Quantcast

O Τέρι Γκίλιαμ τερματίζει την γκαντεμιά και χάνει τα δικαιώματα της ταινίας του για τον Δον Κιχώτη

Η κατάρα της πιο μουτζωμένης ταινίας έβερ συνεχίζεται δικαστικά

THE NERDSTREAM

18 Ιουνίου 2018

Δεν θα σχολιάσουμε κάτι αγαπητοί φίλοι και φίλες, απλά θα παραθέσουμε τα γεγονότα και τα συμπεράσματα δικά σας. Ο Τέρι Γκίλιαμ των Monty Python ήθελε να φτιάξει μια ταινία για τον Δον Κιχώτη. Ξεκίνησε να τη δουλεύει το 1989, πριν από 29 χρόνια δηλαδή. Μέχρι το 1998 δεν έβρισκε λεφτά για να την φτιάξει. Τελικά η παραγωγή ξεκίνησε με μπάτζετ 32 εκ. δολάρια. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2000 και κάποιος τα καταράστηκε, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν από πλημμύρες, ασθένειες και λοιπές δυσκολίες. Όλα αυτά, παρεμπιπτόντως, έγιναν και ταινία – γιατί προφανώς και το άξιζαν.

Ανάμεσα στο 2005 και το 2016 ο Γκίλιαμ προσπάθησε 4-5 φορές να ξαναρχίσει το πρότζεκτ, αλλά πάντα αποτύγχανε. Δεν το έβαλε κάτω όμως. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν και πάλι την άνοιξη του 2017 και η ταινία ολοκληρώθηκε. Καθώς όμως Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη ετοιμαζόταν να κάνει πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, ο παραγωγός Πάουλο Μπράνκο άρχισε να τρέχει τον Γκίλιαμ στα δικαστήρια για τα δικαιώματα της ταινίας. Ο σκηνοθέτης κέρδισε την δίκη σε πρώτη φάση, αλλά στο μεταξύ έπαθε και ένα εγκεφαλικό ο καημένος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εταιρία παραγωγής της ταινίας, η Amazon, αποσύρεται από τη διανομή του Δον Κιχώτη αφήνοντας την ταινία ξεκρέμαστη, ενώ η πρεμιέρα στις Κάννες αφήνει ψιλο-ξενερωμένο το κοινό και τους κριτικούς (οκ, κακά τα ψέμματα, τον αγαπάμε αλλά ο Γκίλιαμ έχει να κάνει πραγματικά καλή ταινία από το 1998 με το Fear and Loathing in Las Vegas).

Ε, τώρα ήρθε και το τελικό χτύπημα. Ο προαναφερθείς παραγωγός έκανε έφεση στα γαλλικά δικαστήρια και τελικά κέρδισε την υπόθεση. Αποτέλεσμα; Τα δικαιώματα της ταινίας δεν ανήκουν πια στον Γκίλιαμ αλλά αποκλειστικά στην Alfama Films και η μέχρι τώρα διανομή της ταινίας ήταν παράνομη και καταχρηστική. Παράλληλα, το δικαστήριο αναγκάζει τον Γκίλιαμ να πληρώσει άλλα 11,5 χιλιάδες δολάρια για τα δικαστικά έξοδα του Μπράνκο.

ΟΚ, δύο πράματα θα σημειώσουμε μόνο. 1ον, ελπίζουμε ο Γκίλιαμ να το αντέξει και να μην πάθει τίποτα ο άνθρωπος γιατί είναι και 77 ετών. Και 2ον, όλα αυτά αποτελούν αναμφίβολα το καλύτερο δυνατό υλικό για άλλη μια ταινία αφιερωμένη στην καταραμένη ταινία του Δον Κιχώτη.

Best of internet