Quantcast

Η Hildur Guðnadóttir, συνθέτρια των Joker και Chernobyl, θερίζει στα παγκόσμια βραβεία soundtrack

Όπως της αξίζει δηλαδή

THE NERDSTREAM

21 Οκτωβρίου 2019

Αυτό σημαίνει καταξίωση, φίλες και φίλοι. Ατόφια, άξια, πλήρως δικαιολογημένη καταξίωση. Ο λόγος φυσικά για την Hildur Guðnadóttir, την μουσικό από την χώρα των Sigur Ros, της Bjork και των παράξενων ονομάτων (την Ισλανδία ντε) που μέσα σε έναν χρόνο έφτιαξε τα soundtrack για την πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς και την πιο πολυσυζητημένη σειρά της χρονιάς. Εσείς τι άλλο κάνατε φέτος;

Για να είμαστε και πιο ακριβείς, η Guðnadóttir συνέθεσε τη μουσική του τηλεοπτικού Chernobyl και του κινηματογραφικού Joker, δύο τίτλους που αντικειμενικά είχανε εξαιρετική μουσική. Όχι ότι η Ισλανδή είναι κάποια καινούρια στα μουσικά πράγματα βέβαια. Δισκογραφεί solo ήδη εδώ και 10+ χρόνια, ενώ έχει συνεργαστεί με όλη την αφρόκρεμα της πειραματικής μουσικής, από τον Ben Frost και τους Pan Sonic μέχρι τον Ryuichi Sakamoto και τους Sunn O))). Και πριν αυτά τα δύο soundtracks βέβαια, η Guðnadóttir είχε συνθέσει τη μουσική ταινιών σαν το The Oath, το Tom of Finland και το Sicario: Day of the Soldado.

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, απονεμήθηκαν στο Βέλγιο τα World Soundtrack Awards που κάθε χρόνο τιμούν τους καλύτερους μουσικούς σε σινεμά και τηλεόραση. Στην φετινή τελετή, η Guðnadóttir πήρε το βραβείο TV Composer of the Year, ενώ πέρσι ήταν υποψήφια για το αντίστοιχο του Sicario. Κάπως έτσι, πρόσθεσε στη λίστα της άλλο ένα βραβείο μετά το φετινό Emmy για το Chernobyl, ενώ το Joker απουσίαζε μόνο και μόνο επειδή κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα στις αίθουσες.

Κατά τ’ άλλα, το βραβείο Film Composer of the Year πήρε ο Nicholas Britell για το If Beale Street Could Talk (εξαιρετική μουσική πράγματι), ενώ τραγούδι της χρονιάς αναδείχθηκε φυσικά το Shallow των Lady Gaga και Bradley Cooper από το A Star Is Born, σε περίπτωση που το είχατε βγάλει με κάποιον τρόπο από το κεφάλι σας.

Αναλυτικά οι νικητές ήταν οι εξής:

Film Composer of the Year
Nicholas Britell
If Beale Street Could Talk

TV Composer of the Year
Hildur Guðnadóttir
Chernobyl

Original Song Written Directly for a Film
“Shallow” (A Star Is Born)
Music & lyrics by Lady Gaga, Andrew Wyatt, Anthony Rossomando and Mark Ronson; performed by Lady Gaga and Bradley Cooper

Discovery of the Year 2019
Michael Abels
Us

Original Score for a Belgian Production
Duelles
Frédéric Vercheval

SABAM Award for the Most Original Composition By a Young International Composer
Pierre Charles

Public Choice Award
How to Train Your Dragon: The Hidden World (John Powell)

Best of internet