Quantcast
ADVERTORIALS

Μήπως ήρθε η ώρα το «γίνε άντρας» που ακούγαμε από πάντα να ξεχαστεί οριστικά;

Μία από τις πιο κλισέ και ταυτόχρονα τοξικές φράσεις που γνωρίζουμε ανήκει στο παρελθόν και καλό θα ήταν να μην την ξανακούσουμε


Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πια: Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ακόμη κι αν πολλές συμπεριφορές παραμένουν (δυστυχώς) ίδιες, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ίδιος. Για να το πούμε απλά, οι εποχές των ανδρών παλαιάς κοπής τελείωσαν, κύριοι.

Όπου παλαιάς κοπής, εννοούμε άνδρες που αρνούνται να κάνουν το βήμα και να πετάξουν την κάθε είδους σεξιστική και πατριαρχική κουλτούρα και συνήθεια που κληρονόμησαν από παλιά, όλα αυτά που θεωρούνταν η πεμπτουσία του ανδρισμού. Γιατί το παρελθόν είναι ένα και δεδομένο, όμως το μέλλον περνάει κι από τον καθένα από μας, λιγάκι. Οπότε, οι επιλογές είναι δύο: Ή μένεις με τα απολιθώματα ή ξεφορτώνεσαι όλες αυτές τις παλιατζούρες και περνάς σε μια νέα εποχή.

Βλέποντας το βίντεο του STR8 με τίτλο «HuMan-Up», καταλαβαίνουμε ότι αυτή η συζήτηση απασχολεί πολύ κόσμο πια. Κόσμο που όχι μόνο παρακολουθεί τη συζήτηση, αλλά θέλει και να πάρει θέση:

Γιατί άμα οι άντρες παλαιάς κοπής είναι αυτό που είδαμε ότι είναι, οι άντρες νέας κοπής είναι αυτοί που δείχνουν σεβασμό, αυτοί έχουν τα στερεότυπα γραμμένα, αυτοί που θα πάρουν θέση ενάντια στην έμφυλη βία, αυτοί που πιστεύουν ότι η αξιοπρέπεια είναι βασική ανθρώπινη αξία. Κι όποιος προσπαθεί να μας πείσει ότι άντρας είναι η οποιαδήποτε τοξική συμπεριφορά, θα καταλάβετε αμέσως σε ποια πλευρά ανήκει. Γίνε άντρας, αλλά τι άντρας; Σαν αυτούς που αναφέραμε; Αυτά καλό είναι να μη γίνονται.

Να το πάμε όμως κι ένα βήμα παραπέρα. Το να παίρνεις θέση δεν είναι μια Καλή Άποψη και μόνο. Δε φτάνει απλά να είσαι ενάντια σε όλα αυτά στα λόγια. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο με το να θυμάσαι την πατριαρχία μια φορά το χρόνο, στις 8 του Μάρτη που είναι η Μέρα της Γυναίκας. Όποιος όντως ενδιαφέρεται, προσπαθεί κάθε μέρα να αλλάξει τα πράγματα.

1981

Αυτό ακριβώς που εννοεί το STR8 στο βίντεό του για την Μέρα της Γυναίκας. Αντί για το «γίνε άντρας» που λέγανε οι παλαιάς κοπής, δοκίμασε να γίνεις άνθρωπος:

Πιστέψτε μας, τα πράγματα θα γίνουν αμέσως καλύτερα.

Best of internet