Quantcast

22 χρόνια Trainspotting: Ψηφίστε το κορυφαίο τραγούδι του καλύτερου soundtrack όλων των εποχών

Η ταινία κλείνει σήμερα 22 χρόνια και πρέπει επιτέλους να απαντηθεί αυτό το βασανιστικό ερώτημα

23 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα κλείνουν 22 χρόνια ακριβώς από την μέρα που το Trainspotting κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το μακρινό πλέον 1996. Θα έπρεπε να είναι περιττό να περιγράψουμε το πόσο σημαντική ήταν για μας – και για πολλές χιλιάδες ανθρώπων ακόμα – αυτή η ταινία, οπότε θα το κάνουμε εν συντομία. Το Trainspotting ήταν απ’ αυτές τις εμπειρίες που αποτέλεσαν διαβατήρια τελετή στον κόσμο του σινεμά για μπόλικο κόσμο που γεννήθηκε απ’ τα 80s και μετά. Είναι από αυτές τις ταινίες που η πρώτη παρακολούθησή τους μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη, αλλά κι απ’ αυτές τις ταινίες που αποτελούν σταθερό αποκούμπι για την 10η, 100η ή 1000η επιστροφή σε μια λατρεμένη ταινία που σε γεμίζει ζεστασιά και νοσταλγία για την εποχή που ο βασικός τρόπος της επαφής με τον κόσμο ήταν η συνεχής ανακάλυψη.

Αγαπήσαμε, έτσι, τον Danny Boyle και τον Irvine Welsh, τον Ewan McGregor και την Kelly Macdonald, τον Spud και τον Franco, το Εδιμβούργο και την σκοτσέζικη ακατανόητη προφορά, αγαπήσαμε την ειρωνική εντολή CHOOSE LIFE και επιλέξαμε να μην την ακολουθήσουμε. Πάνω απ’ όλα, όμως, αγαπήσαμε την μουσική. Κι αυτό γιατί το soundtrack του Trainspotting ήταν ένα μεγάλο μουσικό σχολείο. Αν ήσουν 15-16 χρονών όταν το είδες για πρώτη φορά, όπως πρέπει δηλαδή, τότε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ήταν η πρώτη φορά που οι φωνές του Iggy Pop και του Lou Reed τρύπωναν στ’ αυτιά σου με σκοπό να κατασκηνώσουν εκεί αιώνια, συνδυάζοντας την rock ‘n’ roll νοσταλγία με την 90s βρετανική electro κουλτούρα των Underworld και Leftfield.

Μπορεί η ταινία να μην είχε original score ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτήν (το καλύτερο εκ των οποίων είναι αυτό του Vangelis για το Blade Runner, σε περίπτωση που είχατε κάποια απορία), αλλά το Trainspotting είχε το soundtrack με το καλύτερη συλλογή τραγουδιών που έχουμε ακούσει ποτέ να συνοδεύουν τις κινούμενες εικόνες στην μεγάλη οθόνη. Σήμερα, λοιπόν, σας θέτουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο ερώτημα και σας βάζουμε να διαλέξετε το καλύτερο κομμάτι που ακούγεται μέσα στην ταινία. Α, και μην βιαστείτε να ψηφίσετε το Lust for Life πριν τα θυμηθείτε όλα.

748

Underworld - Born Slippy .NUXX

486

Iggy Pop - Lust for Life

328

Lou Reed - Perfect Day

299

Sleeper - Atomic

275

New Order - Temptation

147

Blur - Sing

106

Pulp - Mile End

92

Iggy Pop - Nightclubbing

77

Elastica - 2:1

64

Brian Eno - Deep Blue Day

62

Primal Scream - Trainspotting

45

Leftfield - A Final Hit

Best of internet