Quantcast

R.I.P. Tony Soprano

5 ιδιαίτερες ερμηνείες του αγαπημένου μας James Gandolfini που έφυγε χθες στα ξαφνικά

Terry Luben Gogos

20 Ιουνίου 2013

 
 

O James Gandolfini, ένας από τους μεγαλύτερους τραμπούκους της μεγάλης οθόνης, εξέπνευσε χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο στη Ρώμη. Οι πρώτες φήμες που ακούστηκαν μιλούν για καρδιακή προσβολή που υπέστη ύστερα από την κατανάλωση πολλών κοκτέιλ. Δεν θα κρύψω ότι η είδηση αυτή μου προκάλεσε σοκ: είχε αφενός πολλά ακόμα να δώσει στην 7η τέχνη –ήταν στην τρυφερή ηλικία των 51, άλλωστε – και αφετέρου πάντα πίστευα κατά βάθος ότι για κάποιο λόγο θα έβγαινε σε ταινία η συνέχεια της ανεπανάληπτης τηλεοπτικής σειράς “Sopranos”

Η πικρή αλήθεια πάντως είναι ότι η καριέρα του δεν συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία έπειτα από το Sopranos. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός – όπως και για πολλούς ηθοποιούς της τηλεόρασης που ενσάρκωναν χαρακτηριστικές περσόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα – ότι έχει χαραχτεί στο μυαλό μας ως ο Τόνυ, ο αγαπημένος μας μαφιόζος του Νew Jersey που έπαιρνε Prozac.

Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε τους 5 πιο ιδιαίτερους ρόλους του James Gandolfini που αν και οι περισσότεροι ήταν δευτερότριτοι ρόλοι, έχουν αγαπηθεί όσο λίγοι άλλοι.

 
 

Killing Them Softly

 
 

Σε αυτό το νέο-νουάρ γκάγκστερ ταινιάκι, βρίσκουμε τον James στον ρόλο ενός πρώην πληρωμένου δολοφόνου που έχει πέσει στον αλκοολισμό και είναι ικανός μόνο για να πίνει κοκτέιλς (!) ασύστολα. Παίζει να μην έπαιξε πάνω από 10 λεπτά και η ταινία να κυμαινόταν στη μετριότητα, αλλά η επιστροφή του Gandolfini σαν κάτι-σε-Τόνυ-Σοπράνο στα γεράματα του, αξίζει για να αφιερώσει κανείς χρόνο στο Killing Them Softly.

 
 

 
 

True Romance

 
 

H ταινία που εδραίωσε τον Gandolfini σαν τον μεγαλόσωμο γκάγκστερ που λατρέψαμε και τον τύπο που αν συναντήσεις μπροστά σου, καλυτέρα να αρχίσεις τα πάτερ ημών και λοιπές προσευχές γιατί δε θα έχεις και πολύ μέλλον. Στη πρώτη ταινία που ο Quentin Tarantino υπογράφει το σενάριο, ο James ενσαρκώνει τον Virgil, το αρχιτσιράκι του Vincenzo Coccotti (Christopher Walken), κυνηγώντας ένα ζευγαράκι που είχε τη φαεινή ιδέα να κλέψει από τη μαφία 1.000.000 δολάρια.

 
 

 
 

Romance & Cigarettes

 
 

Στο εναλλακτικό μιούζικαλ του John Turturro o James Gandolfini στον ρόλο του πρωταγωνιστή ονόματι Nick Murder, παρότι είναι παντρεμένος, αποφασίζει να ενδώσει σε μια κοκκινομάλλα σεξοβόμβα και πωλήτρια εσωρούχων, αλλά σύντομα καταλαβαίνει τις επιπτώσεις στην οικογένεια του και προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση. Μας άφησε άφωνους η σκηνή που ο James ξεχύνεται στους δρόμους και τραγουδάει το “A Man Without Love”.

 
 

http://www.youtube.com/watch?v=4zFH2BxIGyY

 
 

The Mexican

 
 

Ίσως ο πιο σουρρεάλ ρόλος του, αφού στην αρχή τον βλέπουμε σαν σκληροτράχηλο γκάγκστερ που οι μισές λέξεις του ήταν το “Fuck” και οι άλλες μισές ήταν κραυγές που έβγαιναν από τους οχθρούς του καθώς τους ξυλοκοπούσε. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που απαγάγει την Julia Roberts και ανακαλύπτουμε την ευαίσθητη πλευρά που κάθε σκληροτράχηλος κακοποιός έχει.

 
 

 
 

Sopranos

 
 

Τι να πρωτοπούμε για μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην αμερικανική τηλεόραση. Ο Τόνυ, έχει αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα και επισκέπτεται μια ψυχίατρο για να μπορέσει να ισορροπεί ανάμεσα στην οικογένεια του σαν καλός πατέρας και στην δουλειά του σαν το στιβαρό αφεντικό της Μαφίας. O James Gandolfini δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο του Τόνυ Σοπράνο, κερδίζοντας μια χρυσή σφαίρα, αλλά πάνω από όλα την παντοτινή εκτίμησή μας.

 
 

http://www.youtube.com/watch?v=W_AoiGVVjrY

 
 

Best of internet