Quantcast

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ: Quentin Tarantino vs. Christopher Nolan

Είναι οι δύο σκηνοθετικοί ογκόλιθοι του 21ου αιώνα, αλλά ποιος είναι ο καλύτερος;

THE NERDSTREAM

17 Ιουνίου 2020

Η pop κουλτούρα είναι γεμάτη από μεγάλα διλήμματα, όπως κι η ζωή άλλωστε. Και μερικές φορές δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος: πρέπει να διαλέξεις. Την καλύτερη σειρά, την καλύτερη ταινία, τον καλύτερο σκηνοθέτη. Όσο δύσκολο και βασανιστικό κι αν είναι, πρέπει να διαλέξεις. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν και Τα Μεγάλα Διλήμματα, δηλαδή οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρετε για να μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα το βράδυ.

Όσα κινηματογραφικά franchises κι αν φτιαχτούν, όσα sequels και prequels και spin-offs κι αν αποφασιστούν, όσο κι αν το Hollywood θέλει να μετατρέψει τα σύγχρονα blockbusters σε μια άμορφη μάζα, το αληθινό σινεμά θα είναι πάντα μια τέχνη του δημιουργού. Και μ’ αυτό εννοούμε πως οι ταινίες που θα ξεχωρίζουν πραγματικά πάντα θα έχουν πάνω τους την σφραγίδα ενός μοναδικού καλλιτεχνικού οράματος. Μια κινηματογραφική ταυτότητα. Το στίγμα ενός σπουδαίου σκηνοθέτη. Κι αν μιλάμε για τα τελευταία 30 χρόνια στο αμερικάνικο σινεμά, τότε τα δύο ονόματα που έρχονται στο μυαλό όλων είναι ο Quentin Tarantino κι ο Christopher Nolan.

Από τη μία μεριά, ο Tarantino έχει αποδείξει πως μπορεί να πάρει κάθε (μα κάθε) κινηματογραφικό είδος και να το φέρει στα προσωπικά του μέτρα, δίνοντάς του το μοναδικό του σκηνοθετικό και συγγραφικό στίγμα. Μη-γραμμική αφήγηση, υπερ-στυλιζαρισμένη βία, μεγάλα καστ με αγαπημένους ηθοποιούς, δαιδαλώδεις διάλογοι με ατακάρες, λατρεμένες μουσικές από τα 60s και τα 70s. Η τεράστια επιτυχία του σε βραβεία, φεστιβάλ και box office από την εποχή του Reservoid Dogs και του Pulp Fiction μέχρι την εποχή του Inglourious Basterds και του Django Unchained αποδεικνύει ότι το καλό σινεμά πάντα βρίσκει δρόμο να αναδεικνύεται.

Από την άλλη μεριά, ο Nolan είναι ο κατεξοχήν άρχοντας του κινηματογραφικού mindfuck. Πραγματικά, ποιος θα περίμενε πως οι πολύπλοκες ταινίες-παζλ του Αμερικανο-Βρετανού σκηνοθέτη θα κατάφερναν να γίνουν μερικά από τα μεγαλύτερα blockbusters του 21ου αιώνα; Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ο Nolan παίρνει τις έννοιες του χρόνου και της μνήμης και τις κάνει σμπαράλια, διερευνώντας επιστημονικά και μεταφυσικά θέματα μέσα από ταινίες μεγάλης κλίμακας τίγκα στη χολιγουντιανή δράση. Είτε πρόκειται για την The Dark Knight τριλογία είτε πρόκειται για ταινίες-ορόσημα σαν το Inception (που αναδείχθηκε νικητής του δικού μας Corona Film Madness για την καλύτερη ταινία της δεκαετίας), το σινεμά του Nolan πάντα θα αποτελεί μέγα event για τους σινεφίλ, κάτι που αποδεικνύεται ξανά από την τεράστια προσμονή για το επερχόμενο Tenet.

Και κάπως έτσι, με τη βοήθεια της εφαρμογής WaverPoll που έχει φτιαχτεί ακριβώς για πράγματα σαν αυτό, σας καλούμε να αποφασίσετε ψύχραιμα και υπεύθυνα: Quentin Tarantino ή Christopher Nolan;

Best of internet