Quantcast

Η DC κλείνει την Vertigo, και μαζί της τελειώνει μια ολόκληρη εποχή για τα κόμιξ

Πλέον οι «ενήλικοι» τίτλοι της εταιρείας θα εκδίδονται από την DC Black Label

THE NERDSTREAM

24 Ιουνίου 2019

Μετά από 26 συνεχή χρόνια ασταμάτητης πορείας, η Vertigo σταματάει οριστικά να εκδίδει δικούς της τίτλους για λογαριασμό της DC Comics, έπειτα από απόφαση της εταιρίας για επερχόμενη αναδιοργάνωση των τίτλων και των imprints της.

Αν έχετε οποιαδήποτε σχέση με τα κόμιξ των 90s και των 00s, πέρα από τους superhero τίτλους δηλαδή, τότε το όνομα Vertigo θα έπρεπε ήδη να χτυπάει πολλαπλά καμπανάκια. Σε περίπτωση που χρειάζεστε λίγη βοήθεια, ας σας υπενθυμίσουμε ότι η Vertigo ήταν μια θυγατρική της DC που δημιουργήθηκε το 1993 προκειμένου να προσφέρει μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία στους καλλιτέχνες και να μεταχειρίζεται πιο «ενήλικα» θέματα, καθώς δεν ενέπιπτε πια στις διατάξεις του Comics Code Authority που περιόριζαν την βία, την σεξουαλικότητα και την ακατάλληλη γλώσσα στα κόμιξ.

Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, η Vertigo έβγαζε τον έναν θρυλικό τίτλο μετά τον άλλο, χαρίζοντάς μας κλασικά πλέον κόμιξ σαν το Sandman, το Preacher, το 100 Bulletts, το Y: The Last Man, το Fables, το Hellblazer, το A History of Violence, το Swamp Thing, το DMZ και το V for Vendetta. Κι εκτός αυτών, έβγαλε και δύο κόμιξ που στην δική μας κατάταξη βρίσκονται άνετα στο τοπ-5 όλων των εποχών: το Transmetropolitan και το Invisibles. Κι ενώ στην αρχή οι τίτλοι της Vertigo ήταν κυρίως horror και fantasy, στη συνέχεια η εταιρία αξιοποιούσε όλο και περισσότερο τις δυνατότητές της επεκτείνοντας την ποικιλία των θεμάτων των κόμιξ της.

Έτσι, μετά από 26 χρόνια, η Vertigo ετοιμάζεται να μπει στην άκρη, αφού η DC ετοιμάζεται να ενοποιήσει όλες τις μικρότερες εκδοτικές υπό το όνομα της, άρα το ίδιο θα συμβεί με την εφηβική DC Ink και την DC Zoom. Από τον Ιανουάριο του 2020, λοιπόν, όλο το υλικό θα χωρίζεται με βάση τις ηλικίες στις οποίες θα απευθύνεται: DC Kids (8-12), DC (13+) και DC Black Label (17+).

Σε κάθε περίπτωση, κι αυτό είναι το μόνο θετικό σ’ αυτήν την είδηση, η DC επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκδίδει creator-owned τίτλους, πράγμα που έτσι κι αλλιώς διαχώριζε την Vertigo από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες του χώρου των κόμιξ.

Best of internet