Quantcast

H Warner αποφάσισε να βγάλει όλες τις ταινίες του 2021 ταυτόχρονα σε streaming και σινεμά

Κι αυτό ενδέχεται να αλλάξει πολύ έντονα την εμπειρία της αίθουσας όπως την ξέραμε μέχρι τώρα

THE NERDSTREAM

4 Δεκεμβρίου 2020

Το 2020 ήταν μια ταραγμένη χρονιά για το σινεμά, όπως ήταν και για τη ζωούλα μας συνολικότερα φυσικά. Με γυρίσματα να σταματάνε, φεστιβάλ να γίνονται online, ταινίες να μπαίνουν στο ψηφιακό ράφι, streaming πλατφόρμες να περιμένουν στη γωνία και αίθουσες να παραμένουν σε τεράστιο βαθμό κλειστές, το τι θα γίνει με την κινηματογραφική εμπειρία όπως την ξέραμε ήταν ένα ανοιχτό ερώτημα.

Σιγά σιγά, τα μεγάλα στούντιο άρχισαν να δίνουν τις απαντήσεις τους. Μετά από πολλές αναβολές τίτλων την άνοιξη και το καλοκαίρι, η Warner πήρε πρώτη το ρίσκο να βγάλει το Tenet του Christopher Nolan στα σινεμά, αλλά αυτό δεν πήγε και τόσο καλά. Στο μεταξύ, η Disney πήρε την απόφαση να βγάλει τους μεγάλους (παιδικούς για αρχή) τίτλους της σε streaming, αρχής γενομένης από το Mulan και με το Soul να ακολουθεί, με το πλάνο αυτό να της βγαίνει μέχρι στιγμής όσον αφορά τα νούμερα.

Και τώρα η Warner κάνει την μεγάλη κίνηση και αποφασίζει να βγάλει όλες τις ταινίες του 2021 ταυτόχρονα σε streaming και σινεμά. Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Πρώτα απ’ όλα, μιλάμε για ταινίες τεράστιες. Τσεκάρετε τον κατάλογο: The Little Things, Judas and the Black Messiah, Tom & Jerry, Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat, Those Who Wish Me Dead, The Conjuring: The Devil Made Me Do It, In The Heights, Space Jam: A New Legacy, The Suicide Squad, Reminiscence, Malignant, Dune, The Many Saints of Newark, King Richard, Cry Macho και Matrix 4.  Το μοντέλο αυτό το είχε ανακοινώσει ήδη για το Wonder Woman 1984, το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσης με αυτούς τους όρους φέτος τα Χριστούγεννα.

Τι ακριβώς θα κάνει λοιπόν η Warner; Στην ημερομηνία πρεμιέρα της εντός του 2021, κάθε ταινία θα ανεβαίνει στην streaming πλατφόρμα HBO Max (ιδιοκτησίας της Warner εξάλλου, το οποίο δεν πήγαινε τόσο καλά και ήθελε σπρώξιμο) για διάστημα ενός μήνα, σε όσες χώρες είναι διαθέσιμη η υπηρεσία φυσικά. Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορεί και στα σινεμά σε όσες χώρες αυτά παραμένουν ανοιχτά. Μετά το πέρας του ενός μήνα, η ταινία θα κατεβαίνει από την πλατφόρμα για ένα διάστημα. Θεωρητικά, αυτό έχει προγραμματιστεί μόνο για το 2021, αλλά αν αποδειχτεί πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και το ακολουθήσουν κι άλλα μεγάλα στούντιο (προς το παρόν αναμένουμε τις κινήσεις της Universal που έχει κι έναν James Bond να περιμένει) τότε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή. Και βέβαια, στην είδηση αυτή οι μετοχές των ήδη ταλαιπωρημένων αιθουσών έπεσαν στα τάρταρα.

Γενικά, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον του σινεμά. Με αυτό δεν εννοούμε ότι ο κινηματογράφος θα εξαφανιστεί ως τέχνη. Δε δουλεύουν έτσι αυτά τα πράγματα. Από την άλλη, εφόσον μια τέτοια προοπτική εδραιωθεί στον ορίζοντα, μπορούμε να μιλάμε για την αρχή του τέλους του σινεμά ως παραδοσιακής βιομηχανίας και ως μαζικής κοινωνικής εμπειρίας. Οι executives των στούντιο μιλάνε για λύσεις εκτάκτου ανάγκης που θα είναι προσωρινές, αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευθούμε τα κίνητρά τους. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μαζική κουλτούρα είναι μια καπιταλιστική βιομηχανία (ας πούμε ιδιοκτήτες της Warner και της Universal είναι οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί AT&T και Comcast αντίστοιχα) που έχει ως βασικό μέλημα την μεγιστοποίηση του κέρδους. Κι αν η παραδοσιακή δομή παραγωγής και κυκλοφορίας του κινηματογραφικού προϊόντος είναι εμπόδιο σε αυτήν την μεγιστοποίηση αυτή τη στιγμή, τότε τα στούντιο θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να την ξεπεράσουν. Αυτή τη στιγμή, ο πρώτος που την πληρώνει είναι η αίθουσα, και μαζί της κι η συλλογική κοινωνική εμπειρία της σκοτεινής οθόνης.

Το σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι, όπως και σε πολλά άλλα πεδία της κοινωνικής, πολιτικής πολιτιστικής και οικονομικής ζωής, το 2021 θα είναι μια κρίσιμη και μεταβατική χρονιά για το μέλλον του σινεμά. Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα είμαστε, θα το παρακολουθούμε και θα το συζητάμε.

Best of internet