Quantcast

20 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για το Χάρι Πότερ για τα 20α γενέθλια του πρώτου βιβλίου

Σαν σήμερα κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος»

Κώστας Αρβανίτης

26 Ιουνίου 2017

H ιστορία της υπερδημοφιλούς σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ είναι αρκετά μαγική πέρα από τους μάγους και τα μαγικά πλάσματα που περιέχουν. Για τα 20α γενέθλια του ήρωας της Τζόαν Κάθλιν Ρόουλινγκ που συμπληρώνονται σήμερα με την επέτειο της κυκλοφορίας του  θυμόμαστε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από αυτά, αν και για τους φανατικούς οπαδούς των βιβλίων και των ταινιών σίγουρα μπορεί να είναι ήδη γνωστά.

 

Δεν φαίνονται όλες οι επιτυχίες στην ώρα τους

Η κυκλοφορία του “Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος” πέρασε απαρατήρητη. Το best seller εκείνη της χρονιάς ήταν ένα βιβλίο του Τζον Γκρίσαμ.

Aν την είχατε δει όμως μπορεί να γίνετε πλούσιοι

Το πρώτο βιβλίο δε κυκλοφόρησε μόλις σε 500 hardcover αντίτυπα. Αν για κάποιο λόγο έχετε ένα από αυτά, να ξέρετε ότι πιάνει κάπου 30.000 λίρες.

Όλοι κάνουμε λάθη στο μέτρημα

Η σκηνή στο “Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς” που ο Βόλντερμορτ βλέπει σε αντίστροφη σειρά τα φαντάσματα των ανθρώπων που σκότωσε, είχε λάθος αρχικά καθώς ο πατέρας του Χάρι εμφανίζεται πριν τη μητέρα του, η οποία όμως πέθανε μετά από αυτόν. Το ομολόγησε η ίδια η Ρόουλινγκ αργότερα και διορθώθηκε σε επόμενες εκδόσεις.

Παρατάξεις στο Χόγκουάρτς μου;

Τα βιβλία της Ρόουλινγκ έχουν και πολιτικά ερωτήματα τα οποία ωριμάζουν μαζί με τους χαρακτήρες τους, από τον χαρακτήρα του κίτρινου τύπου της Ρίτα Σκίτερ μέχρι το Μ.Υ.Ξ.Α. της Ερμιόνης ενάντια στη δουλεία των ξωτικών. Το κορυφαίο ερώτημα όπως είναι ξεκάθαρο από τη ρητορική περί “λασποαίματων” είναι σχετικά με το φασισμό.

 

“Κάνω διδακτορικό στους βασιλίσκους”

Το Χάρι Πότερ έχει λάβει αρκετή προσοχή από τους ακαδημαϊκούς. Το αν διατριβές όπως το “Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά: μια ψυχαναλυτική οπτική” είναι σοβαρές ασχολίες εσείς θα το κρίνετε.

Τίποτε δε γλιτώνει από τους χριστιανοταλιμπάν

Προφανώς κάποιοι θρησκόληπτοι χριστιανοί φονταμενταλιστές στις ΗΠΑ θα έκαιγαν βιβλία της Ρόουλινγκ ως σατανιστικά. Ναι, ” Ο Χάρι Πότερ είναι ο Διάβολος και καταστρέφει ανθρώπους” και τέτοια.

Ο δρόμος προς τη δόξα ξεκινάει από μια καφετέρια

Η συγγραφέας έγραψε το πρώτο βιβλίο ως single μητέρα που ζούσε από την Πρόνοια στα καφέ Nicholson’s Cafe και Elephant House στο Εδιμβούργο. Σήμερα το πρώτο είναι εστιατόριο και το δεύτερο τόσο γεμάτο από τουρίστες που δε γράφεις ούτε χαϊκού.

Στο κελί 33 μπήκα στο Αζκαμπάν

Υπάρχουν 3 Ασυγχώρητες Κατάρες και η χρήση τους οδηγεί απευθείας στη φυλακή του Αζκαμπάν, όπως θεσπίστηκε με νόμο από το Υπουργείο Μαγείας το 1717. Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις Imperius, Cruciatus και Avada Kedavra κερδίζετε ισόβια. Αν πείτε την τελευταία λάθος (δηλαδή Aveda Kedavra), το θύμα σας αποκτά νεανικό δέρμα αντί να πεθάνει.

Μη ντρέπεστε, όλοι τα διαβάσαμε

Οι εκδόσεις Bloombury το 1998 κυκλοφόρησαν την ενήλικη εκδοχή του βιβλίου για όσους ντρέπονταν να διαβάσουν ένα παιδικό βιβλίο δημόσια. Είναι ακριβώς το ίδιο αλλά με πιο “σοβαρά” εξώφυλλα.

Ακόμη κι ο μεταφραστής θα αργήσει να το πιάσει στα χέρια του

Από το 4ο βιβλίο και μετά οι μεταφραστές δεν έπαιρναν αντίγραφο μέχρι να βγει η αγγλική έκδοση στα μαγαζιά. Στη Γαλλία πχ δούλευαν ασταμάτητα και ομαδικά γιατί κάθε ώρα η αγγλική έκδοση τους έκλεβε μερίδιο των πωλήσεων.

Γράψε ό,τι θες εκτός από τσόντες με ιππόγρυπες

Μπορείς να γράψεις το δικό σου fanfiction με υπόβαθρο τον κόσμο του Χάρι Πότερ με την ευλογία της Ρόουλινγκ. Αρκεί α) να μην το πουλήσεις β) να μην είναι πορνό. Αυτά τα δύο οδηγούν (μαγικά) στο δικαστήριο.

Τον Χάρι Πότερ δε θα τον ξαναβρίσεις

Όποιος κριτικός αποφάσισε να κριτικάρει έστω και λίγο το βιβλίο πολύ πιθανόν να μην ξαναδιαβάστηκε από τους φανατικούς οπαδούς. Μερικά πράγματα δε συγχωρούνται.

Έχει υπάρξει merchandise για ΟΛΑ τα γούστα

Έχουν υπάρξει προφυλακτικά Χάρι Πότερ. Ναι, η κυκλοφορία τους οδήγησε σε νομικά προβλήματα.

Εκδοτικός οίκος vs σουπερμάρκετ σημειώσατε 1

Μια γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ της Βρετανίας προσπάθησε να ρίξει την τιμή του βιβλίο με τη δικαιολογία πως είναι για παιδιά και έχασε παταγωδώς από τον εκδότη μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση . Οι εκδότες συνήθως δε σου γεμίζουν το μάτι, αλλά εδώ μιλάμε για Χάρι Πότερ.

Αρκετοί νεκροί για να εγκρίνει και ο George R.R. Martin του Game of Thrones

Παρότι τα βιβλία ξεκίνησαν σε μάλλον παιδικό ύφος, μέχρι το τέλος της σειράς η Τζόαν Ρόουλινγκ είχε “σκοτώσει” 158 διαφορετικούς χαρακτήρες. Όχι ακριβώς η συνηθισμένη παιδική ιστορία.

Κι όμως τα βιβλιοπωλεία δεν πλούτισαν

Παρότι το βιβλίο είναι ένα γιγα-bestseller, τα βιβλιοπωλεία έβγαλαν πολύ λίγα λεφτά από αυτό. Τα σουπερμάρκετ πουλούσαν κάτω από το κόστος.

Από πότε είχατε να ακούσετε τη λέξη οικοτροφείο;

Η σειρά ήταν τόσο δημοφιλής που ξανάκανε της μόδας τα οικοτροφεία όπως το Χόγκουαρτς. Παρόλα αυτά, η ίδια η Ρόουλινγκ πήγε σε κανονικό σχολείο.

Μπορείς να είσαι πολλών ειδών συγγραφέας

Το The Casual Vacancyτο οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο της Ρόουλινγκ για ενήλικε περιείχε ζητήματα τάξης, πολιτικής και θρησκεία, ναρκωτικά και βιασμούς. Περιλάμβανε επίσης μια σκηνή σεξ που πήρε βραβείο κακής σκηνής σεξ από μια λογοτεχνική επιθεώρηση.

Ανώνυμος διάσημος συγγραφέας = δε γίνεται

Η συγγραφέα προσπάθησε να γράψει κι άλλα βιβλία ανώνυμα, όπως πετυχημένα έκανε ο Στίβεν Κινγκ. Αποκαλύφθηκε από τους Sunday Times μέσα σε τρεις μήνες.

Δε θα ξεμπλέξουμε τόσο εύκολα με το Χάρι Πότερ και το crew του

Παρότι η ίδια η σειρά τελείωσε, η Ρόουλινγκ δεν άφησε τους χαρακτήρες ήσυχους, γράφοντας βιβλία όπως το “Φανταστικά Ζώα και που βρίσκονται”. Το άγιο δισκοπότηρο αυτών είναι ένα prequel 800 λέξεων που έγραψε σε μια καρτ ποστάλ το 2008, η οποία όμως χάθηκε σε μια διάρρηξη.

(πηγή)

 

 

 

 

Best of internet