Quantcast

Όλες οι ταινίες του Studio Ghibli, απ’ την χειρότερη στην καλύτερη, τώρα που ήρθαν στο Netflix

MIYAZAKI ΣΩΣΕ ΜΑΣ

ΟΚ, διακινδυνεύουμε να μπούμε στο ολισθηρό έδαφος του “δεν-αποτελεί-είδηση-μέχρι-να-το-δείξει-το-Netflix”, αλλά θα πάρουμε το ρίσκο και θα συνεχίζουμε. Όχι λοιπόν, δεν είχαμε ανάγκη το Netflix για να δούμε τις ταινίες του Hayao Miyazaki και του Studio Ghibli. Για να είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς, αυτές οι ταινίες μας μεγάλωσαν και με ξεβλάχεψαν. Ανταλλάζοντας τες χέρι με χέρι και dvd με dvd πίσω στις πρώιμες χρυσές ιντερνετικές εποχές της p2p αφθονίας και αθωότητας, το έργο αυτού του ανθρώπου και αυτού του studio μας άνοιξε τα μάτια προς τον θαυμαστό κόσμο του ποιοτικού anime κινηματογράφου (και τηλεόρασης) και μας ξεκλείδωσε ένα σύμπαν συναισθημάτων ενεργοποιώντας την βάνα από την οποία κυλάνε ποτάμια τα δάκρυα που μέχρι τότε κρύβαμε πίσω από το σκληροτράχηλο σιδηρούν προσωπείο μας.

Όπως πιθανότατα έχετε καταλάβει ήδη, οι ταινίες του Ghibli και του Miyazaki ξεκίνησαν να έρχονται στο Netflix. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα εξασφάλισε τα δικαιώματα διανομής των 21 ταινιών του στούντιο για όλον τον πλανήτη εκτός από ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία. Κι ακόμα πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες άρχισαν να μπαίνουν σιγά σιγά στον κατάλογο της πλατφόρμας από την 1η Φεβρουαρίου. Για την ιστορία, μέχρι πρόσφατα το Ghibli αρνιόταν να δώσει τα ψηφιακά δικαιώματα διανομής των ταινιών του οπουδήποτε, αλλά κάτι μας λέει ότι τελικά δέτηκε κάποιες προσφορές που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Έτσι, το επερχόμενο HBO Max της WarnerMedia θα αναλάβει τη διανομή στις ΗΠΑ και το Netflix στον υπόλοιπο πλανήτη έπειτα από συμφωνία με την Wild Bunch, δηλαδή τον διεθνή διανομέα του Ghibli.  Κατά τ’ άλλα, αναμένουμε να δούμε αν αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει και την πάγια θέση του Miyazaki ενάντια στα χολιγουντιανά remakes.

Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο ουσιώδες: ότι έχουμε τη δυνατότητα να λιώσουμε ξανά αυτές τις ταινίες όμορφα και τα τακτοποιημένα, να τις ξανααπολαύσουμε και να τις επανεκτιμήσουμε σε διαδοχικούς μαραθώνιους, όπως τους αξίζει. Πράγμα ακόμα πιο επίκαιρο αυτή τη στιγμή, αφού ο Miyazaki, μαζί με τον υιό του Goro Miyazaki, ετοιμάζουν δύο νέες ταινίες στο Studio Ghibli, ενώ περιμένουμε υποτίθεται και το How Do You Live? δια χειρός του ιδίου, το οποίο λεγόταν ότι παίζει να σκάσει μέσα στο 2020. Γενικά, ναι, πολύ δραστήριος για 79χρονος και μπράβο του. Για να μην τα πολυλογούμε, λοιπόν, κάτσαμε και τα βάλαμε κάτω ώστε να κατατάξουμε τις 22 ταινίες μυθοπλασίας του Miyazaki και του Ghibli στη σωστή σειρά. Κι όταν λέμε στη σωστή σειρά, φυσικά, εννοούμε στην σειρά που μας επιβάλει η μικρή φωνή που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας. Απολαύστε ψύχραιμα και υπεύθυνα.

22. My Neighbours the Yamadas (1999)

Η μόνη πραγματική εμπορική αποτυχία του Studio Ghibli, η ταινία που έβαλε χοντρά μέσα την εταιρία. Δεν είναι και δύσκολο να καταλάβεις το γιατί βέβαια. Παρόλο που έχει τις αρετές του, είναι μάλλον η πιο αδύναμη ταινία της φάσης.

21. Only Yesterday (1991)

Όπως κι η προηγούμενη, έτσι κι αυτή ανήκει στον Isao Takahata, τον έτερο μεγάλο δημιουργό του Ghibli. Παρόλο που έχει πολύ ενδιαφέρον θέμα (την θέση της γυναίκας στην ιαπωνική κοινωνία), το γράψιμο και το animation δεν βοηθάνε όσο θα έπρεπε.

20. Arrietty (2010)

Κλασικά, πανέμορφος κόσμος και μαγικό animation. Παρόλα αυτά, η παιδική φιλία εδώ μοιάζει αρκετά ξαναζεσταμένη σε σχέση με τα κλασικά έργα του στούντιο στο παρελθόν.

19. When Marnie Was There (2014)

Πάλι, το δράμα δεν είναι και το πιο πετυχημένο που έχουμε δει σε ταινία του Ghibli, αλλά κι εδώ η ταινία του Hiromasa Yonebayashi (που έφτιαξε και την από πάνω) τα καταφέρνει τελικά μέσω της ατμόσφαιρας. Τώρα που το σκέφτομαι, θυμίζει Portrait of a Lady on Fire το setting.

18. From Up on Poppy Hill (2011)

Στην πρώτη συνεργασία τους, υιός και πατέρας Miyazaki δημιουργούν μια ταινία με ύφος σήμα-κατατεθέν του Ghibli: ιστορικό δράμα και προσωπική σχέση σε πολύ στενή συνομιλία μεταξύ τους. Όχι η καλύτερη εκδοχή αυτού του ύφους, αλλά τίμιο.

17. Ocean Waves (1993)

Πολύ διαφορετική ταινία από τον υπόλοιπο κατάλογο, εν μέρει γιατί είναι η μοναδική του Tomomi Mochizuki για το στούντιο. Ήσυχο και διακριτικό δράμα χαρακτήρων, σίγουρα καλογραμμένο και πετυχημένο, αλλά όχι από αυτά που θα ξεχωρίσουν.

16. The Cat Returns (2002)

Ξέρω ότι αυτή η ταινία έχει κάμποσους haters, αλλά εγώ γουστάρω φουλ – γατάνθρωπος γαρ. Αλλόκοτο premise, κουκουρούκου ιστορία, το Cats before it was cool αλλά σε πετυχημένη εκδοχή.

15. Pom Poko (1994)

Έλα, έχει χοντρά βουδιστικά ρακούν που σαμποτάρουν την ανθρώπινη καταστροφή της φύσης. Δε γίνεται να μην σ’ αρέσει.

14. Ponyo (2008)

Η πιο αυθεντικά παιδική ταινία του Miyazaki, η δική του εκδοχή της Μικρής Γοργόνας. Στηρίζουμε.

13. Whisper of the Heart (1995)

Μια από τις καλύτερες μη-μαγικές, γειωμένες ταινίες του Ghibli. Αυτή η υπέροχη coming-of-age ιστορία. Σκηνοθετήθηκε από τον Yoshifumi Kondō, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγο μετά την ολοκλήρωσή της.

12. Tales from Earthsea (2006)

Με διχάζει αυτή η ταινία. Από τη μία, ως μεταφορά Ursula Le Guin είναι αρκετά αδύναμη, γεγονός που είχε επισημάνει κι η ίδια. Από την άλλη, παρόλο που προσφέρει μια αρκετά απλοϊκή εκδοχή του κόσμου της, είναι μια ταινία Studio Ghibli πάνω στην Ursula Le Guin. Δε μπορείς να αντισταθείς.

11. The Wind Rises (2013)

Προϊόν της σταθερής εμμονής του Miyazaki με την αεροπορία και τελευταία ταινία του δημιουργού μέχρι σήμερα. Ίσως όχι το πιο συναρπαστικό φιλμ του, αλλά έχει κάτι που με γοητεύει πολύ.

10. The Tale of the Princess Kaguya (2013)

Η τελευταία ταινία του σπουδαίου Takahata κι η καλύτερή του από την εποχή του Grave of the Fireflies. Πανέμορφο, αρχέγονο, συγκινητικό.

9. Howl’s Moving Castle (2004)

Το αντιπολεμικό έπος του Miyazaki, η τελευταία γιγάντια ταινία του Studio Ghibli μέχρι σήμερα.

8. Kiki’s Delivery Service (1989)

Μια υπέροχα ευαίσθητη coming-of-age ιστορία ενός κοριτσιού που αναζητά την ταυτότητά του μέσα σε έναν σκληρό κόσμο, μια από τις αγαπημένες μας μάγισσες στην οθόνη.

7.  Castle in the Sky (1986)

Η επίσημη αρχή του Studio Ghibli. Miyazaki στο σενάριο και την σκηνοθεσία, Takahata στην παραγωγή. Όλα είναι εδώ, ήδη από την αρχή: ιστορία, μαγεία, πολιτική, φαντασία.

6. Porco Rosso (1992)

Αν μας ρωτάτε, η πιο υποτιμημένη ταινία του Miyazaki. Καθώς ο φασισμός ανεβαίνει στην Ιταλία, ένα μαγεμένο γουρούνι-πιλότος σκίζει τους αιθέρες σε μια γκανγκστερική περιπέτεια.

5. My Neighbour Totoro (1988)

Αν δεν έχεις ονειρευτεί ότι έχεις για φύλακα-άγγελό σου τον Totoro, τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γίνουμε φίλοι.

4. Nausicaa of the Valley of the Wind (1984)

Ναι, το ξέρουμε ότι τυπικά δεν είναι Studio Ghibli, αλλά είναι η ταινία απ’ την οποία ξεκίνησαν όλα. Και παραμένει μια από τις πιο επικές δημιουργίες επιστημονικής φαντασίας που έχει γνωρίσει η μεγάλη οθόνη.

3. Spirited Away (2001)

Η ταινία που έκανε το μεγάλο μπαμ, που μετέτρεψε το Ghibli σε παγκόσμιο φαινόμενο, που έβαλε τις ταινίες του Miyazaki σε κάθε σπίτι. Έτσι τον γνωρίσαμε κι εμείς, μικρά παιδιά ακόμα. Αυτό είναι το παιδικό σινεμά στην καλύτερη εκδοχή του.

2. Grave of the Fireflies (1988)

I’m not crying, you’re crying.

1. Princess Mononoke (1997)

Όχι απλά η αγαπημένη μου ταινία δια χειρός Miyazaki, αλλά και μια από τις ταινίες που με επηρέασαν περισσότερο ως έφηβο. Μυθικό βάρος, μυθική σύγκρουση, μυθική βία. Η τελειότερη εκδοχή του αισθητικού, πολιτικού και μαγικού σύμπαντος που λέγεται Studio Ghibli.

Best of internet