Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Στο «Λυκονέρι» αποθεώνουν την παράδοση με υλικά και συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα

Δημιουργική μείξη γευστικών αλλά και design υλικών σε ένα όμορφα στημένο εδεσματοπωλείο που εμπνέεται από την ιστορία της ελληνικής κουζίνας.


Νίκος Βαζαίος · 30 Οκτωβρίου 2018

Το «Λυκονέρι» είναι από τα πιο όμορφα μεζεδοπωλεία-εστιατόρια (εδεσματοπωλείο το προσδιορίζουν για την ακρίβεια οι ιδιοκτήτες του), που έχουμε δει στην Αθήνα. Διανύσαμε την απόσταση μέχρι τα Γλυκά νερά για να καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα και άξιζε τον κόπο πέρα ως πέρα για πολλούς λόγους, που θα σου εξηγήσουμε στη συνέχεια. Καταρχάς το όνομα κρύβει μια συναρπαστική λαογραφική ιστορία σχετικά με την ονομασία της περιοχής, που θα την ανακαλύψεις διαβάζοντας ένα κείμενο στο σουπλά. Θα ρίξεις ματιές γύρω γύρω στη διακόσμηση, που ανακατεύει δημιουργικά το τραχύ ξύλο, το μαύρο μέταλλο (απίθανα τα στοιχεία σε ορθή γωνία που λειτουργούν ως φωτιστικά), το εμφανές τσιμέντο, ετερόκλητα πλακάκια με παλιομοδίτικα μοτίβα και βαθιές πινελιές χρώματος από τα ξύλινα καθίσματα και τα κεραμικά πιάτα.

Έπειτα θα ρίξεις μια ματιά στον κατάλογο, που είναι όλος κι όλος δύο σελίδες ώστε να δώσει χωρίς φλυαρία το στίγμα της αφοσίωσης στην παραδοσιακή κουζίνα. Θα καταλάβεις αμέσως ότι εδώ δεν το παίζουν αλλά είναι παραδοσιακοί όταν δεις ότι στην πειραγμένη ελληνική σαλάτα βάζουν φέτα από τον Τύρναβο και ανδριώτικη κάπαρη, ότι τα μαυρομάτικα φασόλια της εκλεκτής ποικιλία που καλλιεργείται στο Φενεό ταιριάζονται με καπνιστό χέλι, μυρωδικά και παλαιωμένο ξύδι, ότι τα μοσχαρίσια μάγουλα σερβίρονται με σκιουφιχτά Κρήτης και ξυνομυζήθρα και ότι η φρουτάλια, το παραδοσιακό πιάτο της Άνδρου, νοστιμίζει αμαρτωλά με γλίνα χοιρινή και μαντζουράνα.

Υπεύθυνος γι’ αυτό το πανόραμα υλικών απ’ όλη την Ελλάδα και συνταγών που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, είναι ο Ανδριώτης Εμμανουήλ Πυθαράς, σεφ με προϋπηρεσία σε πολύ γνωστά ξενοδοχειακά εστιατόρια και συνιδιοκτήτης με τους Γιάννη Σάμωνα, Γρηγόρη Κάσσιο και Δημήτρη Μενεγάκη. Πιάτα όπως τα ρολάκια κολοκυθιού γεμιστά με τόνο Αλοννήσου, τα βλίτα τσιγαριστά με κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα (κι ένα τηγανητό αυγό για να το σπάσεις και να βουτήξεις ψωμάκι), η λεμονάτη ρεβυθάδα με λουκάνικο πράσου και τα πρόβεια φιλετάκια με αλάτι Μάνης και λεμόνι, θα σου δείξουν πως έχεις πολλά ακόμη να μάθεις για την πλούσια γευστική μας παράδοση.

Αν μάλιστα επισκεφτείς το «Λυκονέρι» από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, θα προσκυνήσεις τη βαθιά νοστιμιά που δίνει ο ξυλόφουρνος σ’ ένα αγριογούρουνο σιγομαγειρεμένο με κρεμμύδι στιφάδου, σε μια προβατίνα σε λαδόκολλα με σκόρδο και χοντρό αλάτι, ή στο κλέφτικο αρνάκι. Τυριά από κάθε γωνιά της χώρας (με συνοδεία χειροποίητες μαρμελάδες που φτιάχνει ο παππούς του σεφ, Αντώνης)· ούζα, τσίπουρα κι αποστάγματα από μικρούς παραγωγούς, αλλά και οινόμελο και ρακόμελο που φτιάχνονται καθημερινά με φρέσκα φρούτα, μπαχαρικά και βότανα· τέλος, κυνήγι, ψάρια και σπέσιαλ κρεατικά που μπορείς να παραγγείλεις να σου ετοιμάσουν, συμπληρώνουν την εικόνα ενός εδεσματοπωλείου που ξεφεύγει από το φολκλόρ και αναζητά την ουσία.

Λαυρίου 150, Γλυκά Νερά, 2106659595

Facebook 

Best of internet