Quantcast

Κάννες 2023: Στο Anatomy of a Fall ο Χρυσός Φοίνικας, Jonathan Glazer και Aki Kaurismaki σηκώνουν τα μεγάλα βαβεία

Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία και βάλτε ταινίες στην watchlist σας

THE NERDSTREAM

29 Μαΐου 2023

Όσο εδώ στην Ελλάδα βγάζαμε γούστα με την μετεκλογική μας βδομάδας, φίλες και φίλοι, οι απολίτιστοι εκεί στις Κάννες βλέπανε ταινίες καθώς διεξαγόταν το 76ο Φεστιβάλ Καννών, με έντονη την ελληνική παρουσία παρεμπιπτόντως. Το Σάββατο που μας πέρασε, λοιπόν, η φετινή διοργάνωση έφτασε στο τέλος της.

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ruben Ostlund, περσινό νικητή των Καννών με το The Triangle of Sadness, έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα στο Anatomy of a Fall της Justine Triet, κάτι που την έκανε την τρίτη γυναίκα νικήτρια του μεγάλου βραβείου μετά την Jane Campion με το The Piano το 1993 και την Julia Ducournau με το Titane το 2021, και μάλιστα σε μια χρονιά που για πρώτη φορά συμμετείχαν επτά γυναίκες δημιουργοί στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ, σα να λέμε η δεύτερη θέση, πήγε στο The Zone of Interest, την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Jonathan Glazer μια δεκαετία μετά το Under the Skin, ενώ το Βραβείο της Επιτροπής πήγε στον λατρεμένο Aki Kaurismaki για τη νέα του ταινία με τίτλο Fallen Leaves.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως στην τελετή λήξης ο Quentin Tarantino έδωσε ένα τιμητικό βραβείο στον σπουδαίο Roger Corman, πρωτοπόρο του ανεξάρτητου και καλτ σινεμά των ΗΠΑ, για την συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία και σημειώστε ταινίες για την watchlist σας:

Palme d’Or

Anatomy of a Fall, dir. Justine Triet

Grand Prix

The Zone of Interest, dir. Jonathan Glazer

Jury Prize

Fallen Leaves, dir. Aki Kaurismäki

Best Director

Tran Anh Hùng for The Pot-Au-Feu

Best Screenplay

Yuji Sakamoto for Monster

Best Actress

Merve Dizdar for About Dry Grasses

Best Actor

Koji Yakusho for Perfect Days

Honorary Palme d’Or

Michael Douglas

Camera d’Or for Best First Film

The Yellow Cocoon Shell, dir. Thien An Pham

Palme d’Or for Best Short Film

27, dir. Flóra Anna Buda.

Best of internet