Quantcast

ΚΑΝΤΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ: 10 κινηματογραφικές αλληγορίες σταύρωσης τόσο διακριτικές που παραλίγο να μας διαφύγουν εντελώς

Όχι, όχι, καθόλου χοντροκομμένος συμβολισμός

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τους άλλους και πρωτίστως την ιστορία, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως ο Ιησούς Χριστός είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα. Ναι, αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι. Δεν το φοβηθήκαμε, δεν κωλώσαμε, πήγαμε εκεί. Δεν είναι μόνο πως πρόκειται για το αγαπημένο Πόκεμον της μεγαλύτερης μονοθεϊστικής θρησκείας του πλανήτη ή για τον κανακάρη γιο του Επουράνιου Πατέρα που μας ευλογεί με την αγάπη του και μας τιμωρεί με την αφρικάνικη σκόνη. Θα ήταν καλό, επίσης, να αναλογιστούμε το cultural impact που είχε αυτός ο εσταυρωμένος γενειοφόρος ομορφάντρας – αφού απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεμπερδέψουμε με την εικονογραφία του όσες φορές κι αν καταβροχθίσουμε τελετουργικά και πατροκτονικά το σώμα και το αίμα του στην Θεία Κοινωνία.

Όχι, αγαπητοί αναγνώστες κι αγαπητές αναγνώστριες, δεν πρόκειται να αρχίσουμε αυτά τα σατανιάρικα για τα οποία ούτως ή άλλως πληρωνόμαστε γαλαντόμα από γνωστό μασόνο sugar daddy με καρκινικό επώνυμο που διαβάζεται το ίδιο μπρος και πίσω (κλασική απόδειξη διαβολικής παρουσίας) – δεν είναι Σάββας, προσπαθήστε λίγο περισσότερο. Μιας και το Άγιο Πάσχα πλησιάζει, λοιπόν, εικάζουμε ότι ήδη η ελληνική τηλεόραση έχει μπει στο darkest timeline και παίζει ολημερίς Ιησού από τη Ναζαρέτ, Βαραββά και Σπάρτακο. Κι επειδή δεν θέλουμε να μείνουμε σε καμιά περίπτωση πίσω στο κινηματογραφικό δόξασμα του Κυρίου, είπαμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην σελιλόιντ κατάνυξη των ημερών.

Φευ, όμως! Εδώ δε μας ενδιαφέρει η πτωχή κυριολεξία του κηρύγματος αλλά το ουράνιο μεγαλείο του συμβολισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είπαμε να κάνουμε μια αναδρομή στην σπουδαία κινηματογραφική παράδοση των διακριτικών χριστιανικών αλληγοριών της μαζικής κουλτούρας. Μπορεί να σας έχει διαφύγει, αλλά συχνότατα οι χαρακτήρες που έχουμε αγαπήσει στη μεγάλη οθόνη φέρουν τα ανεξίτηλα σημάδια της ευγενούς θείας παρουσίας του Ιησού, της θυσίας για το καλό της ανθρωπότητας, αυτήν την καθησυχαστική αύρα ότι υπάρχει μια θέση και για μας κάπου εκεί σε μια γωνίτσα στο βασίλειο των ουρανών. Κι ακριβώς επειδή είναι πολύ εύκολο να σας ξεφύγουν αυτές οι λεπτοδουλεμένες αλληγορίες, σκεφτήκαμε να σας βοηθήσουμε ελαφρώς να ξεδιαλύνετε τα πράγματα και να ξεχωρίσετε τους αληθινούς μεσσίες από τα κίβδηλα ανδρείκελα. Πριν προχωρήσουμε, όμως, βάλτε να παίζει αυτό:

Ωραία. Και τώρα πάμε να συνεχίσουμε με ευλάβεια στις 10 κινηματογραφικές αλληγορίες σταύρωσης, θυσίας, καλοσύνης, συγχώρεσης (κι ενίοτε ανάστασης) που διαλέξαμε και κατατάξαμε αποκλειστικά για να σώσουμε την ψυχή σας. Φυσικά, όλες τους είναι πιο χοντροκομμένες κι από εντεράκι σε μαγειρίτσα, πιο εξωφρενικές κι από ανάσταση θεανθρώπου, πιο φασαριόζικες κι από καμπάνες ανάστασης, πιο απαστράπτουσες κι από το Άγιο Φως.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, πέθαναν επί της οθόνης για τις αμαρτίες σας. Μην είστε μαλάκες. Δοξάστε τους.

Neo

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝✝✝ / 10

Ε, ναι, ο κινηματογραφικός μεσσίας με τον οποίο μεγαλώσαμε. Ούτως ή άλλως, ολόκληρη η Matrix τριλογία των αδερφών Wachowski μπορεί να διαβαστεί ως ένα διακριτικότατο fuckfest διαφόρων μυθολογιών λύτρωσης και θρησκευτικών συμβολισμών, αλλά εδώ εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Ευλόγηcον.

Superman

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝✝ /10

Κλασικά πράγματα, κατευθείαν από τη Βίβλο θα λέγαμε. Ήδη στο πρώτο Superman του Richard Donner και στο Superman Returns υπάρχει ισχυρός οπτικός συμβολισμός για το ότι ο Kal-El είναι ο σωτήρας μας, αλλά στο Man of Steel ο Zack Snyder το σταύρωσε και ψόφησε.

Ripley

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝ /10

Χάνει λίγο γιατί στις πρώτες δύο ταινίες δεν θα έλεγες ότι τους είχε έρθει ακόμα η θεία έμπνευση, αλλά στο Alien 3 το πράγμα γίνεται φοβερά λεπτοδουλεμένο με την θυσία της με χέρια απλωμένα σε στάση “σταυρώστε με”. Αξιοθαύμαστο. Επίσης, η επόμενη ταινία λέγεται Alien: Resurrection. Smooth.

Mufasa

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝✝ /10

Σεναριακά υπάρχουν κάποιες τρύπες στον παραλληλισμό του μουσάτου λέοντα με τον μουσάτο θεάνθρωπο, αλλά το γεγονός ότι με την θυσία του Mufasa κλάψαμε περίπου 666 φορές παραπάνω από την θυσία του Ιησού κάνει το Lion King να κερδίζει πανηγυρικά την Καινή Διαθήκη ήδη από τα αποδυτήρια. Ας σημειώσουμε πάντως ότι ο Aslan από το Narnia είναι ακόμα πιο χτυπητός λιονταροχριστός.

Aragorn

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝ /10

Εδώ θα ήταν legit να μας έλεγε κάποιος: «Για μισό λεπτό ρε εν Χριστώ αδελφοί, ο Gandalf κι ο Frodo δεν είναι εξίσου Χριστούληδες ΓΤΧΣ;». Εν μέρει, ναι, αγαπητέ φίλε. Παρότι φέρουν αμφότεροι έντονο χριστουλικό συμβολισμό, στη μεγάλη εικόνα μάλλον μοιάζουν περισσότερο με προφήτες του Aragorn, βασιλέα των Ουρανών και της Γκόντορ. Αν τους προσθέσουμε και τους τρεις πάντως, βγαίνει χαλαρό 10/10.

E.T.

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝ /10

Ακόμα κι ο ίδιος ο Μικελάντζελο θα ζήλευε το παρατεταμένο δάχτυλο αυτής της ζαρωμένης μεσσιανικής εξωγήινης σαύρας που μάγεψε τις καρδιές. Η αλήθεια είναι ότι κάλλιστα θα γινόμασταν ακόλουθοι μιας θρησκείας που θα έλεγε ότι ο E.T. πέθανε και αναστήθηκε για τις αμαρτίες μας.

Iron Giant

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝ / 10

Ναι, όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι χριστιανικές φιγούρες ήταν σημαντικές για την παιδική μας ηλικίας – σε αντίθεση με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό τον οποίο βλασφημούσαμε σε κάθε ευκαιρία που μας δινόταν. Προφανώς ο Iron Giant που κατέβηκε από τους ουρανούς θυσιάστηκε για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας κι έπειτα αναστήθηκε για να αποδείξει ότι είναι ο καλοσυνάτος πλην σκληρός καριόλης του διαστήματος.

Μιας και πιάνουμε μεσσιανικά ρομπότ πάντως, ας μην παραλείψουμε και τον Optimus Prime:

Robocop

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝✝✝✝ / 10

Περπάτησε στο νερό. Τέλος. Είναι ο Υιός του Κυρίου. Και κόβει κώλους.

Cool Hand Luke

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝✝ / 10

Υπάρχουν φορές που έχουμε πιστέψει ότι ο ίδιος ο Paul Newman είναι ο σωτήρας μας, αλλά στο κλασικό φυλακόβιο δράμα Cool Hand Luke το πράγμα έγινε σαφές. Ελπίζουμε να μπορείτε να διακρίνετε τον συμβολισμό πάνω από τόσες πολλές στρώσεις νοήματος και να μην είστε τίποτα ακαλλιέργητοι αιρετικοί.

Anakin Skywalker

Βαθμολογία στην Κλίμακα Χριστούλη: ✝✝✝✝✝✝✝ / 10

Αααχ, βεβαια, ο George Lucas. Ο άρχοντας του διακριτικού συμβολισμό, ο μάγιστρος της καλοδουλεμένης αλληγορίας, ο πρωτοσύγκελλος του επεξεργασμένου σεναρίου. Ο Anakin ήταν ο εκλεκτός του Star Wars. Η εκπλήρωση της προφητείας. Δεν είχε πατέρα, η μάνα του έμεινε έγκυος έτσι, μόνη της. Μαγικό, έτσι; Και μπορεί οι δρόμοι τους να χωρίστηκαν αργότερα, αλλά ο Darth Vader τελικά λύτρωσε την ανθρωπότητα με την θυσία του και πήρε τη θέση που του άξιζε στην Αγία Τριάδα:

Best of internet