Quantcast

Καγκουριές, κελεμπίες, ραντεβού με την ιστορία και όλα όσα θα μείνουν αξέχαστα από τη ματσάρα του αιώνα

Και τώρα είμαστε έτοιμοι για Superleague

Ορέστης Ιστικόπουλος

19 Δεκεμβρίου 2022

Το Μουντιάλ του Κατάρ αποτελεί πλέον παρελθόν, όμως Γαλλία και Αργεντινή μας χάρισαν ένα φινάλε που θα μας δυσκολέψει αρκετά να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Ο μεταξύ τους τελικός τα είχε όλα, αλλά κάποιες στιγμές πραγματικά ξεχώρισαν.

 

Ναι αλλά δεν έχει τετραγωνίσει τον κύκλο

Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω του. Αυτός ο τελικός ήταν το ραντεβού του με την ιστορία και ο Λιονέλ Μέσι ήταν συνεπής. Το Μουντιάλ ήταν το μοναδικό τρόπαιο που του έλειπε, το πάτημα για όποιον ήθελε να τον αμφισβητήσει. Τώρα πάει κι αυτό. Στα 35 και μετά από ένα τουρνουά στο οποίο αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης και καλύτερος της ομάδας του στις τέσσερεις από τις πέντε νίκες της στη διοργάνωση. Χθες ο καλύτερος όλων τερμάτισε το ποδόσφαιρο με τον πιο iconic τρόπο που θα μπορούσε. Φυσικά κάποιοι θα βρουν και πάλι κάτι να πουν. Ότι δεν έχει τετραγωνίσει ακόμα τον κύκλο, ότι δεν έχει καταρρίψει τη βαρύτητα, ή ότι ο Κριστιάνο έχει δουλέψει περισσότερο. Εντάξει χαλαρά, δεν είναι κάτι όλα αυτά. Στο βάθος όλοι ξέρουν ότι η θέση στο θρόνο είναι μόνο δική του.

Μια ενοχλητική κελεμπία

Στο πιο μεγάλο βράδυ της τεράστιας καριέρας του, ο Μέσι τα έκανε όλα τέλεια. Μέχρι να έρθει η ώρα να σηκώσει την κούπα. Εκεί έγινε κάτι που χάλασε αρκετό κόσμο, ανάμεσά τους και εμάς. Εκεί όλοι περίμεναν το σήκωμα της κούπας για να βρεθούν παρέα με τον Μέσι στον έβδομο ουρανό, εκείνος φόρεσε μια παραδοσιακή φορεσιά του Κατάρ που συνδέεται ιστορικά με βασιλιάδες και ανθρώπους κύρους. Σε ένα Μουντιάλ που προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε ότι γίνεται εκεί, ο Μέσι πανηγύρισε την πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας του φορώντας αυτό το πράγμα πάνω από την εμβληματική φανέλα της «Αλμπισελέστε». Ευτυχώς στη συνέχεια την έβγαλε και υπάρχουν αρκετά στιγμιότυπα στα οποία φαίνεται όπως πρέπει. Παρόλα αυτά η στιγμή της απονομής λεκιάστηκε και είναι κρίμα.

Ένας αλητάμπουρας από το Μαρ ντελ Πλάτα

Αν η ψυχή αυτής της Αργεντινής είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτό του Εμιλιάνο Μαρτίνεζ. Ο Μέσι μπορεί να ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας στον τελικό, όμως χωρίς τον Μαρτίνεζ το τρόπαιο δεν θα είχε έρθει ποτέ. Αρχικά το παλικάρι πήγε να βγάλει δύο από τα τρία πέναλτι του Μπαπέ, στην τελευταία φάση του ματς κάνει ανεπανάληπτη επέμβαση στο τετ α τετ των Γάλλων και στα πέναλτι έκανε ξανά τη δουλειά του και έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του. Αφού ενδιάμεσα είχε μανουριάσει με όποιον μιλούσε γαλλικά (και με όλες τις προηγούμενες ομάδες που συνάντησε η Αργεντινή), αποφάσισε να πανηγυρίσει το μετάλλιό του με έναν τρόπο που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Τι κάνει; Μα τι κάνει;

Φυσικά η Αργεντινή δεν έπαιξε μόνο της στον τελικό. Αντίπαλός της ήταν μια ομάδα που το άξιζε τόσο όσο εκείνη. Η Γαλλία έδωσε ψυχή και σώμα και επέστρεψε δύο φορές σε ένα ματς που μέχρι το 80 έμοιαζε ξεγραμμένη. Κάτι που βέβαια δεν είχε καταφέρει ποτέ αν δεν είχε τον Κιλιάν Μπαπέ. Ή πιο απλά τον πρώτο παίκτη που κάνει χατ-τρικ μετά το 1966. Μπορεί ο Μέσι να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής βραδιάς, όμως ο 24χρονος Μπαπέ έδειξε σε όλους ότι εκείνος είναι ο διάδοχος του θρόνου. Ένα παιδί που μετρά ήδη 11 γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ και αν αναλογιστεί κανείς ότι το ρεκόρ ανήκει στον Μίροσλαβ Κλόζε των 16 τερμάτων, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να το διαλύσει στο κοντινό μέλλον. Να θυμίσουμε απλά ότι Μέσι και Μπαπέ τυχαίνει να παίζουν στην ίδια ομάδα.

Τι παράσταση δώσατε;

Για τέλος δεν μπορεί να μη σταθούμε στο ματς που είδαμε. Ένα παιχνίδι που λίγο πρίν το τέλος του έδειχνε ότι η Αργεντινή θα το πάρει με τις παντόφλες και κατέληξε ως ένα all time classic. Για κάποιους ο καλύτερος τελικός Μουντιάλ που είδαν ποτέ. Η Γαλλία όταν είδε ότι ο αντίπαλος πάει να την καταπιεί με πάθος και τρέλα, πέταξε το καθωσπρέπει κοστούμι της και μίλησε την ίδια γλώσσα. Ο Ντεσάν πηρέ ρίσκα που θύμισαν Αλμέιδα στη Λεωφόρο και έφτασε μια ανάσα από το να γυρίσει το ματς. Την ίδια στιγμή η Αργεντινή κατάφερε να αντέξει μετά από την ψυχρολουσία της ισοφάρισης και με cojones made in Λάτιν Αμέρικα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σήκωσε την κούπα. Ένα πραγματικό έπος.

 

Best of internet