Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Σπιτικό φαγητό κι ατμόσφαιρα στην «Κυβέλη» της Κυψέλης

Σε μια ζωντανή πλατεία, η «Κυβέλη» είναι after-theatre στέκι και το μυστικό όσων αγαπούν τις αθηναϊκές γειτονιές με παλιό αστικό χρώμα.


Νίκος Βαζαίος · 29 Οκτωβρίου 2018

Στη διπλανή πόρτα έμενε η Έλλη Λαμπέτη. Στους γύρω δρόμους υπάρχουν καμιά δεκαριά από τις πιο δραστήριες θεατρικές σκηνές της πόλης. Στην πλατεία, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μαζεύονται παρέες παιδιών για να παίξουν.

Τη γοητεία αυτού του κυψελιώτικου μικρόκοσμου και την παλιά αστική αίγλη της περιοχής, οι άνθρωποι της «Κυβέλης» την αποτύπωσαν ευρηματικά στο λογότυπό τους, όπου μπλέκονται παιχνιδιάρικα το «β» με το «ψ».

Η αγάπη τους για τη ρετρό ατμόσφαιρα αποτυπώνεται διακριτικά στο εσωτερικό του μαγαζιού: στους τοίχους κρέμονται παλιές διαφημίσεις και κλειδιά, σ’ ένα έπιπλο φιγουράρουν ένα vintage ραδιόφωνο κι ένα πικάπ (ναι, έτσι άκουγαν κάποτε μουσική οι άνθρωποι), και τα ξύλινα τραπέζια είναι στρωμένα με πολύχρωμα πιάτα με ethnic μοτίβα που το διακοσμητικό μας δαιμόνιο μας έκανε να γυρίσουμε ανάποδα για να δούμε τη μάρκα μήπως και τα προμηθευτούμε για το σπίτι μας.

Η «Κυβέλη» είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι θεατρόφιλοι όταν πέφτει η αυλαία στα τριγύρω θέατρα, είναι το στέκι των Κυψελιωτών που αγαπούν το καλό φαγητό, αλλά και η ανακάλυψη που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα όσων εξερευνούν την Αθήνα και ανακαλύπτουν γειτονιές με χρώμα.

Πολλοί από τους θαμώνες έχουν και τη στάνταρ παραγγελία έτοιμη μόλις τους πλησιάσει το ευγενικό προσωπικό: σαλάτα Κυβέλη με ψημένο μανούρι, αποξηραμένο σύκο, ξηρούς καρπούς και dressing με μέλι και πορτοκάλι, ταλαγάνι με μαρμελάδα, πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι (όπως θα έπρεπε να είναι παντού, δηλαδή), τυροκαυτερή χειροποίητη με φέτα και κόκκινη πιπερίτσα, κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι και κοτόπουλο χαρακίρι, που λέμε να μη σου αποκαλύψουμε πώς σερβίρεται για να μη χαλάσουμε την έκπληξη.

Ο κατάλογος θα σε κάνει να το σκεφτείς αν θα περιοριστείς στην «παραδοσιακή» παραγγελία, γιατί περιλαμβάνει επίσης νοστιμότατες τηγανιές με συκώτι, κοτόπουλο ή χοιρινό, εξαιρετικής ποιότητας κρεατικά, αλλά και πιάτα με θαλασσινά, στα οποία θα ενδώσεις μόλις δοκιμάσεις μια γουλιά από το τσίπουρό τους που «ζητάει» καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι ή στη σχάρα, ή μια μακαρονάδα του ψαρά (αυτή ταιριάζει θαυμάσια και με το χύμα κρασί που προμηθεύονται από ονομαστό οινοποιείο της Αχαΐας).

Για όσους εκτιμούν τη «θεραπευτική» αξία μιας σούπας τώρα το χειμώνα, η «Κυβέλη» βγάζει από τα τσουκάλια της κρεατόσουπα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα και λαχανικών.Ικανοποιεί επίσης όσους αναζητούν την comfort αίσθηση του φαγητού με μαγειρευτά από το μεσημέρι και πιάτα ημέρας όπως εκείνα με αρνάκι σε λεμονάτη ή ριγανάτη σαλτσούλα, ή τυλιγμένο και ζουμερό σε πουγκί με διάφορα υλικά – αν μένεις κοντά, είσαι πολύ τυχερός που το φαγητό της «Κυβέλης» φτάνει στην πόρτα σου με delivery σαν να σου το έστελνε η μαμά σου!

Επτανήσου 15, Κυψέλη, 2108219406

Facebook

Best of internet