Quantcast

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί τελικά το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αφού τα χειρότερα κορονο-σενάρια επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες μέρες

THE NERDSTREAM

29 Οκτωβρίου 2020

Ήταν ένα από τα τρία σενάρια διεξαγωγής του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κι ήταν το χειρότερο σενάριο, οπότε ελπίζαμε ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως η ζωή, ο covid κι η κυβέρνηση τα φέρνουν έτσι που η διοργάνωση αναγκάζεται εν τέλει να εγκαταλείψει τους φυσικούς της χώρους, τις σκοτεινές αίθουσες, και να μεταφερθεί σε online πλατφόρμα.

Όπως έγινε και με το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέτος το Μάρτιο, το ΦΚΘ θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 5 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, με το σύνολο του προγράμματός του να γίνεται διαθέσιμο online εκείνες τις μέρες. Σίγουρα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα, αλλά προς το παρόν διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της διοργάνωσης:

Υστερα από την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αίσθημα ευθύνης και με κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων και των θεατών, αποφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου. Παράλληλα ματαιώνονται και οι τρέχουσες προβολές στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Ενεργοποιούμε έτσι το εναλλακτικό σενάριο που είχαμε εκπονήσει γι’ αυτή την περίπτωση. Το σύνθημά μας «Σινεμά με κάθε τρόπο» ήταν και παραμένει σε ισχύ: Περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο θα μας φέρουν κοντά στο σινεμά, με κάθε τρόπο. Οι προβολές στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας δεν θα πραγματοποιηθούν, από σήμερα, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Στους θεατές που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο θα τους επιστραφεί το αντίτιμο, ενώ το αριστούργημα Ο Μεγάλος Δικτάτωρ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, θα είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί όταν το Ολύμπιον ξανανοίξει για τους θεατές του.

Στο online 61ο Φεστιβάλ, οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγαπημένες ταινίες που μας εμπιστεύτηκαν δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις των εργαζομένων – τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει, όσο και εκείνες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί η γιορτή μας να μεταφέρεται στο διαδίκτυο, όμως η υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας είναι για μας προτεραιότητα. Θα σταθούμε δίπλα στον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του με κάθε τρόπο, μέσα από όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, αλλά και μέσα από νέες πρωτοβουλίες, όπως το Director’s Corner, μια καθημερινή online συνάντηση που στόχο έχει να δικτυώσει τους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο και να τους φέρει πιο κοντά, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας.

Σχεδιάζουμε διαρκώς νέους τρόπους για να προβάλουμε ταινίες που αγαπάμε. Γι’ αυτό το λόγο, θα επεκτείνουμε τις καλοκαιρινές μας προβολές summertiff και θα οργανώσουμε μια εβδομάδα προβολών το καλοκαίρι του 2021, παρουσιάζοντας ταινίες της 61ης διοργάνωσης, με έμφαση φυσικά στον ελληνικό κινηματογράφο. Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και οι δυνατότητές μας πληρέστερες, ώστε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και, χωρίς αποστάσεις, να γιορτάσουμε τον ελληνικό κινηματογράφο όπως του αξίζει.

Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ήδη εναλλακτικά σενάρια για την διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επανεξετάζουμε τόσο τον τρόπο διεξαγωγής του, όσο και τις ημερομηνίες του. Η πανδημία ανατρέπει κάθε μέρα τα σχέδιά μας, όμως η συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν παρακολουθεί μια ταινία που τον συγκλονίζει, δεν ανατρέπεται με τίποτα. Καλούμε τους θεατές να συναντηθούμε διαδικτυακά και να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα: να απολαύσουμε σινεμά, με κάθε τρόπο!

Best of internet