Quantcast
guide CINE

8 λόγοι για τους οποίους αξίζει να δεις το “1968” του Τάσου Μπουλμέτη

Η ιστορία του πως η ΑΕΚ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης έρχεται στη μεγάλη οθόνη στις 25/1


Ελευθέριος Γώγος · 25 Ιανουαρίου 2018

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη μεγάλη δόξα του μπάσκετ στην Ελλάδα: Την επικράτηση της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας το 1968 στο Καλλιμάρμαρο και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης. Η ένδοξη αυτή ιστορία, η οποία στην εποχή της έκανε ΑΕΚ αμέτρητα παιδάκια, ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη να την αφηγηθεί στη νέα του ταινία που κυκλοφορήσει μεθαύριο, στις 25 του μήνα. Ο δωρικός τίτλος αυτής, “1968”.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ταινία του Μπουλμέτη για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο που κέρδισε ελληνική ομάδα αξίζει την προσοχή σας:

Αθλητισμός από μια άλλη εποχή

 

Μπορεί τώρα να ακούγεται εξωφρενικό αλλά τότε ο αθλητισμός και οι επιτυχίες των συλλόγων ήταν κάτι που μπορούσε να ενώσει τους οπαδούς κάθε ομάδας. Αυτή τη μακρινή πια ανάμνηση περιγράφει κι ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης:

«Ετυχε να είναι η ΑΕΚ η ομάδα που κατάφερε εκείνη τη βραδιά να το κάνει με μεγάλη προσπάθεια και με πάρα πολύ καλούς παίκτες. Τα ήθη και τα συστήματα έχουν αλλάξει από τότε. Υπήρχαν εκείνη τη βραδιά πανό που τα κρατούσαν Ολυμπιακοί και λέγανε “ΑΕΚ, οι Ολυμπιακοί μαζί σου” ή αντίστοιχα “ΑΕΚ, οι Παναθηναϊκοί μαζί σου”. Εκείνος ο αγώνας ένωσε όλη την Ελλάδα κάτω από το καθεστώς της χούντας»

Το αθλητικό event που συνυπάρχει με το πολιτικό κλίμα

Το 1968 δεν ήταν μια οποιαδήποτε χρονιά: H Χούντα δεν είχε καν κλείσει τον πρώτο της χρόνο και όσοι δεν ήταν στα μπουντρούμια και στα ξερονήσια ζορίζονταν πολύ να εκφραστούν. Η ανορθόδοξη αυτή συνάθροιση του Καλλιμάρμαρου είναι ένα από τα πρώτα γεγονότα όπου ο κόσμος βγαίνει μαζικά στο δρόμο.

Οι δυναμικές της κοινωνίας που γιορτάζει και της χούντας

Αν ο κόσμος από τη μία εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για βγει έξω ανενόχλητος και να πανηγυρίσει χωρίς τον φόβο των χαφιέδων, η χούντα το έβλεπε διαφορετικά. Από τη μία ήταν μια ευκαιρία ο κόσμος να ξεδώσει χωρίς ενοχλητικές πολιτικές αναζητήσεις και από την άλλη να βγει προς τα έξω το στίγμα ότι γίνονται πραγματάκια και η Ελλάδα νικά. Αυτή η δυναμική θα έχει πολύ ενδιαφέρον στην ταινία.

Ο Καφετζόπουλος  που παίζει (περίπου) τον εαυτό του

 

Μπορεί ο Τάσος Μπουλμέτης να μην το γνώριζε όταν τον προσέγγισε, αλλά ο Αντώνης Καφετζόπουλος βρισκόταν στο Καλλιμάρμαρο τότε, σε ηλικία 17 χρονών. Όπως είχε σχολιάσει ο ίδιος:

«Ήμουν στο στάδιο εκείνο το βράδυ. Δεν το ήξερε ο Μπουλμέτης αυτό, όταν μου είπε για την ταινία, αλλά το έμαθε μετά. Ήμουν 17 ετών. Δεν ξέραμε τίποτα. Δεν καταλαβαίναμε ποιος έχει τη μπάλα, ακούγαμε τον Γεωργίου στο τρανιζοστράκι και ήταν όλα πολύ καλά.

Είχαμε μια μικρή ενοχή του τύπου «Μήπως αυτό που κάναμε τώρα, ευνοεί τον Παπαδόπουλο και τη Χούντα και τη Δικτατορία, αλλά είχαμε αποφασίσει με τους άλλους φίλους ΑΕΚτζήδες που ήμασταν εκεί, να πάρουμε πρώτα το κύπελο και μετά τα συζητάμε όλα τα άλλα.»

Το σπασμένο Ρεκόρ Γκίνες στη μεγάλη οθόνη

Μπορεί τώρα η φράση “ρεκόρ Γκίνες” να ανήκει στη λαϊκή κουλτούρα, τότε όμως η επίσημη αναγνώριση της μεγαλύτερης προσέλευσης σε αθλητικό αγώνα (οι 80000 άνθρωποι που γέμισαν το Καλλιμάρμαρο) πρέπει να ήταν από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα της εποχής. Εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονταν στο γήπεδο, αξίζει να αναφερθούν και οι αμέτρητοι που βίωσαν τον αγώνα κολλημένοι στο ραδιόφωνο.

O Γιώργος Μητσικώστας έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί

 

 

O αγαπημένος κωμικός Γιώργος Μητσικώστας εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφικό ρόλο και αυτός είναι στο “1968”, όπου υποδύεται έναν ιδιοκτήτη προπατζίδικου της εποχής, για το ρόλο του οποίου αναφέρεται πως χρειάστηκε να χαλαρώσει λίγο από τη συνηθισμένη του ταχύτητα και ένταση λόγου. Στα διαλείμματα των γυρισμάτων πάντως τους έκανε όλους να σκάνε στα γέλια με τις μιμήσεις του, όπως αναμενόταν.

Το soundtrack από την βετεράνο Ευανθία Ρεμπούτσικα

Εδώ ο Τάσος Μπουλμέτης μπορεί να κατηγορηθεί πως δεν πειραματίζεται. Αντίθετα, εμπιστεύεται το soundtrack της ταινίας του για άλλη μία φορά στη μουσικό που υπέγραψε τη μουσική της Πολίτικης Κουζίνας και του Νοτιά: την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Σε μια ταινία που μιλάει για την ΑΕΚ του 1968, ο τόνος πέφτει στο λαϊκό τραγούδι και τις μικρασιατικές καταβολές του στο χασάπικο, το ζεϊμπέκικο και άλλα.

Το καστ με το παλιό και το νέο ταλέντο

Μερικοί από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς, μαζί με ανερχόμενους συναδέλφους τους θα δώσουν ζωή στην ιστορία της νίκης της ΑΕΚ. Στο καστ συμπεριλαμβάνονται ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Μανώλης Μαυροματάκης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας και ο Γιάννης Βούρος.

Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου (link για τη σελίδα της στο facebook). Δείτε το trailer:

Best of internet