Quantcast

Ο Κρίστοφερ Νόλαν εξηγεί αναλυτικά γιατί είναι τόσο πρήξας στα γυρίσματα των ταινιών του

Ο σκηνοθέτης είναι στις Κάννες και λέει επίσης όσα θέλατε να μάθετε για την Batman τριλογία του

THE NERDSTREAM

14 Μαΐου 2018

Το φετινό Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται εν εξελίξει, αγαπητοί φίλοι και φίλες, και όπως ήταν αναμενόμενο ένα από τα φετινά highlights είναι ήδη η παρουσία του Κρίστοφερ Νόλαν. Όχι μόνο επειδή λαός και κριτική τον λατρεύουν ως έναν από τους τελευταίους κλασικούς auteurs του παγκόσμιου σινεμά, αλλά επίσης επειδή βρίσκεται στις Κάννες με έναν ιερό σκοπό: να προλογίσει το 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος σε μια επετειακή προβολή από νέα ρετρό κόπια 70mm του χωρίς κανένα ίχνος ψηφιακής ή άλλης επεξεργασίας, ώστε να προσφέρει μια εμπειρία όσο πιο κοντά γίνεται στο αυθεντικό όραμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Στο μεταξύ, βέβαια, ο σκηνοθέτης της περσινής Δουνκέρκης έδωσε το Σάββατο μια ομιλία διάρκειας 2 ωρών όπου λίγο-πολύ τοποθετήθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις για την μέχρι τώρα κινηματογραφική σταδιοδρομία του, την τριλογία του Batman και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη δημιουργία μιας ταινίας.

Καθώς μεγάλο κομμάτι της συζήτησης εστίασε πάνω στον Batman, ο Νόλαν έβαλε σε σειρά μια πλειάδα ζητημάτων με τα οποία ασχολούνται οι fans από την αρχή της τριλογίας το 2005 με το Batman Begins. Πρώτα απ’ όλα, τόνισε το προφανές, ότι δηλαδή οι ταινίες αυτές καθορίστηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους villains παρά από τον ίδιο το Batman. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε τον τρόπο που έστησε κάθε ταινία πάνω σε έναν διαφορετικό κακό: ο Ra’s al Ghul αντιπροσωπεύει τον μέντορα που μετετράπη σε εχθρό, ο Joker είναι ένας κλασικός τρομοκράτης που θέλει να απελευθερώσει το χάος γύρω του, ενώ ο Bane είναι ένας μιλιταριστής στρατόκαυλος.

Κατ’ αντιστοιχία, μίλησε για το πως βλέπει το genre της κάθε ταινίας και τι επιδιώξεις είχε από την καθεμιά. Όπως είπε κι ο ίδιος, το Batman Begins στόχευε στο να είναι μια κλασική superhero origin ταινία που είχε σχεδιαστεί ως αυτοτελής. Έπειτα, ήθελε να συνεχίσει με το The Dark Knight φτιάχνοντας ένα εμβληματικό crime drama του ύφους του μεγάλου Michael Mann – κάτι που κατάφερε πανηγυρικά, προφανώς. Και τέλος, στόχευε στο να κλείσει την τριλογία του με το The Dark Knight Rises να αποτελεί ένα χολιγουντιανό ιστορικό έπος (οκ, εδώ ζόρισε λίγο το πράγμα).

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι μια μεγάλη επιρροή για τον Batman του ήταν ο James Bond, τόσο ως προς τον ίδιο τον χαρακτήρα του Bruce Wayne όσο και ως προς το γεγονός ότι ο δημιουργός gadget του, Lucius Fox, δανείστηκε κινηματογραφικά πολλά από τον Q των ταινιών Bond. Βέβαια, παραδέχτηκε ότι αν μια ταινία του είναι «ένοχη» για τις επιρροές του Bond, τότε αυτή είναι περισσότερο το Inception.

Τέλος, μιλώντας για τον ίδιο τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με αφορμή την προβολή του 2001, ο Νόλαν υπενθύμισε την ρήση του μεγάλου σκηνοθέτη ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις πώς φτιάχνεται μια ταινία είναι το να φτιάξεις μια ταινία. Έπειτα, εξήγησε πως, μιας και δεν πήγε ποτέ σε σχολή κινηματογράφου, αναγκάστηκε να μάθει από την αρχή να τα κάνει όλα μόνος του σε μια ταινία. Κι έτσι, όταν έφτασε να γυρίζει μεγάλες παραγωγές, ήξερε πλέον αρκετά για κάθε πτυχή της δημιουργίας ενός φιλμ ώστε να γίνει φουλ ενοχλητικός και πρήχτης σε όλους κατά τα γυρίσματα – επιλέγοντας να γυρίζει όλες μα όλες τις σκηνές ο ίδιος, χωρίς second-unit σκηνοθέτες και χωρίς καν monitor.

Best of internet