Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Γαστρονομική ιστορία με χίλια «Prosopa»

Ηλικίας δύο δεκαετιών, αλλά πάντα επίκαιρο, αυτό το εστιατόριο στο Γκάζι συνεχίζει με την urban ατμόσφαιρα και τη δημιουργική διεθνή κουζίνα του να είναι στέκι.


Νίκος Βαζαίος · 1 Νοεμβρίου 2018

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που είναι συνδεδεμένα με τη σύγχρονη ιστορία μιας πόλης, σαν ορόσημα της ανάπτυξης και της εξέλιξής της. Ακούγεται παράξενο; Κι όμως ισχύει! Πάρε για παράδειγμα τα «Prosopa». Εμφανίστηκαν πριν από είκοσι χρόνια σε μια underground περιοχή που δειλά-δειλά γινόταν talk of the (intellectual) town γιατί εκεί, στη σκιά του –αφώτιστου ακόμη αν θυμόμαστε καλά– εργοστασίου φωταερίου άνοιγαν εστιατόρια, clubs και θεατρικές σκηνές από ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από τις τότε γνωστές πιάτσες. Ο Γιάννης Γκούμας ήταν ένας από αυτούς, δημιουργώντας ένα εστιατόριο που έφερε τον καλλιτεχνόφιλο κόσμο, το πρόθυμο για εξερευνήσεις crowd της πόλης αλλά και τη Natalie Portman και τον Jean-Paul Gaultier στο Γκάζι – μην ξεχνάς ότι το όνομα και μόνο, από μια ταινία του John Cassavetes, λειτουργεί σαν μαγνήτης γι’ αυτό το κοινό. Μεγάλο ατού ήταν όχι μόνο η πρωτόγνωρη industrial ατμόσφαιρα της περιοχής, αλλά και η κουζίνα του εστιατορίου, η οποία αρχικά είχε δημιουργικό μεσογειακό προσανατολισμό.

Δύο δεκαετίες μετά κι αφού μεσολάβησε μια αλλαγή στέγης, τα «Prosopa» διατηρούν ακέραια τον urban κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους – αυτός ο χαρακτήρας τα κάνει να είναι η πρώτη πρόταση που θα έκανες σε έναν επισκέπτη από το εξωτερικό για να γνωρίσει τα πολλά… πρόσωπα της Αθήνας. Στα «Prosopa», ο διακοσμητικός μινιμαλισμός συναντά τον Paul Klee (το ευφυολόγημά του «A line is a dot that went for a walk» αναγράφεται σε έναν τοίχο), το ελαφρύ βουητό από το πέρασμα των τρένων μπερδεύεται γλυκά με μουσικές από τα ‘80s και τα ‘90s, ενώ παλιοί και νέοι θαμώνες συνεχίζουν να δίνουν εδώ ραντεβού για να συζητήσουν μια παράσταση που είδαν, για να προετοιμαστούν για μια παράσταση πίνοντας ένα aperitivo ή για να περάσουν ένα χαλαρό κυριακάτικο μεσημέρι.

Μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια, η κουζίνα εξελίχθηκε με δημιουργικούς ρυθμούς, αγκαλιάζοντας διαφορετικές κουλτούρες φαγητού πέρα από τη Μεσόγειο. Τσέκαρε multi-national παντρέματα: πλάι στην ευρηματικά ελληνοπρεπή σαλάτα λαχανικών με αρσενικό Νάξου, αχλάδι και κρουτόν παστελιού, φιγουράρει μια εξωτική με μάνγκο, καρότο, κόλιανδρο, chili, κρεμμύδι και τριμμένη καρύδα· στα ορεκτικά θα βρεις μια τάρτα με πράσο, κολοκύθι και γραβιέρα Κρήτης, αλλά θα πεταχτείς και μέχρι τη Χαβάη δοκιμάζοντας poké τόνου ή σολομού· στα ζυμαρικά και στα κυρίως πιάτα υπάρχουν προτάσεις από Ιταλία (όπως οι ρουστίκ χειροποίητες ταλιατέλες μανιταριών με κρέμα παρμεζάνας), Άπω Ανατολή (έναν εξαιρετικό τόνο σε κρούστα από σουσάμι με αρωματική φάβα, wakame και πικάντικη κορεάτικη sauce), καθώς και ένα καθαρόαιμα αμερικανικό burger από Black Angus με καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητές πατάτες.

Καλοφτιαγμένα κλασικά γλυκά (καταπληκτικό τιραμισού και μπανόφι!), μια περιεκτική λίστα κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μια cocktail list με παραλλαγές κλασικών ποτών (εμείς που αγαπάμε το Bloody Mary, προσκυνάμε κάθε φορά που πίνουμε το Spicy Mary), συμπληρώνουν την εικόνα ενός εστιατορίου που ανανεώνεται διαρκώς ώστε να παραμένει ένα από τα γαστρονομικά ορόσημα αυτής της πόλης.

Μεγάλου Βασιλείου 52 & Κωνσταντινουπόλεως 4, Ρουφ, 2103413433

Facebook 

Instagram

Best of internet