Quantcast

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Αυτό είναι το ζουμερό πλήρες πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Από 18 μέχρι 29 Σεπτεμβρίου στους αθηναϊκούς σινεμάδες

THE NERDSTREAM

11 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι Σεπτέμβρης, αγαπητοί φίλοι κι αγαπητές φίλες, οπότε γνωρίζετε καλά τι σημαίνει αυτό. Ναι, ΟΚ, ανοίγουν τα σχολεία. Ναι, και καλό χειμώνα επίσης και τα κεφάλια μέσα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και όλα τα συναφή πρωτότυπα ευφυολογήματα. Εντάξει, πέρα απ’ αυτά έχει κάτι πιο ευχάριστο: τις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες επιστρέφουν για 25η φορά στην πόλη της Αθήνας.

Από τις 18 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα σκάσει μύτη στην επετειακή εκδοχή των δυόμιση δεκαετιών, προσφέροντας σας την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε το υπέροχο άγχος του να χαθείς στον λαβύρινθο του προγράμματος, να δεις περίπου 72 ταινίες και μετά να προσπαθείς να τις ξεμπερδέψεις μεταξύ τους στο κεφάλι σου. Μιας και σήμερα το μεσημέρι παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, πάμε να δούμε με μια γρήγορα ματιά τι θα περιέχει. Και βέβαια, όπως κάθε χρόνο, σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει κι ο αναλυτικός μας οδηγός.

Όσον αφορά τις μεγάλες βραβευμένες ταινίες της χρονιάς, φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας θα δούμε τόσο τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών όσο και την Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου, δηλαδή το Parasite και το Synonyms, με το πρώτο μάλιστα να αποτελεί και την ταινία έναρξης της φεστιβάλ. Κατά τ’ άλλα, η ταινία λήξης θα είναι το Ενήλικοι στην Αίθουσα του Κώστα Γαβρά, το οποίο ήδη έχει συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλη ταινία πριν βγει καν στις αίθουσες. Παράλληλα, θα δούμε και τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Κλασικά, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους με 12 συμμετοχές, συνεπικουρούμενο από το νέο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ και, φυσικά, από το αγαπημένο διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους με 47 ολάκερες συμμετοχές. Παράλληλα, βέβαια, η φετινή κινηματογραφική σοδειά των festival darlings θα περιλαμβάνει μπόλικες νέες ταινίες που έπαιξαν φέτος στις διοργανώσεις των Καννών, του Βερολίνου, της Βενετίας, του Σάντανς και του Τορόντο.

Κατά τ’ άλλα, όλα όσα αγαπάμε στις Νύχτες Πρεμιέρας είναι εκεί: τα αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες ή κινηματογραφικά ρεύματα (εδώ σε Edward Yang, Jerzy Skolimowski και Τσέχικο Νέο Κύμα πρωτίστως), τα μουσικά ντοκιμαντέρ, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, τα πάρτι. Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το τσεκάρετε εδώ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, εισιτήρια, κάρτες διαρκείας και οτιδήποτε άλλο σας παραπέμπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα των Νυχτών Πρεμιέρας.

Best of internet