Quantcast

Ο Πελέ ήταν ο πρώτος σούπερ ήρωας του ποδοσφαίρου, εκείνος που τα έκανε όλα πριν από τους άλλους

Ένα όνομα, ένας θρύλος

Ορέστης Ιστικόπουλος

30 Δεκεμβρίου 2022

Έπαιξε σε μια εποχή που λίγοι μπορούσαν να θαυμάσουν από κοντά το ταλέντο του. Δεν ήρθε ποτέ σε μια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης. Ε και; Δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που να μη ξέρει το όνομά του και μην του προκαλούν δέος τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα. Το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο να τον δει κάποιος από κοντά δημιούργησε γύρω του ένα μύθο που τον έκανε να μοιάζει περισσότερο με σούπερ ήρωα παρά με ποδοσφαιριστή. Τα μαγικά του έρχονταν στην Ευρώπη στόμα με στόμα. Πολλές φορές στο δρόμο η ιστορία άλλαζε μορφή. «Άκουσες τι έκανε ο Πελέ; Μοίρασε ποδιές σε όλη την ομάδα και μετά γύρισε πίσω και το έκανε ξανά πριν σηκώσει τη μπάλα για να βάλει γκολ με ψαλιδάκι». Ιστορίες όπως αυτή ακούγονταν συχνά εκείνα τα χρόνια. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν τολμούσε να τις αμφισβητήσει. Το αντίθετο μάλλον.

Ο Πελέ είναι ό,τι θέλει μπορεί να κάνει. Κι όταν το διαμάντι από τη Βραζιλία πήγαινε για να παίξει στα Μουντιάλ όλοι καταλάβαιναν ότι πράγματι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι αδύνατο για εκείνον με μια μπάλα στα πόδια. Στη διοργάνωση της Σουηδίας το 1958 δεν είχε κλείσει καν τα 18, όμως φρόντισε να μάθουν όλοι ότι το ποδόσφαιρο έχει έναν νέο εκλεκτό. Ένα παιδί που ήρθε να ξεπεράσει παίκτες όπως οι Πούσκας και Ντι Στέφανο και να πάρει το στέμμα. Εκείνος είναι ο βασικότερος υπεύθυνος που η «Σελεσάο» έχει τόσο βαρύ όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με αυτόν ηγέτη πήρε τρία Μουντιάλ, έχτισε το μύθο της και πολλά παιδιά που αργότερα έγραψαν ιστορία με τη φανέλα της έβαλαν στόχο ζωής να του μοιάσουν.

Έπαιξε συνολικά 21 χρόνια, σχεδόν όλα με την αγαπημένη του Σάντος, πριν πάει για μια αρπαχτή στην Αμερική στο κλείσιμο της καριέρας του. Κάθε φορά που έπαιζε κάπου ήταν το απόλυτο γεγονός. Όσοι πρόλαβαν να τον δουν έστω από την τηλεόραση, το λένε με καμάρι ενώ άλλοι λένε ψέματα ότι τον έχουν προλάβει σε μια προσπάθεια να γίνουν κομμάτι του θρύλου του. Ο Πελέ ήταν και θα είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Ένα κομμάτι που ξεχειλίζει μαγεία, υπέροχες ιστορίες και άθλους ενός παίκτη που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα. Μπορεί να έφυγε χθες αλλά αυτό δεν έχει να λέει τίποτα. Άλλωστε οι σούπερ ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ.

Best of internet