Quantcast

Δύο πραγματικοί κατάσκοποι αποκαλύπτουν ποια είναι η πιο ρεαλιστική κατασκοπική ταινία ever

Όχι, περιέργως δεν είναι κάποιο James Bond

THE NERDSTREAM

22 Νοεμβρίου 2018

Γενικά, ο λαός αγαπάει τις κατασκοπικές ταινίες. Κι επειδή εμείς είμαστε πάντα κοντά στο λαό, αγαπάμε επίσης τις κατασκοπικές ταινίες. Ας το παραδεχτούμε όμως. Η κατασκοπία στο χολιγουντιανό σινεμά δεν έχει να καμαρώνει και πολύ για τον ρεαλισμό της. Ούτως ή άλλως, όταν πηγαίνεις να δεις ένα James Bond, ένα Bourne, ένα Kingsman ή ένα Mission Impossible, ε, μάλλον το τελευταίο που σε νοιάζει είναι η ακρίβεια της αναπαράστασης της κατασκοπίας.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι παράλογο, αφού οι πραγματικοί κατάσκοποι είναι αδιαμφισβήτητα ένα μάτσο βρώμικοι καριόληδες που ασχολούνται με βρώμικες κρατικές δουλειές, οπότε θα ήταν αρκετά δύσκολο να κάνεις μια ρεαλιστική ταινία κατασκόπων με τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν οι ήρωες και οι καλοί της υπόθεσης. Τι σκέφτονται όμως αυτοί οι πραγματικοί κατάσκοποι για το κατασκοπικό σινεμά; Όλως τυχαίως, χτες διαβάσαμε ένα άρθρο στο Slash Film, το οποίο μίλησε με δύο τέτοιους τύπους με αφορμή την home video κυκλοφορία του φετινού απολαυστικότατου Mission Impossible: Fallout.

Οι Peter Earnest και Jonna Mendez, δύο έμπειρα τσουτσέκια της CIA, ρωτήθηκαν για το ποια είναι η πιο ακριβής και ρεαλιστική αναπαράσταση κατασκόπων στο σινεμά. Η απάντησή τους ήταν η σωστή: το αριστουργηματικό και βάναυσα μίζερο Tinker Tailor Soldier Spy του Thomas Alfredson από το 2011 με το εκπληκτικό καστ των Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch και Ciarán Hinds που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του μετρ του είδους, John le Carre.

Συγκεκριμένα, η Mendez είπε ότι δεν τις παλεύει γενικά με τις κατασκοπικές ταινίες, γιατί βρίσκει την δράση ψεύτικη. Αντίθετα, λάτρεψε την αυθεντικότητα του Tinker Tailor. Έπειτα, ο Earnest συμφώνησε με την επιλογή και προσέθεσε πως πράγματι η φάση είναι το εγκεφαλικό μπατλ της ταινίας του Alfredson, μιας και ο ίδιος λέει ότι έχει βρεθεί σε πραγματικές καταστάσεις που όντως εκτυλίχθηκαν με τον τρόπο που αφηγείται το Tinker Tailor. Πράγμα λογικό βέβαια, μιας και ο συγγραφέας των βιβλίων ήταν επίσης πρώην κατάσκοπος.

Τέλος πάντων, το ζουμί είναι ότι αν δεν έχετε δει την ταινία, τότε πρέπει να την δείτε – κι έπειτα να δείτε και τις δύο σειρές του BBC (την ομώνυμη και το Smiley’s People) με τον Alec Guinness, γιατί είναι αριστουργήματα. Στο ίδιο κλίμα, παρόλο που αγαπάμε και το κατασκοπικό action, σας προτείνουμε να τσεκάρετε και μερικές ακόμα πρόσφατες ταινίες με κατασκόπους που απέχουν πολύ από το κλασικό στυλ του Χόλιγουντ, όπως το The Good Shepherd του Robert De Niro, το Breach του Billy Ray, το The Debt του John Madden και το A Most Wanted Man του Anton Corbijn. Καλή διασκέδαση.

Best of internet