Quantcast

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Gilbert Baker τον gay καλλιτέχνη που τιμάει σήμερα η Google

Ο άνθρωπος πίσω από την Rainbow Flag το σύμβολο της LGBTQ κοινότητας παγκοσμίως

Τσαγκ

2 Ιουνίου 2017

O Gilbert Baker που τιμάει σήμερα  με doodle της η Google, ήταν ο δημιουργός της σημαίας του ουράνιου τόξου, της σημαίας που συμβολίζει την τιμή στην ΛΟΑΤ κοινότητα.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1951 και αν ζούσε σήμερα θα έκλεινε τα 66 του χρονια. Καλλιτέχνης και μέλος της κοινότητας των gay του Σαν Φρανσίσκο , δημιούργησε την σημαία-σύμβολο το 1978. Ο Baker υπηρέτησε στον στρατό το 1970-1972, την περίοδο που άρχισε και έκανε αισθητή στην Αμερική την παρουσία του το gay κίνημα. Μετά από την απόλυση του, αποφάσισε να ασχοληθεί με το ράψιμο στο οποίο είχε έφεση. Χρησιμοποίησε το ταλέντο του αυτό για να φτιάχνει σημαίες που χρησιμοποιούνταν σε αντι-πολεμικές πορείες και πορείες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Το 1978  μαζί με μια κολεκτίβα, έβαψε ένα ύφασμα με 8 διαφορετικά χρώματα, που τότε αντιπροσώπευαν τα 8 διαφορετικά στοιχειά της κοινότητας τους και από τότε αυτή η σημαία εγινε το σύμβολο για την ΛΟΑΤ κοινότητα σε όλο τον κόσμο.

Ο Baker είχε δηλώσει όσον αφορά την σημαία:

Χρειαζόμασταν κάτι όμορφο, κάτι που να μας αντιπροσωπεύει. Το ουράνιο τόξο είναι το τέλειο σύμβολο, γιατί ταιριάζει στην διαφορετικότητα των ανθρώπων που συνυπάρχουν στην gay κοινότητα, άνθρωποι όλων των φυλών, ηλικιών και φύλλου. Επίσης είναι μια φυσική σημαία εφόσον το ουράνιο τόξο υπάρχει φυσικά στον ουρανό

Τα αρχικά χρώματα της σημαίας ήταν ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, γκρι, τιρκουάζ, λουλακί, βιολετί . Τα χρώματα αυτά αντιπροσώπευαν την σεξουαλικότητα, την ζωή, την θεραπεία, τον ήλιο, την ηρεμία με την φύση, την τέχνη την αρμονία και το πνεύμα. Από το 1979 που ενώθηκαν η τιρκουάζ λωρίδα με την λουλακί και έγιναν μπλε,  η σημαία έχει έξι χρώματα.

O Gi:blert Baker έφυγε στις 31 Μαρτίου του 2017 από καρδιά, μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των gay. Ποτέ δεν έκανε copyright την σημαία του γιατι παντα την έβλεπε σαν ένα σύμβολο για όλη την LGBTQ κοινότητα.

 

 

Best of internet