Quantcast

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, το σινεμά

Κι έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε 3 ακόμα από τις ταινίες που θα περιέχει το πρόγραμμά του

THE NERDSTREAM

15 Ιουνίου 2021

Μετά από 3 συνεχόμενες ψηφιακές διοργανώσεις (το Μάιο του ’20, τον Νοέμβριο του ’20 και τον Μάρτιο του ’21), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο: το σινεμά. Έτσι, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την επιλογή των online προβολών για κόσμο από άλλα σημεία της χώρας.

Με το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ να έχει ανακοινωθεί ήδη από το Μάιο, αναμένουμε σιγά σιγά το πλήρες πρόγραμμα της φετινής υβριδικής διοργάνωσης που θα διεξάγεται φέτος το καλοκαίρι από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Δείτε παρακάτω τις περιγραφές και τα trailers 3 ακόμα ταινιών, με τις πρώτες 2 να έχουμε την χαρά να σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά, και τσεκάρετε το επίσημο site της διοργάνωσης για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που θα ανακοινωθεί σύντομα:

Σούπα αστακού / Lobster Soup των Πέπε Αντρέου, Ραφαέλ Μολές
Ισπανία – Ισλανδία – Λιθουανία, 2020, 95΄

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Κάθε πρωί ο Κρίλι ετοιμάζει τη σούπα αστακού από το καφέ Bryggjan, ένα μικρό καφέ σε ένα άσημο χωριό της Ισλανδίας. Η γυναίκα του βοηθάει στην κουζίνα και λαχταρά να επιστρέψει στο Ρέικιαβικ. Στο καφενείο κάθεται ο αδελφός του Κρίλι, ο Άλι με τους παλιούς ψαράδες, τον τελευταίο μπόξερ της Ισλανδίας και τον μεταφραστή του Δον Κιχώτη στα ισλανδικά. Κάθε μέρα συζητούν και βρίσκουν μια νέα λύση στα προβλήματα του κόσμου.

Μία φορά το μήνα οι κάτοικοι συναντιούνται στο καφέ Bryggjan για να θυμούνται τους νεκρούς και λένε τα ονόματά τους. Τέσσερις τρελοί μουσικοί παίζουν τζαζ. Μερικοί χαμένοι τουρίστες φτάνουν στο λιμανάκι και γοητεύονται από την ατμόσφαιρα του καφέ. Στην άλλη πλευρά του βουνού βρίσκεται το Blue Lagoon, το μεγάλο αξιοθέατο του νησιού. Άνθρωποι από όλο τον πλανήτη έρχονται να δουν τα ηφαίστεια, τον πάγο και τη «γέννηση» της Γης. Αλλά τώρα το βουνό, οι τουρίστες και το πεδίο λάβας φαίνεται να ωθούν όλο το χωριό προς τη θάλασσα. Το καφέ στέκεται στην αποβάθρα, προσκολλάται στο έδαφος, δίνοντας καταφύγιο στους κατοίκους του εντός των τελευταίων 1.600 τετραγωνικών μέτρων οικοδομήσιμου χώρου.

Μερικοί επενδυτές έχουν φτάσει με μια προσφορά για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου. Άλλοι θέλουν να μετατρέψουν το καφέ σε θεματικό εστιατόριο. Η σύζυγος του Κρίλι θα μπορεί πια να επιστρέψει στην πόλη, αλλά η γη δεν θα είναι πια παρθένα, οι ιστορίες θα βυθιστούν στη θάλασσα, η τελευταία σούπα αστακού θα σερβιριστεί στο Bryggjan café και όλοι οι επισκέπτες του θα μείνουν χωρίς σπίτι.

Χαμένα παιδιά / Lost Boys

Των Γιόνας Νέβοοβεν, Σάντρι Τζεντικάγια

Φινλανδία, 2020, 99΄

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Τρεις φίλοι ταξιδεύουν στη Νοτιοανατολική Ασία για την πρεμιέρα της ταινίας τους με θέμα τους τοξικομανείς στο Ροβανιέμι, όμως μόνο ο ένας τους επιστρέφει: το ατελείωτο πάρτι που ακολούθησε την επιτυχία της προβολής τούς μεταμορφώνει από αθάνατους σε θνητούς… Τι συνέβη σ’ αυτό το τελευταίο ταξίδι; Μπορεί άραγε η απάντηση να βρίσκεται στο βιντεοσκοπημένο υλικό εκείνων των ημερών ή υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που πρέπει να έρθουν στο φως προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση; Η ταινία είναι η μυστηριώδης και δραματική εξιστόρηση μιας παρανοϊκής διαδρομής στα έγκατα του υποκόσμου της Καμπότζης, η οποία μυεί τον θεατή στους σκοτεινότερους λαβυρίνθους της ανθρώπινης ψυχής.

Μαγκαλούφ, πόλη-φάντασμα / Magaluf Ghost Town του Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκα (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)

Ισπανία – Γαλλία, 2021, 90΄

Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους

Η Μαγκαλούφ είναι μια μικρή, ήσυχη πόλη της Μαγιόρκας, που πολλοί φτάνουν στο σημείο να αποκαλούν «Τουίν Πικς των Βαλεαρίδων». Ένα εκατομμύριο τουρίστες κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι τους δρόμους της Μαγκαλούφ, σαν στοιχειά που μετατρέπουν τους δημόσιους χώρους σε λούνα παρκ όπου όλα επιτρέπονται. Ένα κωμικό και συνάμα μυστηριώδες πορτρέτο μιας κοινότητας που παλεύει να επιβιώσει σ’ ένα τουριστικοποιημένο περιβάλλον, καθώς κι ένας στοχασμός για το τι σημαίνει να είσαι τουρίστας στην Ευρώπη.

Best of internet