Quantcast

Τα βίντεο από τις συναυλίες των Prodigy στην Ελλάδα των 90s είναι τόσο καλτ θησαυρός όσο φαντάζεστε

Όταν η χώρα έβλεπε κύκλους

Αυτή η βδομάδα ήταν μια βδομάδα Prodigy. Δύσκολα θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Την Δευτέρα έσκασε η είδηση ο Keith Flint βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Essex, έχοντας αυτοκτονήσει έπειτα από μια μακρά περίοδο ψυχικού πόνου. Φυσικά, επειδή όλοι μας μεγαλώσαμε ακούγοντας Prodigy, ο λαός εκδήλωσε πολύ ανοιχτά την θλίψη του για τον θάνατο του Flint, κι ήταν σχεδόν αδύνατον να δεις κάτι άλλο στα social media.

Στα 90s, όμως, όταν οι Prodigy μεσουρανούσαν καθώς έβγαιναν φρέσκοι από την rave κουλτούρα της Μεγάλης Βρετανίας, επισκέφτηκαν την Ελλάδα κάμποσες φορές. Ναι, πριν τα απανωτά lives από το 2010 και μετά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Prodigy ήδη είχανε κάνει δεύτερο σπίτι τους την Ελλάδα, όπως είναι σαφές κι απ’ αυτήν την αφιέρωση στην ηλιόλουστη πατρίδα μας που ξεκινάει με έναν ιδιαίτερα cringey εθνικό ύμνο:

Στις αρχές των 90s, λοιπόν, οι Prodigy ήταν ακόμα τα πιτσιρίκια που παρουσίαζαν στα κλαμπ, τις αποθήκες, τα χωράφια και τα free parties τα κομμάτια που έφτιαχνε ο Liam Howlett στο δωμάτιό του:

Εκείνη την περίοδο, πριν ακόμα έρθει φουριόζικος ο ηθικός πανικός των ελληνικών 90s με τα ναρκωτικά, τις μανάδες ρέηβερ, τον σατανισμό κι όλα αυτά τα πράγματα του διαόλου με τα οποία έβγαζε γούστα η ιδιωτική τηλεόραση, οι Prodigy είχαν ήδη γίνει φίρμα στην underground ελληνική νεολαία. Λίγα χρόνια αργότερα, στα 1997, το σαλονικιώτικο (και λατρεμένο) Jammin‘ έκανε αφιερώματα στο συγκρότημα:

Πάμε, λοιπόν, για μια περιήγηση στις συναυλίες των Prodigy επί ελληνικού εδάφους μεταξύ 1992 και 1999, στα καλά τα χρόνια δηλαδή.

Η αρχή έγινε το 1992 στο Πεδίο του Άρεως

Στις αρχές του 1992, τα mobile parties του Sunrise Zone αποκτούν δικό τους σπίτι, αφού η ομάδα τους ανοίγει τον δικό της χώρο: το club Άλσος στο Πεδίο Άρεως. Εκεί, στις 8 Ιανουαρίου, σχεδόν άγνωστοι ακόμα, δίνουν το πρώτο τους live στη χώρα. Αν δεν κάνουμε λάθος, το μόνο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει online από εκείνο το βράδυ είναι αυτό το βίντεο. Δείτε μετά το 3ο λεπτό:

Και ξαναήρθαν την επόμενη χρονιά κιόλας, πρώτα στη Θεσσαλονίκη…

Στις 9 Ιουλίου 1993, οι Prodigy σκάνε ξανά Ελλάδα για ένα διήμερο συναυλιών. Η πρώτη μέρα είναι στο κλαμπ Insomnia της Θεσσαλονίκης. Πρώτα απ’ όλα, δείτε αυτήν την επική συνέντευξη στο κανάλι Μακεδονία:

Και μετά τσεκάρετε εδώ ένα εξαιρετικό fantape μιας ολόκληρης ώρας από τη συναυλία:

Το μεράκι ξεχειλίζει από παντού.

Και μετά στην Αθήνα

Την επόμενη μέρα, στις 10 Ιουλίου 1993, οι Prodigy έρχονται ξανά Αθήνα, ξανά καλεσμένοι του Sunrise Zone. Αυτή τη φορά, όμως, το live είναι ένα τεράστιο πάρτι στην παραλία του Αλίμου. Και φυσικά υπάρχει μία και βάλε ώρα υλικού από εκείνη την εμφάνιση:

Τα απεριόριστα σέβη μας σε όποιον ανεβάζει αυτά τα πράγματα.

Αλλά το μεγάλο μπαμ γίνεται το 1995

Δύο χρόνια μετά, οι Prodigy είναι πλέον παγκοσμίου φήμης συγκρότημα κι οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής. Η συναυλία τους στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα το στις 27 Μαΐου 1995 έμεινε στην ιστορία. Ο λαός χτυπιέται στην αρένα. Το ντου στη συναυλία ξεκινάει. Ο πετροπόλεμος με τους μπάτσους γίνεται rave party από μόνος του. Η κάμερα του ΣΚΑΙ καταγράφει τα πάντα, με μπόνους στο τέλος εξαιρετική συνέντευξη του γκρουπ με την Νανά Παλαιτσάκη). Τσεκάρετε:

Δείτε εδώ και τις υπέροχες, υπέροχες συνεντεύξεις με τους νεαρούς θαμώνες του live πριν γίνει το θεομπάχαλο:

Δύο μέρες μετά, στις 29 Μαΐου εμφανίζονται στο στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών στην Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε υλικό. Ξαναδείτε όμως αυτό το στιγμιότυπο γιατί είναι τέλειο:

Κι όλα οδηγούν στη μεγάλη εμφάνιση του 1999 στο Rockwave

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Prodigy είναι πια superstars. Κι όπως αρμόζει σε superstars, βρίσκονται στη θέση των headliners στο Rockwave Festival του 1999 που πραγματοποιείται στον Άγιο Κοσμά. Μαζί τους εκείνη τη μέρα παίζουνε οι Terror X Crew, οι The Afghan Whigs, οι Queens of the Stone Age κι οι Bloodhound Gang. Τα συγχαρητήριά μας σε όποιον έφτιαξε το lineup.

Δυστυχώς, δεν βρήκαμε βίντεο από εκείνη την εμφάνιση. Βρήκαμε μόνο ηχογραφήσεις μερικών κομματιών. Να μια:

Για να το σώσουμε, όμως, τσεκάρετε εδώ ένα υπέροχο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για την πρώτη (ΜΕΤΑΛ) μέρα εκείνου του Rockwave που καταφέρνει μέσα σε 2 λεπτά να συνοψίσει υπέροχα το κλίμα της εποχής:

Best of internet