμό για επιδόσεις, φιλοσοφίες self-help και αέρα new age πεποιθήσεων. Όπως και σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες, το κλίμα κυριαρχείται από μια συγκεκριμένη εταιρική αργκό που ενθαρρύνει την αίσθηση συμμετοχής σε κάτι μοναδικό, ενώ ταυτόχρονα το περιβάλλον είναι εξαιρετικά πιεστικό και ανταγωνιστικό, με τον φόβο της απόλυσης και του εξευτελισμού να ακολουθεί τους εργαζόμενους στο Netflix σε καθημερινό επίπεδο.

Πολλοί συνεντευξιαζόμενοι περιγράφουν την ιλιγγιώδη άνοδο του Netflix σαν μια χαοτική διαδικασία από πλευράς της ζωής και της δουλειάς στην επιχείρηση, αφού η επέκταση της εταιρίας έχει συνοδευτεί από μεγάλα κύματα απολύσεων. Συγκεκριμένα, οι προϊστάμενοι και τα στελέχη αναγκάζονται να συμπληρώνουν Keeper Tests, στα οποία κρίνονται για το αν θα πάλευαν προκειμένου να κρατήσουν έναν εργαζόμενο στο προσωπικό – βρίσκοντας συχνά τους ίδιους τους εαυτούς τους στη θέση του απολυμένου. Συγκεκριμένα, μια πρώην αντι-πρόεδρος μάρκετινγκ απολύθηκε γιατί “δεν ταίριαζε πολιτισμικά” με το Netflix, ανακαλύπτοντας αργότερα πως την απέλυσαν γιατί δεν απέλυε η ίδια αρκετούς υφιστάμενούς της.

Μεγάλο κομμάτι των μαρτυριών συγκλίνει στο ότι είναι πολύ πιθανό να απολυθείς άμα δεν έχεις ένα σκληρό προφίλ, μιας και έτσι φαίνεται “αδύναμος” στα μάτια της εταιρίας. Παράλληλα, το Netflix έχει και μια σειρά από εξευτελιστικά τελετουργικά, μιας και όταν ένας εργαζόμενος κάνει κάποιο λάθος, τότε αναγκάζεται να προχωρήσει σε δημόσια μεταμέλεια μπροστά σε όλους τους συναδέλφους και τους ανώτερούς του – μια διαδικασία που ονομάζουν Sunshining. Μαζί μ’ αυτό, υπάρχει και μια κουλτούρα “πλήρους διαφάνειας” που, όπως λένε πολλοί συνεντευξιαζόμενοι, σε μεγάλο βαθμό καταργεί την ιδιωτικότητα των εργαζομένων, μιας και τους αναγκάζει σε συνεχείς εξομολογήσεις (ή έκθεση εκ μέρους των ανωτέρων τους χωρίς τη συναίνεσή τους), κάτι που πλασάρεται σαν επιχειρηματική φιλοσοφία.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το “cultural fit”, δηλαδή η προσαρμογή στους κώδικες της εταιρίας παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο με τις ικανότητες και τα προσόντα των εργαζομένων, μιας και διάφορες μαρτυρίες περιγράφουν πως γίνονται πολλές απολύσεις μόνο και μόνο γιατί “δεν ταιριάζουν στο κλίμα”. Όπως λέει ένας εργαζόμενος, όταν σε ένα μίτινγκ εξέφρασε ότι έχουν κάθε μέρα τον φόβο της απόλυσης (μαζί με την κατάργηση κάθε έννοιας ωραρίου), τότε ο ανώτερός του απάντησε πως αυτό είναι καλό, γιατί ο φόβος είναι πολύ καλό κίνητρο. Βέβαια, πολλές μαρτυρίες αναφέρουν επίσης πως οι μεγάλοι μισθοί είναι επίσης ένα πολύ καλό αντιστάθμισμα της κατάστασης.

Εκτός ΗΠΑ, βέβαια, είτε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν είναι εξοικειωμένο με αυτήν την εταιρική κουλτούρα και έχει αντιδράσει, είτε υπάρχουν εργατικοί νόμοι που απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές στους εργασιακούς χώρους, αναγκάζοντας την διοίκηση του Netflix να μαζευτεί λίγο.

Best of internet