Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Το «Cupola» έχει τη φιλική και γιορτινή ατμόσφαιρα ενός καθημερινού ιταλικού τραπεζιού

Πίτσα, ζυμαρικά και μαγειρευτά αυθεντικής γεύσης, σε μια τρατορία με θερμή διακόσμηση, που τιμά τη βαθιά νοστιμιά του ιταλικού φαγητού.


Νίκος Βαζαίος · 24 Οκτωβρίου 2018

Το «Cupola» είναι ακριβώς όπως φαντάζεσαι μια πρόσκληση σε τραπέζι από Ιταλούς: θα σε τυλίξει με μια αύρα εγκαρδιότητας και οικειότητας. Αυτήν τη μαγική συνταγή η τρατορία στον μικρό πεζόδρομο της Ευφορίωνος την πετυχαίνει μ’ έναν άπιαστο συνδυασμό διακοσμητικής φινέτσας, καλομαγειρεμένου φαγητού και τοποθεσίας, που κάνει τον κόσμο να συρρέει και τη συμβουλή «Να κλείσεις τραπέζι οπωσδήποτε!» την πιο χρήσιμη που μπορούμε να σου δώσουμε.

Μόλις αντικρίσεις στον πράσινο τοίχο το σύνθημα με νέον σωλήνες «Butta la pasta!» (δηλαδή, «ρίξε τα ζυμαρικά στο τσουκάλι») θα νομίζεις ότι μια πληθωρική Ιταλίδα μαγείρισσα είναι έτοιμη στην κουζίνα να σου ετοιμάσει μια καρμπονάρα (έτσι ακριβώς όπως πρέπει, με καπνιστή pancetta, κρόκο αυγού και πεκορίνο) ή ένα οσομπούκο, που θα ανακουφίσουν με τη ρουστίκ νοστιμιά τους την ψυχή σου.

Στην κουζίνα βρίσκεται, βέβαια, ο έμπειρος σεφ Στέφανο Ρόσι και η ομάδα του, που κάνουν ακριβώς αυτό για σένα: αποκαλύπτουν τη βαθιά νοστιμιά που κρύβεται σ’ ένα Vitello Tonnato (λεπτοκομμένο νουά μόσχου περικλείεται σε σάλτσα τόνου και αρωματίζεται με ραπανάκι και ανθούς κάπαρης), σ’ ένα Capesante Gratinate με χτένια γκρατινέ, σάλτσα από γαρίδες, brandy και μυρωδικά, που σπάνια σερβίρεται σε ιταλικά εστιατόρια, και σε μια αυθεντική Cotoletta Milanese.

Πίτσα και ζυμαρικά γίνονται ανάρπαστα από το καλοβαλμένο και ευδιάθετο κοινό, κι ο λόγος είναι η αυθεντική ναπολιτάνικη συνταγή με την οποία ψήνεται το ζυμάρι (στους 450 βαθμούς για ένα λεπτό μέσα σε ειδικό θολωτό ξυλόφουρνο με πέτρα), καθώς και τα φρέσκα ζυμαρικά με σωστό al dente βράσιμο. Μ’ αυτά ως βάση και με τα τυριά και τα αλλαντικά που εισάγονται από την Ιταλία, αναδίδουν αρώματα σπιτικής κουζίνας οι Papardelle Porcini e Speck (με συνδυασμό μανιταριών άγριων και porcini, αλλαντικό σπεκ και Grana Padano), οι Tagliatelle Ragu με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού, ή οι έξοχες ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, καλαμάρι γόνο μπρόκολο, λάιμ και σάλτσα από grappa.

Αντίστοιχα, οι ευμεγέθεις πίτσες, χωρίς πολλά υλικά αλλά με καθαρές γεύσεις, είναι το ιδανικό to-share ξεκίνημα του φαγητού – δοκίμασε την Tartufata με φρέσκια μαύρη τρούφα ή την Vegeteriana και την Melanzana αν θέλεις να συνεχίσεις με κρεατικά.

Το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει στο «Cupola», με τον προσεκτικά μελετημένο διάχυτο φωτισμό, την αντίθεση ζεστού μπεζ και μαύρου χρώματος, τα ξύλινα καθίσματα, τα χάλκινα κουζινικά σκεύη, και το άνοιγμα στο πεζόδρομο (όπου εξυπακούεται ότι θα διεκδικήσεις τραπέζι αν ο καιρός είναι καλός), ενισχύει την αίσθηση της χαλάρωσης.

Για να την ενισχύσεις, θα ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί (υπάρχουν 60 ετικέτες από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα) ή θα προσανατολιστείς στα cocktails που έχει επιμεληθεί ο bartender Σπύρος Κερκύρας – προτείνουμε ανεπιφύλακτα Negroni με αρωματισμένο βερμούτ, αλλά και τα δροσιστικά Spritz. Μάθαμε μάλιστα ότι από αρχές Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε aperitivi με μια πιατελίτσα με ιταλικό finger food, για να ξεκινάμε νωρίς-νωρίς το weekend!

Eυφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444

Facebook

Instagram

Best of internet