Quantcast

Ο Βεζένκοφ πήρε τον δύσκολο δρόμο για να γίνει MVP και ακόμη δεν έχει πιάσει ταβάνι

Εχει κι άλλο ακόμα

THE NEWSROOM

18 Μαΐου 2023

Η κατάκτηση του βραβείου MVP της Ευρωλίγκας από τον Σάσα Βεζένκοφ δεν ήταν και καμιά φοβερή είδηση. Όχι επειδή το επίτευγμα ήταν μικρό, κάθε άλλο. Απλά με τις φετινές του εμφανίσεις ήταν εδώ και καιρό κοινό μυστικό ότι το βραβείο θα καταλήξει στα χέρια του. Παρόλα αυτά έχει αξία να σταθεί κανείς στη διαδρομή του Βεζένκοφ μέχρι εδώ που δεν είναι και η πιο συνηθισμένη, αλλά και στο γεγονός πως στα 28 του μοιάζει να έχει ακόμα δρόμο μέχρι να τρυπήσει το ταβάνι του.

 

Από σχεδόν χαμένο ταλέντο, εντελώς franchise player

Ο Βεζένκοφ ξεχώρισε από νωρίς. Έκανε πάταγο με τη φανέλα του Άρη, αναδείχτηκε MVP του ελληνικού πρωταθλήματος σε ηλικία 20 ετών και εκείνη την εποχή θεωρούταν ένα από τα κορυφαία ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παρά το ενδιαφέρον των μεγάλων του ελληνικού μπάσκετ, εκείνος προτίμησε τη Μπαρτσελόνα σε μια κίνηση που όπως αποδείχτηκε μάλλον του έκοψε τη φόρα παρά του έδωσε ώθηση. Όχι ότι ήταν κακός, αλλά δεν βρήκε εκεί τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνει την έκρηξη που φαινόταν ότι μπορεί να κάνει. Μετά από τρία χρόνια στην Ισπανία επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό ως ένας παίκτης rotation και με την ελπίδα ότι στον Πειραιά θα καταφέρει σταδιακά να πιάσει το μεγάλο του potential.

Η παρουσία του την πρώτη χρονιά δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση αυτό που θα ακολουθούσε. Με μέσο όρο 10 λεπτά, 3.8 πόντους και 2.2 ριμπάουντ ο Βεζένκοφ έμοιαζε με ένα χαμένο στοίχημα. Μόνο που αυτός είχε αντίθετη άποψη. Όσο ο Πρίντεζης μεγάλωνε και τα λεπτά του μειώνονταν, τόσο ο Βεζένκοφ έβγαινε μπροστά και έδειχνε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό ήταν συμπαθητική, η τρίτη πραγματικά καλή, η περσινή ελίτ και φέτος ήταν απλά ο καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκα. Αντί για χαμένο ταλέντο, εξελίχθηκε στον franchise player της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στη διοργάνωση

Πείσμα και προσωπικότητα

Για να γυρίσει τα πράγματα τούμπα ο Βεζένκοφ χρειάστηκε να βγάλει πείσμα και προσωπικότητα. Βρέθηκε στον Ολυμπιακό σε μια μεταβατική εποχή για την ομάδα η οποία είχε μείνει δύο σερί χρονιές εκτός playoff στην Ευρωλίγκα. Η μεταγραφή του εκεί έμοιαζε με βήμα πίσω στην καριέρα του το καλοκαίρι του 2018, όμως σήμερα αποδείχτηκε με τη σωστότερη απόφαση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα. Το βραβείο του MVP έρχεται λίγες ώρες πριν τη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή του σε Final 4 ως πρώτο βιολί της ομάδας. Για να έχεις έναν τέτοιο ρόλο σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο δεν αρκεί να είσαι καλός παίκτης.

Ο Βεζένκοφ (μαζί με τον Σλούκα) είναι ο go to guy του Ολυμπιακού, αυτός με τον οποίο όλοι θα ζήσουν και θα πεθάνουν όταν η κατάσταση γίνει heavy metal. Ανεξαρτήτως που θα καταλήξει φέτος η κούπα, ο ίδιος θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις δυναμικές της Ευρωλίγκα. Άλλωστε πρόκειται για έναν παίκτη που θα έπαιζε πενταδάτος σε οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης. Βέβαια για εκείνον υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός. Εκεί γύρισε το νόμισμα, εκεί παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, εκεί τον εμπιστεύονται. Αν μείνει για χρόνια στους ερυθρόλευκους μοιάζει αρκετά πιθανό να πετύχουν πολλά μαζί και το όνομά του να γραφτεί διπλά σε εκείνα πρόσφατων θρύλων της ομάδας. Ένα σενάριο που μοιάζει αρκετά πιθανό εκτός εάν…

Το μονοπάτι του ΝΒΑ

Όπως πάει το πράγμα για τον Βεζένκοφ υπάρχουν δύο δρόμοι. Βρισκόμενος στην πιο παραγωγική ηλικία ενός αθλητή εξαρτάται από τον ίδιο πόσο θέλει να προκαλέσει τον εαυτό του. Η μια επιλογή είναι να μείνει στην Ευρώπη, να συνεχίσει να κάνει πλάκα εδώ, να πάρει ακόμα μεγαλύτερο συμβόλαιο και χτίσει μια καριέρα ως ένα από τα αφεντικά της φάσης. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, μοιάζει όμως αρκετά safe αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα παιδί που δείχνει ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις. Η δεύτερη επιλογή είναι εκείνη του ΝΒΑ. Μια επιλογή σαφώς πιο risky που σίγουρα όμως ιντριγκάρει παίκτες σε αυτό το level.

Ο Βεζένκοφ ψήνεται φουλ με Ολυμπιακό αλλά τον τρώει και το NBA. Φαίνεται από το πώς μιλάει για αυτό κάθε φορά που του γίνεται σχετική ερώτηση. Οι Kings έχουν τα δικαιώματά του και έφτασαν στο σημείο να στείλουν μέχρι και τον head coach τους στο ΣΕΦ για να τον δει από κοντά. Μια ομάδα νεανική που φαίνεται να έχει πολύ μέλλον μπροστά της και που μοιάζει να έχει χώρο και λεπτά για τον Βεζένκοφ. Εκεί δεν θα είναι ότι είναι στον Ολυμπιακό και στην Ευρώπη, θα έχει όμως την ευκαιρία να δοκιμάσει τι μπορεί να κάνει στο πρωτάθλημα που παίζουν οι πραγματικά κορυφαίοι. Πάντως πριν σκεφτεί οτιδήποτε σε σχέση με το μέλλον, ο MVP έχει μια δουλειά να τελειώσει στο Final 4. Με τη στάμπα του καλύτερου παίκτη να τον συνοδεύει πλέον οι απαιτήσεις ανεβαίνουν και οι φίλοι του Ολυμπιακού βασίζονται πάνω του για να βάλουν φωτιά στο Κάουνας.

Best of internet