Το John Wick είναι ένα franchise που ανυπομονούμε να επιστρέψει στη ζωή μας

Το Chapter 4 κατέφτασε και υπόσχεται μεγάλο πετσόκομμα

THE NERDSTREAM

22 Μαρτίου 2023

Εδώ και περίπου μια δεκαετία, από το 2014 που το πρώτο John Wick με τον Keanu Reeves έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, το franchise αυτό έχει καταφέρει να κάνει κάτι πολύ σημαντικό: να μας δώσει λίγη καθαρόαιμη δράση, άψογα χορογραφημένη, με την ποίηση του μπουκέτου και της κλωτσιάς, με τον λυρισμό του πιστολιδίου και της λεπίδας, με την αποσυμπίεση έντασης της ατάκας, με το μοναχικό ταξίδι του σκληροτράχηλου πρωταγωνιστή. Τόσο στο John Wick: Chapter 2 όσο και στο John Wick: Chapter 3 – Parabellum κατάφερε να ξεχωρίσει από τον μέσο όρο των σύγχρονων χολιγουντιανών ταινιών δράσης, στις οποίες κυριαρχεί πλέον ένα στυλ που περιλαμβάνει τόνους CGI σε ένα ψηφιακό όργιο όπου απλά φαντάζεσαι έναν ακριβοπληρωμένο ηθοποιό να κοπανιέται μόνος του μπροστά από ένα green screen. Υπάρχουν φυσικά φωτεινές εξαιρέσεις, κυρίως από Ασία μεριά (βλ. The Raid και Ip Man), και μια από αυτές είναι φυσικά και το John Wick, το οποίο και μας έδωσε τον Keanu που αγαπάμε, και μας έδωσε το ξυλίκι που θέλουμε. Μια wick-wick κατάταση, αν θέλετε.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, λοιπόν, πέρασαν 4 χρόνια από το John Wick 3. Ο λόγος που καθυστέρησε η ταινία δεν ήταν μόνο ο covid, προφανώς, αλλά και το γεγονός ότι ο Reeves ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα του The Matrix Resurrections. Χαλάλι όμως, το θέμα είναι ότι έχουμε ξανά John Wick, αφού η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 από την Spentzos Film. Στην πλοκή βρίσκουμε αυτό ακριβώς που περιμένουμε: Ο John βρίσκει τον τρόπο να νικήσει την Υψηλή Τράπεζα αλλά, πριν κερδίσει την ελευθερία του, πρέπει να αντιμετωπίσει έναν εχθρό με πανίσχυρες συμμαχίες σε όλη την υφήλιο και δυνάμεις που θα μετατρέψουν παλιούς φίλους σε εχθρούς. Με άλλα λόγια, ετοιμαζόμαστε να μάθουμε ξανά μπαλίτσα από τον άρχοντα του πιστολιδιού και του κλωτσομπουνιδιού.

Με άλλα λόγια, ετοιμαζόμαστε για το πετσόκομμα. Όπως είπαμε είναι δύσκολο πράγμα να φτιάξεις καλές ταινίες δράσης, κι είναι επίσης δύσκολο να δημιουργήσεις καλή escapist ψυχαγωγία, η οποία να είναι φτιαγμένη με αρτιότητα και ταυτόχρονα να μην κάνει το λάθος να πάρει υπερβολικά σοβαρά τον εαυτό της. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που το John Wick όχι μόνο θα επιστρέψει αλλά και θα επεκταθεί σαν σύμπαν και σαν franchise. Κι έχει τα φόντα να το κάνει, γιατί αυτό που προσφέρει ξέρει να το υλοποιεί και να το σερβίρει καλά. Θεωρητικά, μέσα στη χρονιά περιμένουμε επίσης το spinoff film Ballerina με την Ana de Armas (<3) που θα ακολουθεί την μπαλαρίνα-δολοφόνο που είδαμε στην τρίτη ταινία, αλλά και την prequel μίνι σειρά The Continental που θα μας δείξει την ιστορία του ξενοδοχείου με το οποίο έχει ταυτιστει το franchise. Προς το παρόν, η επόμενη στάση είναι το John Wick: Chapter 4. Και θα πέσει ξύλο. Όπως πρέπει δηλαδή. Κι ελπίζουμε ότι μετά την προβολή θα λέμε πάλι: John Wick, πώς τους πετσόκοψες έτσι;

Best of internet