Quantcast

24η Ιουνίου: Η μέρα που γιορτάζει ο Μέσι και μαζί του το ποδόσφαιρο

Ο ποδοσφαιρικός Μεσσίας έκλεισε τα 34

Γιάννης Καραμίχος

24 Ιουνίου 2021

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα συναισθήματα ανάμεικτα. Από την μία η γιορτή για την γέννηση του Θεανθρώπου της μπάλας, που τόσα χρόνια ομορφαίνει τα Σάββατα, τις Κυριακές μας, τις Τρίτες μας, τις Τετάρτες μας, από την άλλη η συνειδητοποίηση πως ο χρόνος είναι αμείλικτος και όλο και πλησιάζει η μέρα που ο ποδοσφαιρικός Μεσίας θα κρεμάσει τα παπούτσια του.

Ο Λίονελ Μέσι κλείνει σήμερα  τα 34 του χρόνια και πριν αρνηθούμε να πιστέψουμε οτι κάποια στιγμή θα φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και για εκείνον, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τον ποδοσφαιριστή που όμοιοι του ελάχιστοι υπήρξαν διαχρονικά και σχεδόν κανένας την εποχή που ζούμε. Γιατί ο Αργεντίνος μάγος, εκτός από τα εκατοντάδες επιτεύγματα και ρεκόρ που έχει σπάσει σε συλλογικό επίπεδο, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι κυρίως ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο.

Ο θρύλος του Λέο “γεννήθηκε” ένα απόγευμα μιας Τρίτης του 1993. Η Σέλια, η γιαγιά του, συνήθιζε να τον παίρνει μαζί της στο γήπεδο του συλλόγου της συνοικίας, της Γκραντόλι, για να παρακολουθούν τις προπονήσεις του μεγαλύτερου αδερφού του Λέο, του Ματίας. Ο πρωτότοκος Ροδρίγο, αγωνιζόταν ήδη στις ακαδημίες της Νιούελς. Εκείνη την ημέρα λοιπόν, όπως πάντα, οι δυο τους, γιαγιά και εγγονός, κάθονταν στην κερκίδα χαζεύοντας τον Ματίας, όταν συνέβη κάτι που άλλαξε τα πάντα.

Οι μικροί έπρεπε να χωριστούν σε δυο ομάδες για να παίξουν διπλό, όμως οι παρόντες ήταν μονοί σε αριθμό, κάτι που σήμαινε ότι η μια από τις δυο ομάδες θα έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Ήταν τότε που η Σέλια φώναξε τον προπονητή, λέγοντάς του να πάρει μέσα τον Λέο για να συμπληρώσει τις συνθέσεις.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία για την κορυφή. Ο Μέσι τελειοποίησε το ποδόσφαιρο και κάθε φορά που πετυχαίνει ένα γκολ στρέφει τα χέρια του ψηλά, ως φόρο τιμής στην γυναίκα που τον πίστεψε περισσότερο από όλους. Την γιαγιά του.

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε τόμους για να περιγράψουμε το τι έχει καταφέρει ο Λίονελ Μέσι τα 17 χρόνια που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και στην Εθνική Αργεντινής, αλλά όπως είπαμε αυτό που τον κάνει ξεχωριστό στα μάτια του ποδοσφαιρικού κοινού είναι η ασυναγώνιστη και απαράμμιλη τεχνική του, η ποδοσφαιρική του αντίληψη και όλα αυτά σε ενα σύγχρονο ποδόσφαιρο που δύσκολα επιβιώνει κάποιος αν στερείται φυσικής κατάστασης και ταχυδύναμης.

Κι όμως ο Λίονελ Μέσι επιβίωσε. Και όχι μόνο επιβίωσε, πρωταγωνίστησε και με το παραπάνω. Όχι οτι του λείπουν και τα απαραίτητα στοιχεία φυσικής κατάστασης προκειμένου να αντέξει στους ρυθμούς του σύγχρονου ποδοσφαίρου, αλλά αν χρόνο με τον χρόνο η σωματική του φθορά είναι εμφανής και δεν κρύβεται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, η ποδοσφαιρική του ευστροφία και μαγεία παραμένει επίσης σταθερή και ασύγκριτη.

Κι επειδή για κάποιους το ποδόσφαιρο είναι και στατιστική, πάρτε βαθιά ανάσα και ΠΑΜΕ…925 συμμετοχές, 745 γκολ, 311 ασίστ, 35 τρόπαια, 6 Χρυσές Μπάλες και 6 Χρυσά Παπούτσια ο απολογισμός της πολυετούς καριέρας του. Γίνεται να χωρέσουν (σχεδόν) όλα αυτά τα «θρυλικά» επιτεύγματα σε ένα βίντεο 100 δευτερολέπτων;

Κι όμως γίνεται! Με αφορμή τα γενέθλια του, ένας φίλαθλος του Αργεντινού έφτιαξε ένα επικό βίντεο μόλις 100 δευτερολέπτων, στο οποίο μάζεψε τα σημαντικότερα highlights του Λιονέλ Μέσι. Ένα βίντεο ποίημα που πρέπει να το δει κάθε ποδοσφαιρόφιλος και που συνοψίζει όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας για να περιγράψουμε το μεγαλείο του Αργεντίνου GOAT.

Χρόνια πολλά τεράστιε Λίο!

Best of internet