Quantcast

Comicdom 2021: Η μεγαλύτερη γιορτή των comics επιστρέφει για 15η χρονιά στην Αθήνα

Η ΦΥΣΗ ΕΠΟΥΛΩΝΕΤΑΙ

THE NERDSTREAM

31 Αυγούστου 2021

Τo Comicdom CΟΝ Athens, το πρώτο, μεγαλύτερο και μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, ανοίγει τις πύλες του στις 10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου 2021, για την 15η επετειακή διοργάνωσή του. Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται φέτος στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και την Πλατεία Κλαυθμώνος, παρουσιάζει πλήθος εκδηλώσεων, με το κέντρο της Αθήνας να φιλοξενεί ένα ανεπανάληπτο τριήμερο! Η είσοδος στο Comicdom Con Athens είναι -όπως πάντα- ελεύθερη, φέτος με την πληρότητα και τους υγειονομικούς κανόνες που ορίζουν οι ισχύουσες οδηγίες.

Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενούνται οι εκθέσεις του Comicdom CON Athens, ενώ παράλληλα, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιούνται panels, workshops, προβολές και events, όπως η Απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς και ο Διαγωνισμός Comicdom Cosplay.

Στην κεντρική διεθνή έκθεση ΣΚΕΨΟΥ ΜΠΛΕ, ΣΚΕΨΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦ, τα πασίγνωστα μπλε πλασματάκια που μεγάλωσαν γενιές και αγαπήθηκαν μέσα από τα κινούμενα σχέδια, τα comics και τις ταινίες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην pop κουλτούρα, συστήνονται ξανά, μέσα από σειρά πάνελ που αφηγούνται την καταπληκτική διαδρομή τους στον χρόνο, σελίδες comics και συναρπαστικά memorabilia. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την IMPS, εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων των Στρουμφ, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα.

Παράλληλα, προβάλλονται δύο από τα πλέον αγαπημένα επεισόδια της κλασικής περιόδου των Στρουμφ και οι μικροί μας φίλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδικό, παιδικό πρόγραμμα με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους μπλε ήρωες, ενώ σε συνεργασία με το νέο φεστιβάλ εικονογράφησης, Illustradays, δημιουργοί comics και εικονογράφοι δίνουν τις δικές τους εκδοχές των Στρουμφ σε ένα live sketch event.

Με την Τσεχία να είναι φέτος η Τιμώμενη Χώρα του Φεστιβάλ, παρουσιάζονται δύο σημαντικές εκθέσεις: Η έκθεση 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΣΕΧΙΚΑ COMICS ξεδιπλώνει την πλούσια ιστορία και ποικιλία των τσεχικών comics και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, ενώ η παιδική έκθεση 12 ΚΟΣΜΟΙ συστήνει στους επισκέπτες της ισάριθμους εικονογράφους παιδικών βιβλίων. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Τσεχία, το Φεστιβάλ υποδέχεται τη βραβευμένη δημιουργό comics και εικονογράφο Lucie Lomová, και επίσης προβάλλεται η πιο επιτυχημένη και πολυβραβευμένη τσέχικη ταινία κινούμενων σχεδίων των τελευταίων ετών, ΟΙ ΜΟΝΟΦΑΓΟΙ. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας.

Για να μπορέσει περισσότερος κόσμος να απολαύσει με ασφάλεια τις εκθέσεις «ΣΚΕΨΟΥ ΜΠΛΕ, ΣΚΕΨΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦ», «100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΣΕΧΙΚΑ COMICS» και «12 ΚΟΣΜΟΙ» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, εκτός από το τριήμερο του Comicdom CON Athens, οι γκαλερί είναι επισκέψιμες και 6 – 9 Σεπτεμβρίου, 12:00-20:00.

Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ είναι ο Βασίλης Λώλος. Ο βραβευμένος με Eisner και Harvey Award (τα ανώτατα βραβεία comics) δημιουργός comics, είναι ο πρώτος της νέας γενιάς που πέρασε τα σύνορα και έκανε μια αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα. Από το 2004, συνεργάζεται με εταιρείες του εξωτερικού, όπως οι Marvel, DC, Vertigo, Image, Dark Horse, Fox, Oni Press, IDW, Heavy Metal, Vice US, Warner Bros, Universal Pictures κ.α. Μέσα από την ατομική του έκθεση στην οποία παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το πολυδιάστατο ταλέντο του.

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος, καταστήματα comics, εκδοτικές, και περισσότεροι από 100 δημιουργοί comics, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής σκηνής, βρίσκονται ξανά όλοι μαζί στην ασφάλεια του υπαίθριου χώρου, με merchandise και, φυσικά, πολυαναμενόμενες νέες (αλλά και παλαιότερες) δημιουργίες και εκδόσεις.

Τέλος, σε συνεργασία με το Ψηφιακό Μουσείο Comics (comicsmuseum.gr), τον νέο online πολυχώρο για τα comics, φιλοξενούνται από την 1η Σεπτεμβρίου, τρεις διαδικτυακές εκθέσεις: Στην επετειακή έκθεση με τίτλο 15 ΧΡΟΝΙΑ COMICDOM CON ATHENS, διεθνείς αστέρες της 9ης Τέχνης όπως ο Milo Manara, o David Lloyd και ο John Romita Jr., «συναντούν» καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Ηλίας Κυριαζής, ο Μιχάλης Διαλυνάς και η DaNi, σε μία ξεχωριστή οπτική εμπειρία, με έργα που φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ, κατά τα 15 χρόνια της επιδραστικής παρουσίας του. Στην αναδρομική έκθεση του Βασίλη Λώλου παρουσιάζεται μια εκτενέστερη εκδοχή της φυσικής έκθεσής του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. Στην έκθεση COMICS VS. CORONA, ο καταξιωμένος Τσέχος καλλιτέχνης και καθηγητής εικονογράφησης, Václav Šlajch, δημιούργησε 6 σελίδες comics με θέμα τον κορονοϊό, και τρεις καλλιτέχνες, ο Βέλγος Steven Dhondt, η Γιαπωνέζα Miki Yamamoto και ο Έλληνας Αποστόλης Ιωάννου, συνέχισαν την ιστορία, ο καθένας με το δικό του, μοναδικό τρόπο.

Το Comicdom CΟΝ Athens 2021 διοργανώνουν η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων. Πλήρες πρόγραμμα και συνεχείς ενημερώσεις, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ comicdom-con.gr και το αντίστοιχο Facebook Event.

Best of internet