Quantcast

Αυτοί είναι οι πρώτοι τίτλοι που περιμένουμε να δούμε στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έχουμε τα μεγάλα αφιερώματα του φεστιβάλ κι έχουμε και 4 ταινίες που σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά

THE NERDSTREAM

15 Φεβρουαρίου 2023

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου, φίλες και φίλοι. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πλησιάζει. Για την ακρίβεια έρχεται από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου στο λιμάνι της Σαλούγκας και την πλατεία Αριστοτέλους (όπως πάντα), κι εμείς θα είμαστε εκεί για να δούμε ταινίες και να σας χαρίσουμε μια αψέχαστη ανταπόκριση (σχεδόν όπως πάντα).

Το 25ο ΦΝΘ έχει ανακοινώσει ήδη τα μεγάλα αφιερώματά του, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε: ένα άχαστο αφιέρωμα στην ιστορία του σινεμά της παρατήρησης, ένα αφιέρωμα στην εβραϊκή ιστορία της Θεσσαλονίκης με τον τίτλο Adio kerida, και μια ρετροσπεκτίβα στο έργο των Σταύρου Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ.

Εκτός αυτών, έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε παρακάτω 4 τίτλους από το φετινό πρόγραμμα που έχουμε αποκλειστικά στην διάθεσή μας. Για ολόκληρο το πρόγραμμα του 25ου ΦΚΘ αναμείνατε μέχρι την άλλη Πέμπτη που ανακοινώνεται στην συνέντευξη τύπου που θα γίνει ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η βουτιά / The Dive

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

Φελίπε Σουνίγκα

Κόστα Ρίκα, Χιλή

Η Ρόσμερι είναι η τελευταία κάτοικος μιας πόλης-φάντασμα που ισοπεδώθηκε από τις συνεχείς εκρήξεις ενός ηφαιστείου στην Κόστα Ρίκα. Έχει πλέον ανακαλύψει έναν νέο τρόπο διαβίωσης, παρέχοντας φροντίδα σε ζώα που έχουν επιβιώσει στην περιοχή, ενώ παράλληλα δουλεύει στο καφέ της. Όμως τόσο η οικογένειά της όσο και οι τοπικές αρχές την πιέζουν ν’ αφήσει το σπίτι της, Η ίδια αρνείται, υποστηρίζοντας πως το ηφαίστειο είναι φίλος της και θα την κρατήσει ασφαλή, και πως αυτή η σχέση τής δίνει τη δύναμη να αντιστέκεται. Ακροβατώντας ανάμεσα στην αμείλικτη πραγματικότητα του τέλους της Ανθρωπόκαινου και της αειθαλούς μεταφυσικής της πίστης, η ταινία σβήνει τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που ταράζουν την ανθρώπινη ζωή με τη δύναμη του υπόγειου συναισθήματος.

 

Anhell69

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Τέο Μοντόγια

Κολομβία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία

Μια νεκροφόρα διασχίζει τους δρόμους του Μεντεγίν, καθώς ένας νεαρός σκηνοθέτης αφηγείται το παρελθόν που έζησε σ’ αυτή τη βίαιη και συντηρητική πόλη. Επαναφέρει στη μνήμη του την προετοιμασία της παραγωγής της πρώτης του ταινίας, μιας ταινίας τρόμου δεύτερης διαλογής. Στο καστ συμμετέχει η ανερχόμενη queer σκηνή του Μεντεγίν, ενώ ο βασικός πρωταγωνιστής πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης στα 21 του χρόνια – όπως και πολλοί άλλοι φίλοι του δημιουργού. Φτιαγμένο από τα υλικά των ονείρων και λοξοκοιτώντας στους πιο επίμονους εφιάλτες, το ντελιριακό, εικονοκλαστικό Anhell69 βυθίζεται στη φαντασία, στις αμφιβολίας και στους φόβους μιας εκμηδενισμένης γενιάς, φανερώνοντας ατρόμητα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να κάνουν ταινίες. Με τα λόγια του ίδιου τοu δημιουργού της, η ταινία είναι «η απαθανάτιση των αναμνήσεών μας… της ζωής μας πριν από τον θάνατο, ίσως και ένα προειδοποιητικό μήνυμα για τις γενιές και τις κυβερνήσεις που έρχονται».

 

Surrender Your Horns

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

Μπράιονι Νταν

Ιρλανδία

Ένας μοναχικός Ιρλανδός υφίσταται μια καφκική μεταμόρφωση σε άνθρωπο με κεφάλι ρινόκερου, αφού έχει προηγουμένως σνιφάρει κονιορτοποιημένο κέρατο. Ενσαρκώνοντας ταυτόχρονα τον κυνηγό και τον κυνηγημένο, μας ξεναγεί σε μια σειρά αληθινών και φανταστικών κόσμων. Υλικό ντοκιμαντέρ συνυφαίνεται με περφόρμανς από μονόκερους κλάμπερς, βιολόγους αναπαραγωγής, λαθρεμπόρους κεράτων, που μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένες από το Θέατρο του Παραλόγου. Η τραγωδία αυτή αποκτάει ευρύτερες υπαρξιακές διαστάσεις, καθώς οι ρινόκεροι καταδιώκονται όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στον θάνατο.

 

Ο καλλιτέχνης και ο γύρος του θανάτου / The Artist and The Wall of Death

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Διεθνής πρεμιέρα

Μορίς Ο’Μπράιαν

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Η παράδοξη ιστορία του Στίβεν Σκρίνκα, ενός εικαστικού καλλιτέχνη από τη Γλασκώβη, και της ισόβιας εμμονής του με μια παράδοξη ενασχόληση: το ακροβατικό σόου του «γύρου του θανάτου». Όνειρο του Στίβεν είναι να μετατρέψει το παραδοσιακό θέαμα του λούνα παρκ σε μορφή τέχνης, μόνο που υποτιμά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να συνδυάσει το καλλιτεχνικό του όραμα με τα εμπορικά ένστικτα των Ιρλανδών συνεργατών του, που έχουν συνηθίσει να ζουν στη φάρμα. Έχοντας μείνει μόνος του, χωρίς κεφάλαιο να επενδύσει και με τη πανδημία στο αποκορύφωμά της, ο Στίβεν αποφασίζει παρορμητικά να χτίσει τη δική του εγκατάσταση, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο. Αντιμέτωπος με μια οικονομική κρίση αλλά και μια κρίση ταυτότητας, βρίσκει σωτηρία χάρη στην καλοσύνη των ξένων… Μια περίτεχνη τεκμηρίωση ενός φιλόδοξου έργου κλίμακας από έναν πείσμονα εργάτη της τέχνης με λοξό, διεισδυτικό βλέμμα, μπολιασμένη με σπάνιο υλικό αρχείου μιας ολόκληρης κουλτούρας και κοινωνίας που χάνεται, γίνεται ένα υπέροχο σχόλιο για τη μάτσο κουλτούρα των μηχανόβιων που δίνει τη θέση της σε πανισχυρούς δεσμούς ομοκοινωνικότητας. Παράλληλα, ένα απρόσμενο μάθημα ιστορίας του σινεμά, με την εγκατάσταση να παραπέμπει παιχνιδιάρικα στο ζωοτρόπιο – ένα οπτικό παιχνίδι που θεωρείται προπομπός του κινηματογραφικού μέσου.

Best of internet