Quantcast

Η ζωή των επαγγελματιών gamers είναι εξίσου thug life και εργασιακή δυστοπία

Gaming με προσωπικούς σεφ, πισίνες, Λαμποργκίνι, κάμερες παρακολούθησης και απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Δεν ξέρουμε αν το έχετε πάρει πρέφα, αλλά η βιομηχανία του επαγγελματικού gaming έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Πρόκειται για μια φάση που πλέον προσελκύει δεκάδες εκατομμύρια online viewers και είναι καθ’ οδόν στο να αποτελέσει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έγραφαν πρόσφατα σε άρθρο τους οι Financial Times. Ναι, το πράμα έχει γιγαντωθεί λίγο παραπάνω από τότε που πηγαίνατε με τους φίλους σας σε τουρνουά Counter Strike με έπαθλο 50 ευρώ. Πλέον παίζουν ακραία superstar σκηνικά σε αρένες σαν αυτό εδώ:

Έτσι λοιπόν, οι επαγγελματικές ομάδες eSports γίνονται όλο και πιο μεγάλες, όλο και πιο οργανωμένες, όλο και πιο επαγγελματικές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Philadelphia Fusion, μια ομάδα gaming από τις ΗΠΑ που αγωνίζεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Overwatch. Όχι ότι είναι απλώς τίποτα ρομαντικοί εραστές του gaming βέβαια. Για την ακρίβεια, την ομάδα τρέχει ο Tucker Roberts, γιος του CEO της γιγάντιας εταιρίας τηλεπικοινωνιών Comcast, στην οποία πλέον ανήκει η Philadelphia Fusion.

Το website Kotaku, λοιπόν, έκανε χτες ένα πολύ αναλυτικό και εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με το πώς μοιάζει η ζωή και η εργασία στην gaming έπαυλη της Philadelphia Fusion. Και η εικόνα που προκύπτει από αυτό το ρεπορτάζ είναι εξίσου ένα υγρό όνειρο κάθε gamer με φιλοδοξίες swag γιάπη του Silicon Valley και μια εργασιακή δυστοπία που μοιάζει περισσότερο με reality show.

Από την μία πλευρά, οι gamers της Philadelphia Fusion περιγράφουν μια φάση που περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες των εργαζόμενων πάνω από το τζάκι, προσωπικούς σεφ, καθημερινές βουτιές στην πισίνα, ένα ολόκληρο γυμναστήριο και bonus επιβράβευση με οδήγηση Λαμποργκίνι στο Λος Άντζελες. Από την άλλη, μιλάμε για νεαρούς ή και έφηβους εργαζόμενους που ζουν κατά βάση κλεισμένοι σε ένα σπίτι υπό συνεχή επιτήρηση σαν να πρόκειται για ριάλιτι, με κάμερες να καταγράφουν τις αντιδράσεις τους.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην Team Liquid, μια ομάδα League of Legends και Counter Strike που επίσης, όπως πολλές άλλες τέτοιες εταιρίες, έχει μεγάλα σπίτια ώστε να μένουν εκεί οι εργαζόμενοι gamers και trainers. Είναι επίσης μια ομάδα, όμως, που επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας αργά το βράδυ στους εργαζόμενους και τους κλείνει αυτόματα το internet στις 02.00 ώστε να πέφτουν αναγκαστικά για ύπνο. Επιπλέον, η ζωή στην Team Liquid δεν μοιάζει απλά με reality show, αλλά η εταιρία έχει όντως το δικό της reality show.

Κάπως διαφορετική είναι η εικόνα στην ομάδα eSports των Immortals, όπως λέει ο 23χρονος CEO της εταιρίας στο Kotaku. Ο ίδιος είχε εμπειρία ως έφηβος σε άλλες ομάδες pro gaming, και ξεκίνησε την δική του επιχείρηση θέλοντας να αποφύγει τις ακραίες καταστάσεις που ζούσε. Έτσι, οι εργαζόμενοι της Immortals δεν μένουν όλοι μαζί και δεν αναγκάζονται να δουλεύουν 14ωρα σε reality show συνθήκες. Λίγο αργότερα βέβαια, παραδέχεται κι ο ίδιος ότι αυτό είναι υποκριτικό, αφού μάλλον κι η δική του εταιρία έτσι θα καταλήξει.

Φυσικά, έχουν υπάρξει και μπόλικες καταγγελίες και δημοσιεύματα για κάκιστες συνθήκες εργασίας, άρνηση εργασιακών δικαιωμάτων και υπερβολική πίεση ή στρες, μιας και όλα αυτά είναι μέσα στην κουλτούρα αυτών των σκληρά ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Σε τελική ανάλυση, είναι καλή φάση να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα και να πληρώνεσαι γι’ αυτό, αλλά υπάρχουν μερικά ζητήματα που χρειάζονται συνδικαλισμό για να λυθούν και να μην σου κάνουν τη ζωή κόλαση.

Best of internet