Quantcast
guide EVENTS

H Swamp81 μας χαρίζει ένα Label Showcase με τους Loefah, Sumgii & Chunky στις 28 Φεβρουαρίου στο Ρομάντσο

Με 15 χρόνια πορείας στο τρου underground, ο Loefah & η Swamp81 είναι ο bassline ήχος του σήμερα


Ο Σάτυρος · 26 Φεβρουαρίου 2020

15 χρόνια πορείας στο τρου underground και από τα DMZ στις υπόγες του Μπρίξτον μέχρι τις αρένες και τα boat party ανοιχτά της Κροατίας, ο Loefah & η Swamp81 ήταν ο bassline ήχος του σήμερα, χθες και είναι ο bassline ήχος του αύριο, σήμερα. 

Υπάρχουν κάποιες ιδέες που ξεπερνούν τα στενά όρια της βασικής τους δραστηριότητας και διαμορφώνουν έτσι μέσα από το χαρακτήρα του εμπνευστή τους μια δική τους τάση, πολύ συγκεκριμένη που περιέργως όμως δεν μπορεί να ενταχθεί και σε ένα αυστηρό πλαίσιο. Στην μουσική βιομηχανία και ακόμα πιο έντονα σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως ευρύτερο club/dancefloor scene το συναντάμε συχνά (πρόσφατα μιλήσαμε για μια τέτοια περίπτωση και για την Planet μ) Είναι θέμα δομημένης σκέψης του ιθύνοντα νου πίσω από το project, είναι πολύ καλό και στοχευμένο marketing, είναι μιας μορφής fan service για τον μέσο raver;

Στην περίπτωση της Swamp81 πιθανόν να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω, αφού μέχρι και ο εμπνευστής και κυβερνήτης Loefah στην ερώτηση αυτή απαντά “It’s just Swamp shit”

Μεγαλωμένος στο Θατσερικό Λονδίνο των 80s και συγκεκριμένα στο Μπρίξτον των μειονοτήτων και της εγκληματικότητας, από νωρίς μπήκε στην αλήτικη φάση των squats και των raves, έχοντας σαν πιτσιρικάς ίνδαλμα τον γκραφιτά, b-boy και jungle legend Goldie. Fast forward (ή FWD>> αν θέτε) μερικά χρόνια και το 2005 μαζί με του παιδικούς φίλους του Mala, Coki & Sgt Pokes, ξεκινάνε τις θρυλικές βραδιές DMZ παράλληλα με την δισκογραφική εταιρία που πρεσβεύει αλλά και καθορίζει τον τότε πρώιμο ήχο του dubstep, στην εποχή που ακόμα ήταν μόνο αργόσυρτα μπιτ που έδιναν χώρο στο μπάσο να γίνει το επίκεντρο του κομματιού, πριν τον παροξυσμό του Midrange που κατέστρεψε μια ολόκληρη μουσική σκηνή. 

Κάπου στα τέλη του 2007 ο φίλος έχει ψιλοκουραστεί από την προαναφερθείσα φάση και αποφασίζει να απομακρυνθεί από το κύκλωμα, επιλέγει στοχευμένα smaller scale gigs και ξεκινάει να χτίζει το Swamp81 mythos. 

Το 2009 ιδρύει την δισκογραφική και κυκλοφορεί κάποια 12ίντσα από τους πιο σοβαρούς εκπροσώπους του ήχου όπως ο Skream, οι Kryptic Minds, ο Pinch και ο Bug, κάνει όμως αυστηρό curation και προσφέροντας καθοδήγηση, ώστε να διατηρήσουν το soundsystem culture στοιχείο της σκηνής, γράφοντας όμως μουσικές που ήταν εκτός του comfort zone τους. 

Εμπνευσμένη από το Operation Swamp 81 και την αντίστοιχη εξέγερση των καταπιεσμένων μειονοτήτων στο Brixton του 1981 (για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο απολογισμός σε τραυματίες ήταν: Μπάτσοι 279/Πολίτες 45) υιοθετεί αυτή την unapologetic και εριστική, γεμάτη λονδρέζικη αλητεία στάση σε κάθε έκφανση του label και βγάζει τον ήχο στους δρόμους.

Το 2010 κυκλοφορεί back to back τα ‘Footcrab’ και ‘Work Them’ από τους Addison Groove (aka Headhunter) και Ramadanman (aka Pearson Sound), φέρνει επίσημα το Juke στην Ευρώπη και το hype machine πλέον δουλεύει για αυτόν. 

Πλέον κάθε 12ιντσο αποτελεί ορόσημο για το dancefloor και οι κυκλοφορίες της Swamp δεν περιορίζονται στους dj της μικρής σκηνής από την οποία έμμεσα προήλθε, με τα κομμάτια να βρίσκουν το δρόμο τους στις επιλογές των μεγαλύτερων ονομάτων της dance σκηνής και να ακούγονται από τα ηχοσυστήματα των μεγαλύτερων φεστιβάλ κατά την κορύφωση των headlining sets.

Ο χαρακτήρας και ο ήχος της Swamp εξελίσσεται και διευρύνεται, εκπροσωπείται από τον ίδιο τον Loefah με εκπομπή στον Rinse FM, ενώ την τελευταία πενταετία προσθέτει στο roster μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα του χώρου όπως ο Boddika (½ των Instra:mental), o πρωτεργάτης της 2-step/UKG σκηνής Zed Bias αλλά και ταλαντούχους πιτσιρικάδες που δεν μπαίνουν εύκολα κάτω από μία μόνο ταμπέλα σαν τον Mickey Pearse, τον Benton, τον Lamont. Και ενώ ο ίδιος δεν κυκλοφορεί δικές τους μουσικές στην δισκογραφική (βασικά γενικότερα δεν κυκλοφορεί και πολύ πλέον δικές του μουσικές), κάνει αυτό που κάθε σοβαρός label head honcho πρέπει να κάνει, παίρνει τους καλλιτέχνες του από το χεράκι και τους σπρώχνει/βοηθάει/αναγκάζει να γράψουν μουσική που ενώ φέρει το δικό τους προσωπικό στίγμα, δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο έχουν οι ίδιοι κυκλοφορήσει αλλά παράλληλα το αποτέλεσμα είναι αναντίρρητα Swamp Shit!

Επιστέγασμα αυτής της νοοτροπίας είναι η παρουσία στο roster εδώ και εννέα χρόνια του MC και παραγωγού Chunky αλλά και το πρόσφατο signing του Sumgii, που φλερτάρουν έντονα με το Λονδρέζικο gritty Hip-hop στοιχείο και ξεφεύγουν από τα στενά όρια της dance νοοτροπίας και τους οποίους θα υποδεχτούμε στην Αθήνα μαζί με τον Loefah.

 

To event διοργανώνει ο swamp81 ambassador της Αθήνας Runner και πλαισιώνουν οι γνώριμες μούρες της Αθηναϊκής σκηνής Asty Tekk, Black Athena & Runner, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, 23:00, στο Ρομάντσo με είσοδο στο πεντάευρω και φυσικά διαγωνισμάρα με κοινοποίηση του event και tag ένα φίλο, για να εξασφαλίσετε είσοδο δωρεάν και 4 μπυράκια Satyr Brews να συνοδεύσουν την βραδιά σας!

 

Best of internet