Quantcast
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ FOOD GUIDE 2017 ΦΑΓΗΤΟ

Η Σαμ τα έχει με λάθος αγόρι (όπως πάντα)

Στον Κεραμεικό ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι


Μαρίτα Αλημίση · 9 Νοεμβρίου 2017

Η Σαμ τα έχει με λάθος αγόρι και πάντα θα τα έχει με λάθος αγόρι… Γιατί το σωστό αγόρι θα γράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο σ’ εκείνη, θα δίνει στο μαγαζί του το όνομά της, θα διαλέγει ένα-ένα τα υλικά για να της κάνει το τραπέζι. Πριν μπω στο μέρος με το αλλόκοτο όνομα, είχα κιόλας προλάβει να σχηματίσω εικόνα καθώς η φήμη είχε προηγηθεί της επίσκεψης. Αυτό που δεν γνώριζα όμως, είναι ότι οι άνθρωποι που θα συναντούσα εκεί τρέφουν στ’ αλήθεια βαθιά αγάπη για την τέχνη και το φαγητό και δεν επρόκειτο απλώς για ένα κουλτουριάρικο περιτύλιγμα ενός καλοστημένου concept.

Συμβαίνει βλέπεις συχνά οι ιδιοκτήτες να είναι μόνο ιδιοκτήτες και να μην γράφουν λογοτεχνικά βιβλία όπως ο Αντρέας, οι σεφ να είναι μόνο σεφ και να μην εκδίδουν ποιητικές συλλογές όπως ο Τάσος, οι σερβιτόρες να είναι μόνο σερβιτόρες και όχι ηθοποιοί σαν την Μαρία. Δεν είναι, λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς γιατί ένα χρόνο τώρα που «η Σαμ» έχει ανοίξει τις πόρτες της στον Κεραμεικό, έχει γίνει καλλιτεχνικό στέκι των πέριξ.

Εδώ, δεν υπάρχουν ταμπέλες παρά μόνο εκείνη που οδηγεί στην κουζίνα. Αναπαυτικές πολύχρωμες μαξιλάρες στον γωνιακό καναπέ, καθρέφτες και ασύμμετρα κάδρα στον τοίχο κι αν είσαι τυχερός και πετύχεις καλό καιρό, λίγα σιδερένια τραπεζάκια δίπλα στο πεζοδρόμιο με θέα στα απέναντι γκράφιτι. Μια ατμόσφαιρα που θα σου θυμίσει μάλλον γαλλικό μπιστρό με έναν κατάλογο, όμως, που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα. Γυλωμένη μανούρα Σίφνου με αυγά μάτια στο σαγανάκι, Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και γίδινο τυρί Νάουσας, Σταμναγκάθι με βιολογικό Συριανό κρίταμο, κολοκυθάκια και γλυκόξινη βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας και ροδιού.

Αυτά μέχρι να πιεις ένα ποτήρι ημίγλυκο κρασί, να ακούσεις ψαγμένες μουσικές στη σωστή ένταση και να χαζέψεις τους συνδαιτυμόνες στα διπλανά τραπέζια. Όχι τυχαία η επιλογή της λέξης καθώς ο χώρος είναι τόσο μικρός και ζεστός που νιώθεις ότι έχει στρωθεί ένα μεγάλο τραπέζι για όλους.

Ο Τάσος Θεοτόκης, όσο εσύ χαλαρώνεις, θα κάνει τα μαγικά του στην κουζίνα για να σου ετοιμάσει μερικά από τα πιο «μαμαδίστικα» πιάτα της ενήλικης ζωής σου. Αλλά από τα χέρια εκείνης της elegant μαμάς που το «ψάχνει», που γνωρίζει καλά τις κουζίνες της Μεσογείου ώστε να τις ενσωματώνει αβίαστα στην δική της, που μιλά για το φαγητό λες και είναι το δεύτερο παιδί της –μετά, φυσικά, από εσένα που θα έδινε και την ψυχή της για να χορτάσεις.

Έτσι, από τα «Προκαταρκτικά της Σαμ», θα περάσεις λαίμαργα στα κυρίως πιάτα και θα γευθείς Μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα στον ζωμό τους παρέα με βελούδινο πουρέ πατάτας, Μπιφτέκι μόνο από μοσχαρίσιο κιμά ημέρας και τριμμένη ντομάτα με σάλτσα αρωματικού βουτύρου που λιώνει στο σερβίρισμα, Ταλιατέλες με φιλετάκια κοτόπουλου, γαλλική μουστάρδα και εστραγκόν. Αν πάλι θέλεις κάτι διαφορετικό, θα παραγγείλεις το ριζότο ημέρας που αλλάζει ανάλογα την εποχή και την διάθεση ή μια καυτή κρεμμυδόσουπα που δεν την βρίσκεις συχνά στην Αθήνα και σίγουρα τον χειμώνα θα την επιθυμήσεις.

Προτού χορτάσεις, όμως, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το υπέροχο μιλφέιγ με σπιτική καραμέλα βουτύρου και χειροποίητη σφολιάτα, το οποίο είναι και πολύ οικονομικό όπως όλα τα υπόλοιπα πιάτα. Tο μαγαζί, άλλωστε, δεν έχει διακριθεί τυχαία με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Critics’ Choice Award για το καλύτερο value for money εστιατόριο των Estia Awards.

Η Σαμ, βλέπεις, -επίτρεψέ μου να την λέω απλώς Σαμ, νιώθω ότι την γνωρίζω- διαθέτει έναν δικό της τρόπο να σε ικανοποιεί ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να διατηρεί αυτό το πολυπόθητο μυστήριο γύρω της. Ακριβώς όπως εκείνος ο εφηβικός έρωτας που όλοι κάποτε ζήσαμε. Τουλάχιστον του Αντρέα, περνάει, απ’ το στομάχι.

Η Σαμ τα έχει με λάθος αγόρι 
Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός
Τηλ.:21 0522 2999

Best of internet