Quantcast
guide ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα στερεότυπα για τη Λάρισα να τα ξεχάσεις

Μαγαζιά που θα θέλαμε πολύ να έχουμε ως στέκια σε κάθε ελληνική πόλη


Χρήστος Πρόεδρος · 3 Οκτωβρίου 2018

Μέχρι τώρα έχεις ακούσει (κι έχεις φροντίσει να τα μεταφέρεις, σαρκαστικέ τύπε) αρκετά ανέκδοτα με αγγλικές εκφράσεις που κάτι σημαίνουν στα αγγλικά και κάτι άλλο στα λαρισαϊκά. Αυτά πάνε χέρι-χέρι (εδώ συγχώρεσέ μας τον εύκολο συνειρμό αλλά κολλάει η αναφορά στα Χίλια Χείλια, το θρυλικό ξενυχτάδικο που όλοι το έχουν ακούσει αλλά δεν λειτουργεί πλέον) με διάφορα άλλα στερεότυπα, που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες. Ήρθε η ώρα όμως να τα ανατρέψεις όλα αυτά, όπως ακριβώς η Λάρισα έχει ανατρέψει την εικόνα της. Χωρίς να γυρνάει την πλάτη στην παράδοσή της, δημιουργεί σύγχρονα μαγαζιά που θα θέλαμε πολύ να έχουμε ως στέκια σε κάθε ελληνική πόλη.

Πάμε, λοιπόν, μια βόλτα στο κέντρο της Λάρισας, που είναι πεζοδρομημένο όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό και τους κατοίκους της, για να ανακαλύψουμε τι καλό έχει να προσφέρει στην εστίαση και τη διασκέδαση. Α, και μην ξεχνάς, εδώ θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό από την ταχύτητα και την προσοχή στο σέρβις!

 

Monk Café Bar

Ένας καλόγερος από το Νεπάλ πίνει μπύρες κοντά στο αρχαίο θέατρο

Θα το βρεις στον πεζόδρομο της Απόλλωνος λίγο πριν καταλήξεις στο αρχαίο θέατρο και θα το καταλάβεις αμέσως επειδή θυμίζει παμπ κι ο κόσμος πίνει μπίρα από τρίλιτρους σωλήνες (έχοντας βάλει στη σέντρα πατάτες με μπέικον και τσένταρ ή chicken chips) στο μοναστηριακό τραπέζι και τα ξύλινα πάσα – νωρίτερα ο κόσμος αράζει εδώ για καφέ, σπιτική λεμονάδα και γρανίτα.

Οι ιδιοκτήτες του Monk πήραν ένα κτίριο του 1880 που ήταν βυρσοδεψείο, κράτησαν στοιχεία όπως η εντυπωσιακή ξύλινη οροφή με τις δοκούς, έφτιαξαν μια μπάρα με συρτάρια (μην κάνεις τον κόπο, δεν ανοίγουν) και αράδιασαν σε διάφορα σημεία κεφαλές απωανατολικών θεοτήτων και πολυνησιακά τοτέμ, που δημιουργεί παιχνιδιάρικη αίσθηση στο μάτι. Αν και δεν νομίζουμε ότι περιλαμβάνεται στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, εδώ οι καλόγεροι από το Νεπάλ, το μοτίβο του Monk, θα ξεπερνούσαν κάθε ιερή αναστολή και θα έπιναν βαρελίσια μοναστηριακή Grimbergen ή θα βουτούσαν ακόμα πιο βαθιά στην αμαρτία με ένα Lagavulin 16 ετών κι ένα Bushmills 10 ετών. Υπάρχουν κι αρκετές άλλες επιλογές σε βαρελίσια μπύρα και premium ποτά για να συνοδεύσεις το μεγάλο Monk Club Sanwich που χορταίνει δύο άτομα, μια ποικιλία με λουκάνικα και τις πατάτες με το θυμάρι. Η μουσική είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται τα εκλεκτικά αυτιά σου, από ρέγκε και ροκ μέχρι γκρουβάτη φανκ και τζαζ, και είναι διαφορετική κάθε βράδυ. Αν είσαι μουσικόφιλος πιστός στην παράδοση, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τα DJ sets με βινύλια αλλά και το μηνιαίο παζάρι με δίσκους βινυλίου.

Απόλλωνος 13,
6987523123

 

Bukowski Eatery & Drink

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι θα έπινε τα τσίπουρά του εδώ

Ο ευφυής συγγραφέας ήταν πολύ ιδιαίτερος τύπος, κι είμαστε σίγουροι ότι εδώ θα βρισκόταν στο στοιχείο του. Στον πεζόδρομο της Πανός, που έχει μεγάλη ιστορία στις συνήθειες διατροφής των Λαρισαίων, ένα κτίριο ηλικίας ενός αιώνα όπου στεγαζόταν το φημισμένο Παντοπωλείο Μπαρμπούτη μετατράπηκε σε στέκι με ουσία και αυθεντικότητα, δηλαδή όσα χαρακτηρίζουν το νονό του. Ο Ντίνος και η Βάσω που έχουν το Bukowski Eatery & Drinkery είχαν την ιδέα να διατηρήσουν τη γοητευτική αρχιτεκτονική και προϊστορία του οικοδομήματος, κάνοντας κάποιες παρεμβάσεις για να δώσουν προσωπικότητα και ενέργεια. Έντυσαν την μπάρα με ωραίο πλακάκι Iznik από την Τουρκία, έφτιαξαν έναν μακρύ δερμάτινο καναπέ στη μία πλευρά με τραπέζια από λαμαρίνα μπροστά του και βρήκαν βραχίονες από στύλους της ΔΕΗ που μεταμόρφωσαν σε απλίκες.

Εδώ έρχονται μεγαλύτεροι για να πιουν ένα Jack Daniel’s Gentleman Jack ή κρασί από ντόπιους παραγωγούς και μικρότεροι για ένα δυνατούτσικο Spicy από τα signature cocktails – σωστή κίνηση να εξηγούν στον κατάλογο με τα κοκτέιλ την ιστορία των κλασικών συνταγών όπως το Bellini και το Moscow Mule. Η κουζίνα είναι πολυσυλλεκτική κι οι αναφορές της ξεκινούν από την Ελλάδα και φτάνουν στο Μεξικό. Εμάς μας πρότειναν (και τα απολαύσαμε!) strips κοτόπουλο με σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς και κρούστα από cornflakes, για κυρίως φρέσκο ραβιόλι με τυριά, σπανάκι, κοτόπουλο και κρέμα φασκόμηλου, και για επιδόρπιο μια απίθανη βελγική βάφλα με παγωτό. Μας άρεσε πολύ η funky και soulful μουσική, που μας κράτησε μέχρι αργά να συζητάμε με γνωστούς και αγνώστους πίνοντας το φανταστικό in-house τσίπουρο κάτω από τη νέον επιγραφή «If there is life it will find you».

Πανός 11,
2410536729

 

Kubrick – Pure Social Club

Αυτό είναι το πιο ανήσυχο μπαρ της ελληνικής επαρχίας

Βρισκόμαστε στο 2009 και η Αθήνα μόλις αρχίζει να ανακαλύπτει το κοκτέιλ στα μπαρ γύρω από το Σύνταγμα. Μόνο η Αθήνα; Λάθος! Δύο άνθρωποι στη Λάρισα, ο Αλέξης και ο Αλέξης, καταλαβαίνουν ότι το κοκτέιλ είναι η νέα, δυνατή τάση και ξεκινούν να την εξερευνούν στο μικροσκοπικό Kubrick – Pure Social Club που έχουν φτιάξει στην άκρη της πλατείας Ταχυδρομείου. Σιγά-σιγά το Kubrick μεγαλώνει σε μέγεθος και εμπειρία. Οι μπαρτέντερ του μυούνται στα μυστικά της δουλειάς από τους καλύτερους Αθηναίους συναδέλφους τους, η λίστα με τα ποτά εμπλουτίζεται (τώρα πια μετρά περίπου 280 ετικέτες) και γίνεται ο παράδεισος του καλού πότη, ενώ η Λάρισα μαθαίνει πώς είναι το σωστό Manhattan και το Bloody Mary. Οκτώ χρόνια μετά, οι κατάλογοι με τα κοκτέιλ αλλάζουν κάθε τέσσερις μήνες ώστε να γίνεται παιχνίδι με τα υλικά κάθε εποχής και με νέα ποτά που εμφανίζονται στην αγορά, ενώ τα Kubrick’s Finest (δηλαδή τα μπεστ σέλερ από περασμένες χρονιές) είναι στη θέση τους για να μη στερηθεί κανείς το Miranda’s Cooler και το Luau.

Η ατμόσφαιρα είναι ζωηρή από το πρωί που ο κόσμος πίνει ποιοτικό καφέ από micro roasters και διατηρείται έτσι μέχρι πολύ αργά το βράδυ, μέχρι δηλαδή οι DJs να παίξουν τους τελευταίους ροκ, hip-hop και rave ύμνους. Στην καθημερινή δραστηριότητα του Kubrick PSC πρόσθεσε τα συχνά bar events με καλεσμένους από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και το ετήσιο φεστιβάλ-γιορτή για το κοκτέιλ Bar Engage, κι έχεις την εικόνα του πιο δραστήριου μπαρ εκτός Αθήνας.

Πρωτοπαπαδάκη 12,
6977356011

 

Ακαμάτρα

Προκομμένο εστιατόριο με χρώματα απ’ όλο τον κόσμο

Θα σου φανεί περίεργο που ο Μάκης και η Αφροδίτη σκέφτηκαν να βαφτίσουν το εστιατόριό τους Ακαμάτρα, δηλαδή τεμπέλα και ανεπρόκοπη. Ιδιαίτερα αν σκεφτείς πόση δουλειά έριξαν για να μετατρέψουν αυτή την παλιά βιοτεχνία στην περιοχή του Φρουρίου της Λάρισας σε ένα πολύχρωμο πολυ-εθνικό σκηνικό που μοιάζει με αφήγηση των ταξιδιών τους. Γιατί εκτός από τις εργασίες που έκαναν για να αποκαλύψουν την πέτρα και το τούβλο πίσω από το σοβά, μάζεψαν και ένα σωρό ιδιαίτερα σουβενίρ απ’ όλα αυτά τα πολλά ταξίδια τους για να ολοκληρώσουν τη διακόσμηση. Υπάρχουν αντικείμενα από ελληνικά νησιά μέχρι το Ιράκ και την Αφρική – φετίχ τα πιάτα, που υπάρχουν σε αφθονία στους τοίχους κι είναι πήλινα αλλά και πλεκτά. Υπάρχει επίσης μια υπέροχη αυλή, που θα την αγαπήσεις γιατί έχει φυτά, παλιό πλακάκι σε διάφορα σχέδια και χαλαρή ατμόσφαιρα. Η φιλοσοφία στο φαγητό είναι απλή και απολύτως έντιμη.

Ο σταθερός κατάλογος είναι μικρός και περιεκτικός ώστε να ξέρεις ότι κάθε φορά θα βρεις ολόφρεσκη την αρωματική σαλάτα με τον ντάκο, τις φλογέρες με κοτόπουλο, μπέικον, γραβιέρα και μυρωδικά, αλλά και τα κρέατα στη σχάρα. Από εκεί και πέρα κάθε μέρα υπάρχουν πολλά πιάτα ημέρας για να δοκιμάζεις κάτι καινούργιο με υλικά εποχής. Το highlight είναι το καπνιστήριο που διαθέτει η Ακαμάτρα, όπου βάζουν κοτόπουλο, χοιρινή στηθοπλευρά ή άλλα κρέατα για να τους δώσουν έξτρα νοστιμιά. Να συνοδεύσεις το φαγητό σου με χύμα κρασί που έρχεται από τον Τύρναβο, αλλά και με μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες ή με τον ημι-αφρώδη οίνο που είναι τοπικός και τον δοκιμάσαμε μόνο εδώ.           

Βύρωνος 5,
2414003803

 

Vintage in House Pub

Η Λάρισα έχει τη δική της gastropub

Στο κέντρο της Λάρισας κινείσαι γενικά με χαλαρούς ρυθμούς, αλλά όταν τρυπώσεις στη Φρίξου, το δρομάκι με τον δικό του ήπιο χαρακτήρα, και συγκεκριμένα στο Vintage in House Pub θα νιώσεις ότι απομακρύνεσαι εντελώς από τη ρουτίνα. Βλέπεις, εδώ υπάρχει μια όμορφη αυλή (πράγμα πολύ σπάνιο σε μαγαζί της πόλης), στρωμένη με παλιομοδίτικο πλακάκι, σιδερένια φανάρια, αναρριχώμενα φυτά, ροτόντες κι ένα υπέροχο ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι. Όμως και ο εσωτερικός χώρος αυτής της μονοκατοικίας του 1926 είναι καλοφτιαγμένος και χαλαρός. Έχει το τζάκι του, επιφάνειες με κομμάτια από κορμό ξύλου και εμφανές τούβλο – σαν να έχεις διακτινιστεί δηλαδή σ’ ένα εξοχικό σπίτι στο βουνό.

Μόνο που εδώ έχεις ό,τι ζητήσει η όρεξή σου σε ποτό και φαγητό. Και πάνω απ’ ολα, πολλές ετικέτες μπύρας: στον κατάλογο βρίσκουμε έξι βαρελίσιες, όλες τις καλές ελληνικές μικροζυθοποιίες, βελγικές μοναστηριακές, ακόμη και cider. Τα ξύλινα καταλογάκια κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις. Υπάρχει μια ικανοποιητική επιλογή απλών και premium ποτών (μέχρι και Johnny Walker Platinum και ρούμι Ron Zacapa 23 αν αποφασίσεις να το παίξεις large), επτά πλούσιες ποικιλίες για να τις συνοδεύσεις, αλλά και κρασιά από την περιοχή και κοκτέιλ φρουτένια και νόστιμα. Το φαγητό κινείται σε οικείες, χορταστικές προτάσεις, δηλαδή ζυμαρικά, burger σιτσιλιάνικο με πέστο κι ένα υπέροχο Pork Belly BBQ. Αν έρθεις το πρωί, να παραγγείλεις οπωσδήποτε αυγά και τις σπιτικές λεμονάδες με μαστίχα ή πιπερόριζα. Όταν περάσει η ώρα, να εμπιστευτείς τους DJs του Vintage, που θα παίξουν ταιριαστή στο χώρο ροκ, φανκ και σόουλ μουσική – αν είσαι τυχερός, θα πέσεις πάνω σε μια μπάντα από την ανεξάρτητη ελληνική σκηνή που έπρεπε να έρθεις εδώ για να ανακαλύψεις.

Φρίξου 6,
2410250733

 

Best of internet