Quantcast

Οι 10 πιο εξωγήινες εμφανίσεις του David Bowie στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

Σαν σήμερα το 2016 ο γιγάντιος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή, λογικά για να επιστρέψει στον πλανήτη του

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

10 Ιανουαρίου 2023

Πέρασαν κιόλας 7 χρόνια από τις 10 Ιανουαρίου του 2016, μια μέρα σαν σήμερα, όταν ο David Bowie εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να αναληφθεί στον πλανήτη απ’ τον οποίο είχε προσγειωθεί στην Γη 69 χρόνια νωρίτερα. Η απώλειά του ήταν ξαφνική, αφού δεν είχε δημοσιοποιήσει το ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρκίνο στο συκώτι) τον τελευταίο χρόνο, και ήρθε πάνω ακριβώς στην καλλιτεχνική του αναζωγόνηση με το εξαιρετικό άλμπουμ Blackstar, το κύκνειο άσμα του Bowie, το οποίο κατά εξωγήινη σύμπτωση κυκλοφόρησε δύο μέρες πριν πεθάνει, ανήμερα των γενεθλίων του. Δεν χρειάζεται λοιπόν να τονίσουμε το πόσο σπουδαίος και μοναδικός ήταν μουσικά, ούτε το πόσο πολύ έχει λείψει μέχρι σήμερα. Αυτά είναι αυτονόητα, ή τουλάχιστον δεν είναι προς ανάλυση εδώ, αυτή τη στιγμή.

Αυτό στο οποίο θα εστιάσουμε στο παρόν αφιέρωμα είναι οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Φυσικά -όλοι το γνωρίζουν αυτό- η εικόνα ήταν εξαιρετικά σημαντική για την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του Bowie, αφού κάθε μουσική του περσόνα ήταν σκηνοθετημένη μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια. Κι ο ίδιος βέβαια σε κάθε του έκφανση είχε ένα μοναδικό χάρισμα στο να μαγνητίζει το βλέμμα και να αιχμαλωτίζει πλήρως την ανθρώπινη προσοχή, σε βαθμό που να μη μπορείς να στρέψεις το μάτι σου σε τίποτα άλλο όσο εκείνος βρισκόταν στην σκηνή ή στο κάδρο. Ενδεικτικά να πούμε ότι το concert film Ziggy Stardust and the Spiders from Mars του σπουδαίου D.A. Pennebaker αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, ενώ πέρσι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε και μια ανανεωμένη γεύση από τον Bowie στη μεγάλη οθόνη με το Moonage Daydream, την πρώτη επίσημα εγκεκριμένη (από τους κληρονόμους του) κινηματογραφική παραγωγή για τη ζωή και την τέχνη του (προσπαθούμε ακόμα να ξεχάσουμε το φιάσκο του βιογραφικού Stardust το 2020 που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τη μουσική του μιας και δεν έδωσαν την έγκριση οι κληρονόμοι).

Εκτός όμως από την κινηματογραφικό σκέλος της καθ’ αυτό μουσικής του πορείας (ας σημειώσουμε εδώ και μια εξαιρετικά κινηματογραφημένη ερμηνεία στο Christiane F. του Uli Edel από το 1981), αρχής γενομένης από το 1976 και το υπέροχο The Man Who Fell to Earth του Nicholas Roeg (για το οποίο πήρε κι ένα Saturn Award Καλύτερου Ηθοποιού), ο Bowie ξεκίνησε μια αυτοτελή σταδιοδρομία στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, η οποία συχνά τον οδήγησε (τι πιο σύνηθες) σε εκκεντρικούς και ιδιοσυγκρασιακούς χαρακτήρες κι επιλογές. Παρακάτω λοιπόν φτιάξαμε μια λίστα με τους 10 πιο εξωγήινους ρόλους που έπαιξε ποτέ ο David Bowie. Ετοιμαστείτε για μερικά δυνατά mindfucks και μερικά αξιοπερίεργα cameos, προχωράμε.

10. The Man Who Fell to Earth

Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος στη μεγάλη οθόνη. Αν τυχόν δεν το έχετε δει, αναζητήστε το άμεσα – είναι ταινιάρα.

9. Labyrinth

Προφανώς εδώ το πράγμα πήγαινε για παιδική αθωότητα, αλλά ο Bowie το έκανε αρκούντως αλλόκοτο.

8. The Prestige

Σε περίπτωση που το είχατε ξεχάσει, ο Bowie είχε παίξει τον Nikola Tesla. Επίσης, καλύτερη ταινία Christopher Nolan – fight us.

7. The Hunger

Μερακλίδικο ερωτικό horror από Tony Scott, κι αντίστοιχα μερακλής ερωτικός Bowie στην ερμηνεία.

6. The Last Temptation of Christ

Σε περίπτωση που το είχατε ξεχάσει vol. 2: O Bowie είχε παίξει και τον Πόντιο Πιλάτο στον Τελευταίο Πειρασμό του Martin Scorsese.

5. Basquiat

Και φυσικά δεν υπάρχει καμία έκπληξη για το ότι έπαιξε τον Andy Warhol στην βιογραφική ταινία του Basquiat.

4. Extras

Υπάρχει ένα εκπληκτικό επεισόδιο του Extras του Ricky Gervais που λέγεται “David Bowie”. Και δεν είναι clickbait.

3. Zoolander

Ίσως μοιάζει απίστευτο αν δεν το είχε δει κάποιος τότε, αλλά ναι, ο Bowie είχε ένα ζουμερότατο cameo στο Zoolander.

2. SpongeBob SquarePants

Αν δεν σας έφτασε αυτό, τότε δείτε (ακούστε) τον Bowie να ρωτάει ρητορικά “what is art?” στον Μπομπ Σφουγγαράκη. <3

1. Twin Peaks: Fire Walk with Me / The Return

Η μακρόχρονη σχέση του Bowie με το Twin Peaks ξεκίνησε πίσω στο 1992, όταν έπαιξε στην ταινία Fire Walk with Me τον πράκτορα του FBI Phillip Jeffries, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας αποστολή στο Μπουένος Άιρες το 1987. Ο καλός του φίλος David Lynch του ζήτησε να επιστρέψει για τον τρίτο κύκλο της σειράς που κυκλοφόρησε το 2017, αλλά ο Bowie αρνήθηκε, πιθανώς λόγω της ήδη βεβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. O Bowie έδωσε την άδεια στον Lynch να χρησιμοποιήσει το αρχειακό υλικό από το Fire Walk With Me, αλλά μόνο την εικόνα και όχι τον ήχο. Ο λόγος ήταν ότι ο χαρακτήρας μιλούσε με μια αλλόκοτη προφορά του αμερικάνικου νότου που, σύμφωνα με τον ίδιο τον Bowie, δεν του άρεσε ποτέ. O Bowie λοιπόν ήθελε έναν ηθοποιό από τη Λουιζιάνα στη θέση του, κι έτσι ο Lynch πήρε τον voice actor Nathan Frizzell και του ανέθεσε έναν αλλόκοτο ρόλο: να μιμηθεί τη φωνή του David Bowie καθώς εκείνος μιμείται μια προφορά από την Λουιζιάνα. Στο Part 17 του The Return όπου βλέπουμε για λίγο τον Jeffries, εκείνος δεν έχει καν πια το σώμα του Bowie. Δεν είναι πια παρά μόνο μια λευκή φωσφορίζουσα σφαίρα που βγαίνει από το στόμιο μιας παράξενης κοσμικής τσαγιέρας. Αυτός ήταν ο τελευταίος ρόλος του Bowie: μια τσαγέρια που δεν είχε ούτε την εικόνα του αλλά ούτε την φωνή του. Κι ήταν ένας αρκετά εξωγήινος ρόλος ώστε να αρμόζει σε έναν David Bowie.

Best of internet