Quantcast

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της φετινής υβριδικής digital και physical διοργάνωσης

Έρχεται από 24 Ιουνίου μέχρι 4 Ιουλίου σε μικρή και μεγάλη οθόνη ταυτόχρονα

THE NERDSTREAM

18 Ιουνίου 2021

Μετά από 3 συνεχόμενες ψηφιακές διοργανώσεις (το Μάιο του ’20, τον Νοέμβριο του ’20 και τον Μάρτιο του ’21), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο: το σινεμά. Έτσι, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την επιλογή των online προβολών για κόσμο από άλλα σημεία της χώρας.

Η φετινή καλοκαιρινή και υβριδική διοργάνωση παρουσιάζει συνολικά 151 ντοκιμαντέρ απ’ όλον τον κόσμο. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε επτά ακόμα θερινούς κινηματογράφους της πόλης θα προβληθούν 92 ταινίες, ενώ 142 ταινίες θα είναι διαθέσιμες για ψηφιακές προβολές μέσω του online.filmfestival.gr που φιλοξένησε τις online μορφές του φεστιβάλ πέρσι και φέτος.

Το φεστιβάλ ξεκινά την Πέμπτη 24 Ιουνίου με το ντοκιμαντέρ Tina που ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στη λαμπερή καριέρα και την εκρηκτική ζωή της Tina Turner, ενώ μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 οι προβολές θα πραγματοποιούνται σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη και online για χρήστες σε όλη την Ελλάδα, με την προπώληση των εισιτηρίων να ξεκινά την Τρίτη 22 Ιουνίου.

Τσεκάρετε το επίσημο site της διοργάνωσης για αναλυτικές πληροφορίες και λίστα των ταινιών που θα προβληθούν, ενώ παρακάτω μπορείτε να δείτε μια γενική περιγραφή όλων των τμημάτων του φεστιβάλ για φέτος:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΝΑΡΞΗΣ

Η ταινία Τίνα των Νταν Λίντσεϊ και Τι Τζέι Μάρτιν αποτελεί την απόλυτη ωδή σε μια παγκοσμίου φήμης σταρ, και ταυτόχρονα το τρυφερό πορτρέτο μιας γυναίκας που ξεπέρασε ακραίες δυσκολίες προκειμένου να διαμορφώσει την καριέρα, την ταυτότητα και την κληρονομιά της με τους δικούς της όρους. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου στους κινηματογράφους John Cassavetes Open Air (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) και Stavros Tornes Open Air (με εισιτήρια για το κοινό), στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σπεύστε να εξασφαλίσετε τα εισιτήριά σας!

 

ΤΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ. Φέτος, παρουσιάζονται περισσότερες πρεμιέρες από κάθε άλλη φορά. Συνολικά δεκατρείς ταινίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα, οκτώ διεθνή πρεμιέρα και επτά ευρωπαϊκή πρεμιέρα στα Διεθνή Διαγωνιστικά Μεγάλου Μήκους, Newcomers και >>Film Forward. Για πρώτη χρονιά, ο Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers «Δημήτρης Εϊπίδης» και το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο αυξάνεται σε 10.000 ευρώ.

 

SPOTLIGHT ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΛΟΣΤΕΡ

Το Φεστιβάλ μάς συστήνει ένα απίθανο δίδυμο σκηνοθετών: τα αδέρφια Λιούι και Νόα Κλόστερ από τις ΗΠΑ πειραματίζονται με το animation με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας διασκεδαστικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ animation.

 

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Οι πιο πρωτοποριακές φωνές του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που φιλοξενεί 52 ταινίες από την αφρόκρεμα της πρόσφατης παγκόσμιας παραγωγής ντοκιμαντέρ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Δυναμικό «παρών» δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, θα προβληθούν 78 ελληνικές ταινίες, ενώ 8 συμμετέχουν και στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα. Στο φετινό Φεστιβάλ, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με όρους καθολικής προσβασιμότητας θα προβληθεί online το ντοκιμαντέρ Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank. Σε ειδική προβολή, επίσης, στον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο John Cassavetes Open Air θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ Η γενιά του ’30: Στρατής Μυριβήλης, μια παραγωγή της COSMOTE TV (είσοδος δωρεάν με προσκλήσεις και με διαγωνισμούς μέσω των social media του Φεστιβάλ. Μείνετε συντονισμένοι).

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

Ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο σκηνοθέτη Σταύρο Καπλανίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, πραγματοποιεί το 23ο ΦΝΘ, προβάλλοντας τρία από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του, καθώς και την τελευταία του δουλειά, Ο Τέος και ο Σταύρος.

 

NEO TMHMA PODCAST

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ευρώπη που εγκαινιάζει ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει: ένα Διαγωνιστικό τμήμα με 23 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast, ένα τμήμα Εκτός Συναγωνισμού με 13 ελληνόφωνα podcast, το τμήμα Special Podcasting με δύο ξεχωριστά podcast από τις ΗΠΑ και τη Δανία, καθώς και ειδικά podcast του Φεστιβάλ αποκλειστικά για την 23η διοργάνωση.

Best of internet