8 φορές που οι ελληνικές ομάδες μας έκαναν να την βγάλουμε Αυγουστιάτικα Αθήνα και Σαλούγκα

Αυγουστιάτικες ηρωικές προκρίσεις ελληνικών ομάδων με άρωμα Τσίου

THE NEWSROOM

5 Αυγούστου 2022

Αύγουστος. Ο μήνας των αδειών και των εξορμήσεων, ο μήνας που αδειάζουν τα αστικά κέντρα και πλημμυρίζουν τα νησιά, ο μήνας που ο Ρένος Χαραλαμπίδης γνωρίζει την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στην Αθήνα και περπατάνε αραδιάζοντας τις φιλοσοφικές τους σκέψεις στην άδεια Πανεπιστημίου. Κι ο μήνας που έχει συνδυαστεί όσο τίποτα άλλο με τον λαϊκό ναρκοήρωα Τσίου. Τελικά μόνο αυτοί μένουν στην Αθήνα Αυγουστιάτικα; Όχι βέβαια, γιατί ο Αύγουστος είναι και μήνας ποδοσφαίρου (και εκλεκτών σημείων, όπως κάθε φίλος της Stoiximan γνωρίζει).

Κι αν το όπιο του εργάτη είναι μια 15ήμερη άδεια το καλοκαίρι για να παραθερίσει και να ξεφύγει από την νοσηρή πραγματικότητα της πόλης, το όπιο του οπαδού είναι να βλέπει την ομάδα του όλες τις εποχές, ακόμα και αν αναγκάζεται να ψήνεται στον ήλιο της ίδιας του της τσιμεντούπολης. Πάμε να δούμε λοιπόν τις 8 φορές που οι ελληνικές ομάδες μας έκαναν να την βγάλουμε Αυγουστιάτικα Αθήνα και Σαλούγκα και να γράψουμε στα φρύδια μας Μυκόνους και Πάρους.

ΑΕΚ – Σέλτικ (2018)

Παραμονή 15αύγουστου στην Αθήνα μπορείς να βρεις να παρκάρεις και στο Παγκράτι την τριαξονική σου νταλίκα αν λάχει. Κι όμως πάνω από 40.000 οπαδοί της ΑΕΚ, αψήφισαν το γεγονός πως η εποχή προσφέρεται για πανηγύρια στο χωριό και σουβλάκια, έμειναν στην πόλη τους και είδαν από κοντά την νίκη πρόκριση της ΑΕΚ. Η μοναχοκόρη λύγισε τη Σέλτικ (2-1) στο «καυτό» ΟΑΚΑ και με αντίπαλο τη Βίντι στα πλέι οφ πήρε την πολυπόθητη πρόκριση στους ομίλους του Champions League!

ΠΑΟΚ – Φενέρ (2010)

Την σεζόν 2010-11 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε, αμέσως μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ για τα προκριματικά του Champions League, τη Φενερμπαχτσέ για τα Play Offs του Europa League. Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο της Τούμπας στις 19 Αυγούστου 2010, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί 1-0 χάρη σε γκολ του Βιεϊρίνια στο 19ο λεπτό και κράτησε τη νίκη παρότι από το 57ο λεπτό αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο λόγω κόκκινης κάρτας (δεύτερη κίτρινη) του Βιτόλο. Στον επαναληπτικό της Πόλης, με ένα γκολ του Μουσλίμοβιτς στο 102ο λεπτό της παράτασης, οι ασπρόμαυροι πέτυχαν πρόκριση έπος και μπήκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Παναθηναϊκός – Βίσλα Κρακοβίας (2005)

Οι «πράσινοι» μπαίνοντας στην σεζόν 2005-2006 ήθελαν την είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, αλλά για να συμβεί αυτό έπρεπε να ξεπεράσουν πρώτα το εμπόδιο της Βίσλα. Στις 23 Αυγούστου του 2005, ο Παναθηναϊκός πήρε μια σπουδαία νίκη στο ΟΑΚΑ με 4-1 επί της Βίσλα Κρακοβίας με γκολ του Κώτσιου στην παράταση, ανατρέποντας το εις βάρος του 3-1 στον πρώτο αγώνα και σφράγισε πανηγυρικά την είσοδο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρόκριση που είναι αδύνατον να ξεχάσουν οι δεκάδες χιλιάδες οπάδοι που βρέθηκαν Αυγουστιάτικα στο Μαρούσι.

Ολυμπιακός – Κράσνονταρ (2019)

Στο όχι και τόσο μακρινό 2019 και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου, ένας Ολυμπιακός όνειρο, αφού απέκλεισε την Μπασακσεχίρ στον προηγούμενο προκριματικό γύρο, αντιμετώπισε την Κράσνονταρ του Μάρκους Μπεργκ για την είσοδο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο κατάμεστο Αυγουστιάτικο Καραϊσκάκης, οι ερυθρόλευκοι σκόρπισαν με 4-0 την Ρωσική ομάδα και σφράγισαν από το πρώτο κιόλας ματς την είσοδο τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η ρεβάνς στην Ρωσία ήταν τυπική διαδικασία και μάλιστα ο Ολυμπιακός με 2 γκολ του Ελ Αραμπί πέρασε νικηφόρα κι από εκεί.

ΑΕΚ – Χάρτς (2006)

Με προίκα το υπέρ της 2-1 από το πρώτο παιχνίδι, την ένθερμη συμπαράσταση 45.000 και πλέον οπαδών της και σύμμαχο την πολύ υψηλή- για τους μη συνηθισμένους Σκοτσέζους-θερμοκρασία, η ΑΕΚ στις 23 Αυγούστου του 2006 πετύχαινε μια πολύ σπουδαία πρόκριση για την ιστορία της. Συγκεκριμένα η Ένωση, με τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ στο τιμόνι της, απέκλεισε πανηγυρικά την Χαρτς με 3-0 στο στάδιο ΟΑΚΑ και πανηγύρισε την είσοδο της στους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της χρονιάς. Μάλιστα στους ομίλους, η ΑΕΚ πέτυχε μία από τις σπουδαιότερες νίκες στην ιστορία της, αφού κέρδισε την μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν με 1-0 με φαουλάρα του Ζούλιο Σέζαρ.

Παναθηναϊκός – Σπάρτα Πράγας (2009)

Στις 4 Αυγούστου του 2009, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να ανατρέψει ένα βαρύ σκορ που είχε κληρονομιά από τον πρώτο αγώνα με την Σπάρτα στην Πράγα για την πρόκριση στην φάση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτά που δεν είχε κάνει στην Τσεχική πρωτεύουσα και με το 3-0 επί της Σπάρτα στο ΟΑΚΑ πήρε μια επική πρόκριση, που ζέστανε ακόμα περισσότερο την ήδη καυτή Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού Τεν Κάτε, αφού είχε δεχθεί δριμύα κριτική στο πρώτο ματς, αποχώρησε από την συνέντευξη τύπου εκείνου του αγώνα, αφού πρώτα είπε στο μικρόφωνο ‘Είμαι ένας νικητής’.

Ολυμπιακός – Ανόρθωση (1998)

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των οπαδών του Ολυμπιακού όταν ακούνε Ανόρθωση, είναι κηδεία. Γιατί ο αποκλεισμός των ερυθρόλευκων από την κυπριακή ομάδα το 2008, μόνο με αυτή την λέξη μπορεί να περιγραφεί. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός, την χρονιά 1998-1999 που κατάφερε να φτάσει μέχρι τους ‘8’ του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε αντιμετωπίσει και πάλι την Ανόρθωση στα προκριματικά που οδηγούσαν στους ομίλους εκείνης της χρονιάς. Στις 12 Αυγούστου του 1998 στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε περίπου 40.000 ηλιοκαμμένους οπαδούς του, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 2-1 την Ανόρθωση στο πρώτο παιχνίδι και λίγες μέρες μετά, με το επιβλητικό 2-4 στην Κύπρο, εξασφάλιζε την είσοδο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αστέρας Τρίπολης – Μάιντζ (2014)

Και σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να απολογηθούμε. Διότι η Τρίπολη δεν ανήκει ούτε στον νομό Αττικής, ούτε στον νομό Θεσσαλονίκης, ούτε αποτελεί αστικό κέντρο της χώρας. Αλλά δεν γίνεται να μην ξοδέψουμε λίγο διαδικτυακό μελάνι για τα παλικάρια της Τριπολιτσάς. Στις 7 Αυγούστου του 2014, ο Αστέρας Τρίπολης αντιμετώπισε την Γερμανική Μάιντς και ήταν η δική του στιγμή να γράψει ιστορία. Ο Αστέρας των Κουρμπέλη, Μπακασέτα και του απίθανου Ντε Μπλάσις, ανέτρεψε το εις βάρος του 1-0 από το παιχνίδι στην Γερμανία και με το 3-1 στην Αρκαδική πρωτεύουσα εξασφάλισε το εισιτήριο για τα play off του Europa League. Απαραίτητη σημείωση πως τα γκολπόστ της εστίας της Μάιντζ, υπερασπιζόταν ο Κάριους (θα θέλαμε να ξέραμε τι απόδοση έδινε η Stoiximan στην εμφάνιση του στον τελικό με τη Ρεάλ το 2018)!

Αλλά…αυτοί είμαστε!

 

Best of internet