Quantcast

Πέθανε σε ηλικία 90 χρονών o Steve Ditko, δημιουργός του Spider-Man

Ο Αμερικάνος καλλιτέχνης βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη

THE NERDSTREAM

9 Ιουλίου 2018

Ένας από τους σπουδαίους και πιο κλασικούς καλλιτέχνες της Silver Age των αμερικάνικων κόμιξ, ο Στιβ Ντίτκο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρονών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Hollywood Reporter που επικοινώνησε με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, ο Ντίτκο βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στις 29 Ιουνίου, με την είδηση να κυκλοφορεί τελικά την Παρασκευή που μας πέρασε.

Ο Stephen J. Ditko, γεννημένος το 1927 στο Τζόνσταουν της Πενσιλβάνια, έμεινε για πάντα στην ιστορία των υπερηρωικών κόμιξ ως δημιουργός του Spider-Man από κοινού με τον Σταν Λι. Μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλους δημιουργούς σαν τον Jerry Robinson (συνδημιουργό των Joker και Robin) και τον σπουδαίο Jack Kirby, ο Ντίτκο ντεμπούταρε τον άνθρωπο-αράχνη τον Αύγουστο του 1962 στο “Amazing Fantasy 15”, και πολύ γρήγορα η δημοτικότητα του χαρακτήρα οδήγησε στην δική του σειρά, Amazing Spider-Man.

Αργότερα θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στη μυθολογία του Spider-Man δημιουργώντας μερικούς από τους πιο εμβληματικούς εχθρούς του (Doctor Octopus, Sandman, Lizard, Elektro και Green Goblin), ενώ τελικά αποχωρεί από την Marvel το 1966 έπειτα από διαφωνίες με τον Σταν Λι – κάτι που συνέβη επανειλημμένα στο στρατόπεδο της εταιρίας. Εκτός από τον Peter Parker, o Ντίτσκο υπήρξε επίσης δημιουργός του Dr. Strange, ενώ αργότερα συνεργάστηκε εκτενώς και με την DC συνεισφέροντας στη δημιουργία ουκ ολίγων χαρακτήρων.

Όντας ένας δημιουργός που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ποπ κουλτούρα, διατηρώντας παράλληλα ένα ακραία χαμηλό προφίλ και αποφεύγοντας επιμελώς συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις, ο Ντίτκο άφησε πίσω του ένα έργο-ορόσημο για την ιστορία των κόμιξ, με επιρροή που ξεφεύγει κατά πολύ από τα όριά της σαν μορφή τέχνη. Ενδεικτικοί είναι και οι φόροι τιμής που απέτισαν στον Ντίτκο δημιουργοί σαν τον Guillermo del Toro, τον Neil Gaiman και τον Edgar Wright.

Αντίο, Στιβ.

Best of internet