Quantcast

Οι πρώτες αντιδράσεις για το Star Wars: The Rise of Skywalker είναι διχασμένες, για να το θέσουμε ευγενικά

The fan service is strong with this one

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

18 Δεκεμβρίου 2019

Έφτασε η ώρα, φίλες και φίλοι. Η νέα ταινία Star Wars από σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται πλέον στα σινεμά κι η απανταχού nerdοσύνη αναμένει να διαπιστώσει αν τελικά άξιζε όλο αυτό το ταξίδι που ξεκίνησε από την αρχή το 2015 με την αναγέννηση του franchise από την Disney με το The Force Awakens.

Αν θυμάστε, εκείνη η ταινία το έπαιξε όσο πιο safe γινόταν, φροντίζοντας να πατήσει όλα τα κατάλληλα κουμπιά και να ικανοποιήσει όλους τους fans που ήθελαν απλά να νοσταλγήσουν το πώς τους έκανε να νιώσουν το Star Wars στο παρελθόν. Από πίσω, φυσικά, βρισκόταν ο συνήθης ύποπτος γι’ αυτές τις δουλειές, ο J.J. Abrams. Έπειτα, μετά από ένα πετυχημένο αλλά τελικά όχι και πολύ αξιομνημόνευτο Rogue One, ήρθε ο Rian Johnson με το The Last Jedi. Εκεί, είδαμε την Disney να παίρνει τα ρίσκα της και να δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Ευτυχώς για εμάς, γιατί επρόκειτο για μια ταινία που λατρέψαμε πολύ – σε αντίθεση με πολλούς fans Star Wars που δεν αντέδρασαν και τόσο ψύχραιμα.

Έπειτα, οι ταινίες ανθολογίας συνεχίστηκαν πολύ χλιαρά με το Solo, ενώ φέτος το φθινόπωρο έγινε και το πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό ντου με το The Mandalorian. Τι έμενε; Μα το κλείσιμο της τριλογίας φυσικά. Ως γνωστόν, οι αντιδράσεις του κόσμου στα ρίσκα που πήρε ο Johnson με το The Last Jedi οδήγησαν την Disney στο να προσλάβει ξανά τον Abrams για να κλείσει την τριλογία. Βασικά, για να κάνει course-correction. Βασικά, όχι, ουσιαστικά τον προσέλαβαν για να κάνει fan service. Δηλαδή να δώσει στους fans αυτό ακριβώς που θέλουν να δουν χωρίς εκπλήξεις και χωρίς πειραματισμούς.

Έχουμε ξαναμιλήσει για το fan service (με αφορμή κυρίως με αφορμή τηλεοπτικά πράγματα, όπως εδώ ή εδώ ή εδώ), αλλά το The Rise of Skywalker είναι μάλλον η καλύτερη αφορμή για να βαθύνει ακόμα περισσότερο η κουβέντα. Ο ίδιος ο Johnson είχε προειδοποιήσει για αυτό το φαινόμενο πρόσφατα, κι η ταινία του Abrams θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα μεγάλο κωλοδάχτυλο σε ό,τι προσπάθησε να κάνει το The Last Jedi. Θα αποφύγουμε επιμελώς οποιοδήποτε spoiler και θα είμαστε πολύ συνοπτικοί, οπότε θα φροντίσουμε να πούμε μόνο το εξής για την ταινία (μιας και την είδαμε χτες). Έχει αναμφίβολα σημεία και στιγμές που μυρίζουν αυθεντική Star Wars εμπειρία, αλλά η γεύση που αφήνει είναι η γεύση μιας ταινίας απολύτως βιομηχανικά κομμένης και ραμμένης ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ελάχιστου κοινού παρονομαστή των fans Star Wars (ή τουλάχιστον αυτών που θεωρούν fans Star Wars τα κεφάλια της Disney).

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ότι το The Rise of Skywalker άφησε πίσω τον πειραματισμό με την μυθολογία του franchise, τις προσδοκίες των θεατών και το χτίσιμο των χαρακτήρων – πράγματα στα οποία πόνταρε τα μάλα ο Rian Johnson με την προηγούμενη ταινία. Αυτό το περίμενε ακόμα κι ο πιο ανυποψίαστος. Παράλληλα, όμως, η νέα ταινία δείχνει πραγματικά ελάχιστα δείγματα στοχειώδους κινηματογραφικής φαντασίας όσον αφορά την εικόνα και τον ήχο, σε βαθμό που όλα θέλουν να μοιάζουν εντυπωσιακά αλλά τίποτα πραγματικά όμορφο. Όσες στιγμές γαλαξιακής μαγείας υπάρχουν ακόμα εδώ, δεν είναι παρά μόνο η ανακυκλωμένη ηχώ των συμβόλων που μας έκαναν να ερωτευθούμε το Star Wars σε ευαίσθητες ηλικίες.

Από σήμερα το πρωί, λοιπόν, που άρθηκε το εμπάργκο της Disney για την δημοσίευση των κριτικών και του σχολιασμού της ταινίας, άρχισε να σχηματίζεται κι η πρώτη εικόνα στα γνωστά κινηματογραφικά online λημέρια. Ακόμα δεν έχει ανοίξει η δυνατότητα βαθμολόγησης στο IMDb, αλλά το Rotten Tomatoes και το Metacritic μας δίνουν μια πρώτη αίσθηση του διχασμού γύρω από την ταινία. Το τοματόμετρο του πρώτου δείχνει 55% (με μέση βαθμολογία 6.2/10 από 49 κριτικές), ενώ το δεύτερο δίνει το σκορ 53/100 από 33 κριτικές. Για να κλείσουμε αυτόν τον πρώτο απολογισμό, πάμε μια γύρα στα posts των social media που σταχυολογήσαμε από σήμερα το πρωί. Για τα υπόλοιπα, τα ξαναλέμε.

Και κάτι ακόμα. Ελπίζουμε αυτή να αποδειχθεί η τελευταία ταινία Star Wars, ακριβώς επειδή το αγαπάμε.

Bonus:

Η ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ STAR WARS THE RISE OF SKYWALKER:ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ BABY YODA, ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ

Gepostet von Ψύχραιμες Κριτικές am Mittwoch, 18. Dezember 2019

Best of internet