Quantcast
guide EVENTS

10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Μπόμπαν Μάρκοβιτς

O άρχοντας της βαλκανικής τρομπέτας θα είναι μαζί μας για μια εκρηκτική ζωντανή εμφάνιση την 1η Ιουλίου στο Γιούργια Festival


Μπορεί στο ελληνικό κοινό οι φίλοι μας οι Σέρβοι να είναι πρωτίστως γνωστοί ως εξαιρετικοί μπασκετμπολίστες, μονίμως μπριζωμένοι ποδοσφαιριστές ή ορθόδοξα αδέρφια μας άμα είστε με αυτά, οι σλάβοι γείτονές μας όμως έχουν μια ευρύτερη κουλτούρα που δεν κρύβεται με τίποτα, όπως αποδεικνύει η τεράστια δημοτικότητα στη χώρα μας των ταινιών του Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ακόμη πιο δημοφιλής από τις ταινίες του Κουστουρίτσα όμως ήταν η μουσική του (μισού σέρβου) Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Τα τραγούδια από τον Καιρό των Τσιγγάνων, το Arizona Dream και το Underground αγαπήθηκαν, διασκευάστηκαν στα ελληνικά και παίζονται ακόμη στα party. Και μέσα στο καλοκαίρι, ένας σημαντικός μουσικός της Σερβίας και βασικός συντελεστής σε δύο από τα παραπάνω έρχεται να εμφανιστεί ζωντανά την 1η Ιουλίου στο Γιούργια Festival: Ο θρυλικός Μπόμπαν Μάρκοβιτς και η ορχήστρα  του με τα χάλκινα.

Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ξέρετε όμως για τον Μπόμπαν Μάρκοβιτς και τη μπάντα του;

1) Ο σέρβος και ρομά τρομπετίστας θεωρείται ο βασιλιάς των σέρβικων χάλκινων και είναι από τους γνωστότερους πρεσβευτές της τσιγγάνικης μουσικής των Βαλκανίων. Γεννήθηκε στο Vladicin Han της Νότιας Σερβίας, μια πόλη έντονα ποτισμένη από την μουσική κληρονομιά των Ρομά.

2) Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου, τη σημαντική μέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου – αυτή που μνημονεύει το πασίγνωστο Ederlezi. Ο πατέρας και οι δύο παππούδες του ήταν μουσικοί, με αποτέλεσμα ο Μπόμπαν να πιάσει την πρώτη του τρομπέτα σε ηλικία 5 ετών.

3) Τελικά ο τρομπετίστας ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε ηλικία 16 ετών και με το ταλέντο του να φαίνεται από πολύ νωρίς, ίδρυσε τελικά τη δική του ορχήστρα σε ηλικία 20 ετών.

4) Ο βασικός ήχος της ορχήστρας είναι οι τσιγγάνικες αλλά και γενικά οι βαλκανικές μουσικές παραδόσεις.  Ο Μπόμπαν Μάρκοβιτς όμως δεν κωλώνει  να πειραματιστεί, ανακατεύοντας λάτιν, τζαζ, funk και άλλα ηχοχρώματα στο μουσικό φάσμα της τρομπέτας του, ακόμη κι αν δε γουστάρουν οι πιουρίστες.

5) Ο Μάρκοβιτς έγινε πολύ γνωστός όταν συνεργάστηκε με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς για τα παραδοσιακά κομμάτια των soundtrack των ταινιών Underground και Arizona Dream. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, πολλά από τα τραγούδια που έγιναν πασίγνωστα από τα soundtrack, είναι δικές του ιδέες και συνθέσεις.

6) Η Boban Marković Orkestar μετράει σχεδόν 30 χρόνια στο σανίδι, έχοντας εμφανιστεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική και όχι μόνο. Οι εμφανίσεις τους είναι μια πραγματική γιορτή των πνευστών.

7) Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε το βραβείο της «πρώτης τρομπέτας» στο σημαντικό φεστιβάλ χάλκινων ‘Dragacevski Sabor u Guci’ στη Γκούτσα της Κεντρικής Σερβίας με το υψηλότερο δυνατό σκορ από όλους τους κριτές.

8) Μετά από αυτά απλά σταμάτησε να διαγωνίζεται στο φεστιβάλ, το οποίο είχε κερδίσει συνολικά 5 φορές και για το οποίο ο Miles Davis είχε δηλώσει κάποτε ότι «δεν γνώριζε ότι η τρομπέτα μπορεί να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο».

9) Επειδή η μουσική είναι και οικογενειακή υπόθεση, ο Μπόμπαν έχει βάλει στο παιχνίδι από το 2002 και τον γιο του Μάρκο Μάρκοβιτς, με τον οποίο παίζουν και ζωντανά μαζί. Ο Μάρκο Μάρκοβιτς ήταν τότε μόλις 14 ετών.

10) Η μουσική του Μπόμπαν Μάρκοβιτς είναι τόσο γνώριμη για το ελληνικό κοινό που μια λούπα του Μπόμπαν εμφανίστηκε στο κομμάτι «Με φόντο την Αττική» του γνωστού μας Εισβολέα Ηλία Παπανικολού. Ο DJ Cutbrawl σαμπλάρει το «Sat» του Μάρκοβιτς (το οποίο με τη σειρά του είναι πολωνοεβραϊκό τραγούδι) και τρεις κόσμοι συναντιούνται.

 

 

 

 

Best of internet