Quantcast
guide TRAVEL

Ο Πινόκλης: Το μερακλίδικο καφεποτοπωλείο της Πάρου (που θα’ταν σίγουρα στέκι μας αν μέναμε εκεί)

Σούμα και παραδοσιακοί μεζέδες με θέα το λιμάνι της Παροικιάς


LUBEN CREW · 3 Αυγούστου 2016

“Κει στον Πειραιά γεννήθηκα και τ’ όνομά μου ειν’ Τσόκλης/ μα ‘δω ξαναβαφτίστηκα και γίνηκα Πινόκλης” λέει το αγαπημένο ρεμπέτικο που μας έγινε γνωστό μέσα απ’το Θανάση (ένας είναι ο Θανάσης), και “πινόκλης” είναι στην ιδιότυπη παλλαϊκή αργκό των Ελλήνων της Αμερικής αυτός που έπαιζε pinochle στα καφενεία. Nα κάτι που ίσως δεν ξέρατε.

Ένας άλλος Πινόκλης που ίσως δεν ξέρατε και θα φροντίσουμε τώρα να μάθετε, είναι το παραδοσιακό καφεποτοπωλείο της Παροικιάς στην Πάρο, που έχει αγαπηθεί από θαμώνες εντός κι εκτός συνόρων για το πάντρεμα παλιάς και νέας εποχής που επιτελεί με μεράκι, τις μουσικές βραδιές του , τη Σούμα του (περισσότερα πάνω σε αυτό σε λίγο) και τη μαγευτική θέα του. Όχι δηαδή, πάρτε ένα πειστήριο για να μη λέτε:

about_in2

Ο Πινόκλης λοιπόν, εκτός από ένα πρώτης τάξεως spot για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι πίνοντας ελληνικό καφέ ψημένο στη Χόβολη ή ουζάκι, είναι ένα καφενείο στημένο από τύπους σαν εμάς για εμάς. Αν με λίγα λόγια τύχει να βρεθείς στην Παροικιά και θες να νιώσεις λίγο ότι βρίσκεσαι στο αγαπημένο σου μαγαζί του Μεταξουργείου ή των Εξαρχείων και να ακούσεις λίγη γλυκιά πενιά, τώρα ξέρεις που να πας. Απλά, ξέρεις, όσο να’ναι χωρίς την τσιμεντίλα η εμπειρία γίνεται περίπου 800% καλύτερη.

_ABL0401

_ABL0415

Άνοιξε στα τέλη του ’11 και βρίσκεται στην περατζάδα του λιμανιού της Παροικιάς, σα μικρό γαλατικό χωριό που αντιστέκεται σθεναρά ανάμεσα στα αμφιβόλου αισθητικής ελληνάδικα bar της περιοχής. Λειτουργεί και το χειμώνα, προσφέροντας ένα ζεστό ρετρό καταφύγιο στους θαμώνες, ενώ όλο το χρόνο, έχει σε εβδομαδιαία βάση ρεμπέτικη βραδιά που το έχει κάνει διάσημο σε όλο το νησί (το καλοκαίρι δις εβδομαδιαίως). Κατά καιρούς μάλιστα, παίζουν και live στο ευρύτερο φάσμα που πιάνει από ρεμπέτικο μέχρι τους εναλλακτικούς ήχους της γενιάς καλλιτεχνών όπως ο Σπύρος Γραμμένος, η Μάρθα Μαυροειδή και ο Δημήτρης Καρράς .

Γενικά, έχει πολύ συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα που γίνεται γρήγορα σαφής με μια ματιά στα κάδρα ππου κοσμούν τους τοίχους του. Δίνουμε βάση στο ίνδαλμα Μανώλη Ρασούλη πάνω-πάνω, μια πινελιά που μας άξξιξε και έγινε ένας απ’τους βασικούς λόγους της επίσκεψής μας.

_ABL0406

Ο άλλος βασικός λόγος ήταν η σούμα του Πινόκλη για την οποία μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια οι άκρες μας στο νησί. Όπου σούμα, παριανή εκδοχή της ρακής που ζεσταίνει το μέσα σου και αρχίζουν να ξεντύνονται μες στο μυαλό τα πνεύματα που έλεγε και το άσμα.

Φτάνοντας στο μαγαζί, διαπιστώσαμε με χαρά ότι η playlist της βραδιάς αποτελείτο σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ρασούλη και Παπάζογλου, οπότε ήμασταν σίγουροι με τη μία ότι βρισκόμαστε στο σωστό μέρος και τα παιδιά είναι δικά μας. Μην τα πολυλογούμε, μετά από αρκετά μπυράκια και σούμες, κελαηδάγαμε εν χωρώ – είχαν δίκιο τελικά οι άκρες γι’αυτή τη ρακή, ωραίο πράμα.

Ωραιότατοι επίσης και οι μεζέδες που πήραμε, άλλως πως, γαύρος μαρινάτος, all time classic κεφτεδάκια και παστουρμαδοπιτάκια-φωτιά. Παστουρμαδοπιτάκια + σούμα = l.f.e. θα μπορούσε να πει κανείς.

_ABL0421

_ABL0428

_ABL0432

Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο παιδιά, τα περάσαμε αψέχαστα εκείνη τη βραδιά και θέλουμε να ξαναπάμε. Να πάτε κι εσείς και υπόψη ότι το σκηνικό με τα ζωντανά ρεμπέτικα είναι κάθε Τρίτη και Πέμπτη το καλοκαίρι και κάθε Πέμπτη το χειμώνα.:

_ABL0402

Ο Πινόκλης
Παροικιά, Πάρος

Τηλ: 22840-27309Site: Pinoklis-paros.gr
Facebook: Kafepotopoleion Pinoklis

 

Best of internet