Quantcast

7 ταινίες από το φετινό Sundance που (θέλουμε να) κάνουν το μπαμ μέσα στο 2018

Δείτε όλους τους νικητές από το φεστιβάλ-μέκκα του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

29 Ιανουαρίου 2018

Η μικρή χιονισμένη πόλη Παρκ Σίτι της Γιούτα δεν έχει ούτε 8.000 κατοίκους. Κάθε Γενάρη όμως, πάνω από 40.000 άνθρωποι μαζεύονται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ανεξάρτητου σινεμά στις ΗΠΑ. Όχι, το Sundance δεν έχει τους σελέμπριτιζ των Καννών, ούτε τις οσκαρικές πρεμιέρες του Τορόντο. Έχει βέβαια την μεγάλη ιστορία και την διακριτική αίγλη του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά των τελευταίων 40 χρόνων, την αρχή της σταδιοδρομίας των αδερφών Κοέν, του Ταραντίνο και του Νόλαν, μεταξύ πολλών άλλων.

Το φετινό Sundance, λοιπόν, ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Παρ’ όλο που, κατά κανόνα, κάθε χρόνο προσφέρει sleeper hits που αργότερα φλερτάρουν μέχρι και με τα Όσκαρ (πέρυσι είχαμε τα Get Out και Call Me by Your Name), φέτος οι σχολιαστές και οι κινηματογραφικοί διανομείς είδαν μια πιο αδύναμη χρονιά, τουλάχιστον ως προς τις εμπορικές υποσχέσεις των ταινιών στις αίθουσες. Βέβαια, οι σταθερές αξίες του Sundance ήταν όλες εκεί, οπότε βάλαμε κάτω τα πράγματα και προβλέπουμε ποιες ταινίες θέλουμε να μας απασχολήσουν μέσα στο 2018 – ρίχνοντας στο τέλος και την πλήρη λίστα των νικητών του φεστιβάλ.

The Miseducation of Cameron Post

Η φετινή νικήτρια ταινία του Αμερικάνικου Διαγωνιστικού Τμήματος. Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ιρανο-Αμερικανίδας Ντεζιρέ Ακαβάν, την οποία γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια με το πολύ όμορφο Appropriate Behavior. Κλασική indie darling συνταγή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Έμιλι Ντάνφορθ κι επικεντρωμένη σε μια παρέα gay κοριτσιών που οι γονείς τους τοποθέτησαν σ’ ένα κέντρο θεραπείας επαναπροσανατολισμού ομοφυλόφιλων. Αναμένουμε τα καλύτερα.

Mandy

Ένα αυθεντικά αλλόκοτο φρούτο. Ο Πάνος Κοσμάτος του καλτ διαμαντιού Beyond the Black Rainbow στην σκηνοθεσία, ο Ελάιζα Γουντ στην παραγωγή κι ο αγαπημένος ψυχάκιας Νίκολας Κέητζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αναμένουμε μια πραγματικά ψυχεδελική και παρανοϊκή εμπειρία από αυτήν την ταινία. Ένα midnight thriller που λογικά θα αγαπήσουμε πολύ.

The Tale

Μάλλον η πιο πολυσυζητημένη ταινία της φετινής διοργάνωσης. Το The Tale είναι το ημι-βιογραφικό μυθοπλαστικό ντεμπούτο της έμπειρης ντοκιμαντερίστριας Jennifer Fox, με την αγαπημένη Laura Dern στον δύσκολο ρόλο μιας γυναίκας που προσπαθεί να επεξεργαστεί τις εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης από την παιδική της ηλικίας. Παρόλο που γυρίστηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η ταινία χτυπάει στην καρδιά της χολιγουντιανής επικαιρότητας του MeToo.

Damsel

Η νέα ταινία των αδερφών Zellner, οι οποίοι πριν λίγα χρόνια μας έδωσαν το υπέροχο Kumiko the Treasure Hunter. Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για μια deadpan κωμωδία σε συσκευασία σουρεαλιστικού western με τον όλο-και-καλύτερο Ρόμπερτ Πάτινσον ως πρωταγωνιστή. Ψηθήκαμε ήδη.

Sorry to Bother You

Η προσωπική μας επιλογή από το φετινό πρόγραμμα του Sundance. Δεν έχουμε ιδέα αν η ταινία θα είναι όντως τόσο καλή, αλλά την περιμένουμε πώς και πώς αφού πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του καταπληκτικού ράπερ Boots Riley (γνωστού κυρίως από το συγκρότημα The Coup). Πολιτική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο του επιθετικού marketing. Sold.

Yardie

Η πρώτη ταινία του Idris Elba, δηλαδή του αιώνια αγαπημένου μας Stringer Bell από το The Wire και πλέον δικαίως μεγάλου κινηματογραφικού σταρ. Το Yardie είναι ένα ρεαλιστικό crime drama που ξεκινάει από την Τζαμάικα του ‘70 και φτάνει στο ναρκω-κύκλωμα του Λονδίνου. Είναι και λίγο The Wire δηλαδή, μάλλον.

I Think We’re Alone Now

Σκηνοθετημένη από την Reed Morano (του κινηματογραφικού Meadowland αλλά και των τηλεοπτικών The Handmaid’s Tale και Halt and Catch Fire), η ταινία είναι ένα ευαίσθητο post-apocalyptic δράμα με τον Peter Dinklage (ναι, τον Tyrion) και την Elle Fanning να πρωταγωνιστούν. Ακούγεται πολύ καλό και το θέλουμε άμεσα.

Αναλυτικά τα βραβεία του φετινού Sundance είχαν ως εξής:

Αμερικανικό Διαγωνιστικό Τμήμα / Μυθοπλασία

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «The Miseducation of Cameron Post», Ντεζιρέ Ακαβάν

Βραβείο Κοινού: «Burden», Αντριου Χέκλερ

Σκηνοθεσία: «The Kindergarten Teacher», Σάρα Κολάντζελο

Σενάριο: «Nancy», Κριστίνα Τσόι

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: «Monsters and Men», Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριςν

Φωτογραφία: «I Think We’re Alone Now», Ριντ Μοράνο

Ερμηνεία: Μπέντζαμιν Ντίκι, «Blaze»

Αμερικανικό Διαγωνιστικό Τμήμα / Ντοκιμαντέρ

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Kailish», Ντέρεκ Ντόνιν

Βραβείο Κοινού: «The Sentence», Ρούντι Βαλντέζ

Σκηνοθεσία: «On Her Shoulders», Αλεξάντρια Μπόμπακ

Βραβείο Κοινωνικής Επίδρασης: «Crime + Punishment», Στίβεν Μέινγκ

Βραβείο Δημιουργικού Οράματος: «Hale County This Morning, This Evening», ΡαΜέλ Ρος

Πρωτοεμφανιζόμενου: «Minding the Gap», Μπινγκ Λιου

Ειδικό Βραβείο Αφήγησης: «Three Identical Strangers», Τιμ Γουορντλ

World Cinema / Μυθοπλασία

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Butterflies», Τόλγκα Καράτσελικ

Βραβείο Κοινού: «The Guilty», Γκούσταβ Μόλερ

Σκηνοθεσία: «And Breathe Normally», Ιζόλντ Ουγκαντότιρ

Ερμηνεία: Βάλερι Μπερτουτσέλι, «The Queen of Fear»

Σενάριο: «Tiemp Compartido», Χούλιο Τσαβεζμόντες και Σεμπάστιαν Χόφμαν

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: στους ηθοποιούς του «Dead Pigs» της Κάθι Γιαν

World Cinema / Ντοκιμαντέρ

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Of Fathers and Sons», Ταλάλ Ντέρκι

Βραβείο Κοινού: «This Is Home», Αλεξάντρα Σίβα

Σκηνοθεσία: «Shirkers», Σάντι Ταν

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Matangi/Maya/M.I.A.», Στίβεν Λάβριτζ, M.I.A.

Φωτογραφία: «Genesis 2.0», Πίτερ Ιντεργκαντ, Μαξίμ Αρμουγκέφ

Μοντάζ: «Our New President», Μαξίμ Ποζντορόφκιν, Ματβέι Κουλάκοφ

Best of internet