Quantcast

Ο απόλυτος οδηγός για τις sci-fi και fantasy ταινίες του Keanu Reeves, γιατί είναι πραγματικά εύκολο να μπερδευτεί κανείς

Whoa από εδώ ως την αιωνιότητα

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

29 Ιανουαρίου 2019

Δεν χρειάζεται να πούμε ψέματα – και δεν το συνηθίζουμε άλλωστε: λατρεύουμε παράφορα τον Keanu Reeves. Πέρα από την ειρωνική οικειοποίηση, πέρα από την cult διάσταση, πέρα από την πρόσφατη αναγέννησή του, αγαπάμε τον Keanu Reeves. Είναι, όπως κι ο Nicolas Cage κατά μία έννοια (κάτι που έχουμε σχολιάσει εκτενώς), ένας ηθοποιός μοναδικός σ’ αυτό που κάνει. Μπορεί να έχει μια deadpan έκφραση σχεδόν σε κάθε ρόλο που υποδύεται, μπορεί να έχουμε βαρεθεί να τον βλέπουμε να σώζει τον κόσμο ως μεσσιανική φιγούρα με την παραμικρή ευκαιρία που του δίνεται, μπορεί μερικές φορές να δίνει την εντύπωση ότι δεν προσπαθεί καν κι είναι μπροστά στην κάμερα μόνο για το χαρτί, αλλά συνολικά μας έχει δώσει μια φιλμογραφία τόσο συναρπαστική όσο και αλλοπρόσαλλη εδώ και τρεις δεκαετίες.

Αποθεώθηκε στην slacker κωμωδία με τα Bill and Ted, έγινε action star με τα Speed και Point Break, βούτηξε στο μεταφυσικό με τα Constantine και Devil’s Advocate, τερμάτισε το sci-fi στο Matrix, το Johnny Mnemonic και το A Scanner Darkly, πρωταγωνίστησε σε δράματα εποχής σαν το Dracula και το Dangerous Liaisons, σημάδεψε το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά με το My Own Private Idaho. Γενικά, από τα τέλη των 80s μέχρι τις αρχές των 00s, ελάχιστοι ηθοποιοί έκαναν αυτό που έκανε ο Keanu Reeves – κι ο ίδιος αργότερα κατάφερε να επανεπινοήσει εντυπωσιακά των εαυτό του με τον πιο meta, μπλαζέ κι απολαυστικό τρόπο με το franchise του John Wick.

Μέσα σ’ όλα αυτά, βέβαια, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο συνεχίζει να παραμένει πως ο Keanu Reeves, μ’ αυτά και με κείνα, έχει καταφέρει να παίξει σε 20 ολόκληρες sci-fi και fantasy ταινίες μέσα σε 33 χρόνια (whoa), σχεδόν πάντα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι ότι έχουμε πρόχειρα σχετικά στοιχεία για άλλους ηθοποιούς, αλλά εικάζουμε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος χολιγουντιανός ηθοποιούς με τέτοια στενή σχέση προς τον κινηματογράφο φαντασίας, επιστημονικής και μη. Έτσι, λοιπόν, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας ταινίας του, της αχαλίνωτης μπι-μουβιάς με τίτλο Replicas, μαζέψαμε όλες τις sci-fi και fantasy ταινίες του Keanu Reeves και τις βάλαμε στην σωστή σειρά – δηλαδή αυτήν που αποφασίσαμε εμείς οι ίδιοι αυθαίρετα.

17. Babes in Toyland (1986)

Πόσο την αγαπάμε; Είναι η μόνη που δεν έχουμε δει, αγαπητές φίλες και φίλοι, και γι’ αυτό την τοποθετούμε εδώ. Είναι μια χριστουγεννιάτικη τηλεταινία με την πιτσιρίκα Drew Barrymore,  συγχωρέστε μας.

Έχει whoa; Ναι, έχει. Για την ακρίβεια, είναι το πρώτο καταγεγραμμένο whoa του Keanu Reeves. Είναι, δηλαδή, ένα ιστορικό whoa.

16. The Day the Earth Stood Still (2008)

Πόσο την αγαπάμε; Καθόλου, τέτοια remakes είναι όλα όσα πάνε στραβά με το Hollywood.

Έχει whoa; Όχι.

15. The Lake House (2006)

Πόσο την αγαπάμε; Πρόκειται περί ευμεγέθους μούφας, αν θέλετε Sandra Bullock και Keanu Reeves χίλιες φορές για χιλιοστή φορά το Speed.

Έχει whoa; Μπα.

14. The Gift (2000)

Πόσο την αγαπάμε; Ελάχιστα έως καθόλου. Χαμένη ευκαιρία γενικά, αφού είχε καλό σκηνοθέτη, τον Sam Raimi, ενδιαφέροντα σεναριογράφο, τον Billy Bob Thornton και γαμάτο καστ (Keanu Reeves με Cate Blanchett). Δυστυχώς, κατέληξε μέτριο supernatural thriller για βράδυ στο Star.

Έχει whoa; Όχι.

13. Replicas (2018)

Πόσο την αγαπάμε; Σίγουρα δεν την αγαπάμε, είναι κακή ταινία, αλλά έχει κάτι απολαυστικά μπι-μουβέϊκο που την καθιστά πιθανή μελλοντική ένοχη απόλαυση σε κλασμένο session.

Έχει whoa; No spoilers, η ταινία παίζεται ακόμα.

12. Knock Knock (2015)

Πόσο την αγαπάμε; Γενικά, ο Eli Roth το έχει με τις ειρωνικές ή ακραίες horror ταινίες (τουλάχιστον το είχε την εποχή του Cabin Fever και του Hostel), αλλά εδώ το πράμα δεν δούλεψε και τόσο.

Έχει whoa; Έχει whoa.

11. 47 Ronin (2013)

Πόσο την αγαπάμε; Νταξ, δεν θα πούμε ψέματα, την ψιλο-αγαπάμε γιατί είναι φουλ ένοχη απόλαυση. Βασικά, ο Keanu Reeves είναι σαμουράι. Αυτό.

Έχει whoa; Όχι, αλλά θα μπορούσε.

10. Chain Reaction (1996)

Πόσο την αγαπάμε; Άλλη μια ξεκάθαρη περίπτωση sci-fi thriller για βράδυ Star, αλλά στην κάπως πιο απολαυστική εκδοχή του.

Έχει whoa; Όχι, δεν έχει.

9. Freaked (1993)

Πόσο την αγαπάμε; Αρκετά, είναι από τις αγαπημένες μας παρταλο-cult κωμωδίες των 90s, σκηνοθετημένη από τον Alex Winter, δηλαδή τoν Bill του Bill and Ted. ΟΚ, ο ρόλος του Reeves δεν είναι πρωταγωνιστικός, αλλά το αποτέλεσμα μετράει.

Έχει whoa; Περιέργως, όχι.

8. Constantine (2005)

Πόσο την αγαπάμε; Εντάξει, αν το κοιτάξουμε ψύχραιμα τότε δεν είναι ιδιαίτερα καλή ταινία, αλλά είναι Hellblazer με Keanu Reeves και Tilda Swinton. Δείξτε μια κατανόηση.

Έχει whoa; Μπα.

7. The Neon Demon (2016)

Πόσο την αγαπάμε; Σίγουρα όχι όσο την υπόλοιπη υπέροχη φιλμογραφία του Nicolas Winding Refn πριν απ’ αυτό, αλλά είναι μια αξιοπρεπής ταινία από έναν αγαπημένο σκηνοθέτη. Κι έχει τον Reeves σε μικρό ρόλο-κλειδί.

Έχει whoa; Ναι, έχει.

6. The Devil’s Advocate (1997)

Πόσο την αγαπάμε; Φουλ την αγαπάμε, από τα καλύτερα παραδείγματα της mainstream υστερικής και campy χολιγουντιανής αισθητικής των 90s, με έναν εξόχως αξιομνημόνευτο Σατανά πρώτη μούρη.

Έχει whoa; Όχι, αλλά θα έπρεπε.

5. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Πόσο την αγαπάμε; Είναι η τελευταία πραγματικά καλή ταινία του Francis Ford Coppola, οπότε μόνο και μόνο γι’ αυτό αξίζει αγάπη. Και ναι, ΟΚ, είναι πολύ ωραία ταινία.

Έχει whoa; Μπα.

4. Johnny Mnemonic (1995)

Πόσο την αγαπάμε; Γενικά, ο λατρεμένος μας William Gibson δεν ήταν πολύ τυχερός στην μεγάλη οθόνη, αλλά αυτό εδώ είναι ένα τρομακτικά απολαυστικό cyberpunk thriller που μυρίζει 90s τεχνο-υστερία από παντού. Επίσης, δίπλα στον Reeves παίζει το αδιανόητο καστ των Ice-T, Dolph Lundgren, Takeshi Kitano και Henry Rollins.

Έχει whoa; Δυστυχώς όχι.

3. Bill and Ted (1989 και 1991)

Πόσο τις αγαπάμε; Πάρα πολύ. Προφανώς το Excellent Adventure είναι πολύ καλύτερο από το Bogus Journey, αλλά αμφότερα είναι η αποθέωση της ζωής που θα θέλαμε και (γιατί όχι) μας αξίζει να ζήσουμε.

Έχει whoa; Φυσικά, πρόκειται για το αρχετυπικό whoa.

2. A Scanner Darkly (2006)

Πόσο την αγαπάμε; Πολύ. Όχι μόνο είναι μια από τις καλύτερες μεταφορές του Philip K. Dick στη μεγάλη οθόνη, αλλά πρόκειται και για ένα οπτικό ποίημα, ένα ψυχεδελικό στολίδι, μια ταινιάρα – απ’ τις κάμποσες τέτοιες που έχει γυρίσει ο Richard Linklater.

Έχει whoa; Όχι, αλλά θα έπρεπε.

1. The Matrix (1999 και 2003)

Πόσο την αγαπάμε; Τι να πούμε τώρα, ως γνωστόν η πρώτη ταινία είναι ένα αριστούργημα pop κινηματογράφου που συνόψισε το τέλος της χιλιετίας όσο τίποτα άλλο, ενώ το Reloaded και το Revolutions είναι αμφότερα μούφες. Τίποτα, όμως, δεν υπήρξε πιο εμβληματικό στην πορεία του Keanu Reeves από την φιγούρα του ως Neo.

Έχει whoa; Ε, ναι.

Best of internet